Premies voor bedrijven

Naast particulieren die werken aan een energiezuinigere woning, geven we graag ook bedrijven een duwtje in de rug bij hun duurzame investeringen.

Je kunt elke premie online aanvragen of via ons aanvraagformulier dat je per post opstuurt. Je krijgt echter altijd sneller je geld als je je aanvraag online indient.

Isolatie ^Terug naar boven

Je kunt het best energie besparen door de warmte (of koelte) zo veel mogelijk binnen te houden. Isoleren kan op verschillende manieren.

Dak of zolder

Wist je dat een doorsnee gebouw de meeste warmte verliest via het dak? Je doet er dus goed aan om er eerst voor te zorgen dat zowel hellende daken als platte daken goed geïsoleerd zijn. Daarbij wordt een isolatiedikte van 15 centimeter warm aanbevolen, maar meer mag natuurlijk ook.

Verwarm je de ruimte onder je hellend dak niet, dan kun je beter je zoldervloer isoleren. Door de beperktere oppervlakte bespaar je niet alleen op je energiefactuur, maar ook op isolatiemateriaal en de plaatsing.

Zo krijg je snel je premie voor dak- of zoldervloerisolatie:

 1. Lees de algemene en technische voorwaarden
 2. Laat dit attest invullen door je aannemer
 3. Start je online aanvraag

  Buitenmuren

  Om te voorkomen dat warmte langs je muren ontsnapt, kun je voor de buitenmuur een extra wand of muur plaatsen, al dan niet met extra isolatie ertussen.

  Zo krijg je snel je premie voor muurisolatie:

  1. Lees de algemene en technische voorwaarden
  2. Laat dit attest invullen door je aannemer
  3. Start je online aanvraag

  Vloer of kelder

  Je gebouw verliest ook warmte via de vloer. Dat warmteverlies kan sterk verschillen, afhankelijk van wat er zich onder de vloer bevindt: volle grond, een kelder/kruipruimte of een buitenomgeving. Elk type vloer vraagt een andere isolatiedikte. In tegenstelling tot een vloer boven een kelder-, kruip- of buitenruimte, waar je de vloer langs onder kunt isoleren, is isolatie van een vloer op volle grond minder evident. Je kunt ofwel de vloer uitgraven ofwel het vloerniveau verhogen. Bij dat laatste kan het nodig zijn om onder andere deuropeningen mee aan te passen.

  Hoe je ook isoleert, vergeet je premie niet!

  Zo krijg je snel je premie vloer- of kelderisolatie:

  1. Lees de algemene en technische voorwaarden
  2. Laat dit attest invullen door je aannemer
  3. Start je online aanvraag

  Beglazing

  De manier waarop beglazing warmte doorlaat (of niet doorlaat), drukken we uit in een U-waarde. Zo isoleert hoogrendementsglas met een U-waarde van 1,0 of 1,1 twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas met een U-waarde van slechts 2,9.

  Energiebesparende toestellen ^Terug naar boven

  Niet alleen isoleren helpt om een bestaande woning energiezuiniger te maken. Je kunt ook besparen op je verbruik door een energiezuinig toestel in te zetten voor verwarming en warm water. Bovendien kun je verschillende toestellen prima met elkaar combineren.

  Zonneboiler

  Met een zonneboiler gebruik je de warmte van de zon om je gebouw(en) te voorzien van warm water. Daarvoor plaats je het best een collector aan de zuidkant van je dak of muur. Zorg er ook voor dat de afstand tussen je collector en je kranen niet te groot is. Om recht op een premie te hebben moet de zonneboiler geplaatst worden door een installateur met een certificaat van bekwaamheid.

  Zo krijg je snel je premie voor je zonneboiler:

  1. Lees de algemene en technische voorwaarden.
  2. Laat dit attest invullen door je aannemer.
  3. Start je online aanvraag.

  Relighting

  Onder relighting verstaan we de volledige verwijdering van de bestaande verlichting (armaturen en lampen), de uitvoering van een lichtstudie en een volledig nieuwe verlichtingsinstallatie. De premie geldt voor alle gebouwen van vóór 2006 en kan slechts éénmaal per ruimte worden toegekend.

  TIP: Waar je op moet letten als je je verlichting vernieuwt, lees je op energiesparen.be

  Zo krijg je snel je premie voor je relighting:

  1. Lees de algemene en technische voorwaarden
  2. Laat dit attest invullen door je aannemer
  3. Start je online aanvraag