Wat is een warmtenet?

Een warmtenet of stadsverwarming is een efficiënt en duurzaam verwarmingssysteem. Het transporteert warmte van een grote warmtebron naar woningen, publieke gebouwen of bedrijven. Op die manier genieten zij verwarming en sanitair warm water. Een warmtenet is misschien nog het best te vergelijken met één grote centrale verwarming op buurt-, gemeente- of zelfs stadsniveau.

Maar waar komt al die warmte vandaan? Die halen we uit een fabriek, biomassacentrale, afvalverbrandingsoven of uit de bodem. Door die warmte te capteren en via onze warmtenetten naar klanten te transporteren, laat Fluvius die kostbare warmte niet verloren gaan.

Voordelen warmtenet

Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van een warmtenet. Zo is een warmtenet comfortabel, veilig, betrouwbaar, ruimtebesparend, duurzaam en economisch.

Een warmtenet is comfortabel

Warm water voor de radiatoren en vloerverwarming is altijd meteen beschikbaar. Het water in je keuken en badkamer heeft altijd de juiste temperatuur.

Een warmtenet is veilig

De installaties en leidingen voldoen aan de strengste veiligheidseisen. Het warmtenet wordt de klok rond bewaakt en technici verhelpen eventuele storingen meteen.

Een warmtenet is betrouwbaar

Bij Fluvius laten we niets aan het toeval over om je warmtelevering te garanderen. Komt er toch een storing aan het warmtenet of aan het onderstation in je woning? Dan verhelpen wij die zo snel mogelijk. Jij betaalt hiervoor geen herstellingskosten. Is er een storing aan je afleverset of aan de binneninstallatie? Contacteer dan je installateur.

Een warmtenet is ruimtebesparend

De afleverset van een warmtenet neemt weinig plaats in beslag. Je hebt namelijk geen eigen verwarmingsketel, boiler of afvoerkanaal voor rookgas nodig. Je bespaart dus ruimte én materiaal.

Een warmtenet is duurzaam

Een warmtenet is een duurzame en milieuvriendelijke manier om warmte te leveren, vooral als het gebruikmaakt van hernieuwbare energiebronnen of restwarmte. Hierdoor draagt zo’n net bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot en de overgang naar een duurzame economie. Dat is beter voor het milieu en het klimaat, nu en later.

Een warmtenet is economisch

Een warmtenet is een investering voor de toekomst. Je verwarming is minder afhankelijk van volatiel geprijsde fossiele brandstoffen. Je hebt dus een betere controle over je energiekosten.

Een warmtenet speelt een belangrijke rol in de transitie naar een duurzame en koolstofarme economie, en kan bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot en de energie-efficiëntie.