Thuisbatterij plaatsen

Door het grote aantal van aanmeldingen voor thuisbatterijen hebben we een achterstand in de verwerking hiervan.
We stellen alles in het werk om jouw aanmelding zo snel mogelijk te behandelen.
Momenteel verwerken we de meldingen van  16 april 2024.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij (of thuisaccu) is een batterij met een grotere opslagcapaciteit. Daarin kun je, zoals in een powerbank voor je smartphone, je zelfgeproduceerde energie opslaan als een ‘appeltje voor de energiedorst’. Telkens wanneer je zonnepanelen - of een andere lokale productie-eenheid - niet genoeg energie opwekken (bv. ’s nachts, op bewolkte dagen of op piekmomenten), spreek je je energievoorraad in de thuisbatterij aan.

Daarnaast kan een thuisbatterij tijdens daluren goedkopere energie van het elektriciteitsnet halen en opslaan, om later te gebruiken. Dit is het geval wanneer je dag- en nachttarief hebt, of een contract met een uurprijs.

Ook de batterij van bepaalde elektrische auto’s kunnen als thuisbatterij fungeren, nl. een beperkt aantal types elektrische wagens die na het opladen ook kunnen worden ontladen (vehicle-to-grid of V2G). Zo kun je ’s avonds koken of een was draaien met de groene stroom die overdag in je autobatterij werd opgeslagen. In vergelijking met een thuisbatterij heeft zo’n V2G-autobatterij vaak een grotere opslagcapaciteit.

Hoe kies, koop en installeer je een thuisbatterij?

Denk je erover om een thuisbatterij te kopen? Om te beoordelen of de kosten opwegen tegen de voordelen, kun je over het algemeen de volgende regel hanteren: een batterij van 1 tot 1,5 kilowattuur (kWh) per kilowattpiek (kWp) zonnepanelen.

Laat je bij de keuze, aankoop en installatie van een thuisbatterij adviseren en bijstaan door een vakman en/of je installateur.

Bij je keuze hou je het best rekening met enkele criteria:

 1. Prijs
  Thuisbatterijen zijn momenteel nog best prijzig. Aan de andere kant heeft een goedkopere batterij aanschaffen weinig zin, als die bv. niet uitgerust is met een omvormer.
 2. Omvormer
  Dit cruciale onderdeel van de thuisbatterij zorgt ervoor dat het productieoverschot in de batterij wordt opgeslagen en dat die elektriciteit beschikbaar is in je woning. In combinatie met zonnepanelen kies je het best voor een hybride omvormer, die zowel zonnepanelen als batterij kan aansturen. Een storage only-omvormer zijn enkel geschikt om een batterij aan te sturen. Installeer je een andere omvormer omdat je een batterij plaatst, dan vragen we je dit bij ons te melden.
 3. Je zonnepaneleninstallatie
  Je thuisbatterij moet qua capaciteit goed afgestemd zijn op je elektriciteitsverbruik en de grootte van je (huidige of toekomstige) zonnepaneleninstallatie.
 4. Levensduur: aantal laad- en ontlaadcycli
  Een thuisbatterij laadt op om de elektriciteit op te slaan die je zonnepanelen produceren, en ontlaadt om de energie te leveren die je nodig hebt. Je kiest het best voor een kwalitatieve batterij die weliswaar duurder is in aankoop, maar langer meegaat.
 5. Installatiegemak
  Ben je van plan zowel een batterij als zonnepanelen aan te schaffen, dan laat je ze het best samen plaatsen. Zo druk je de installatiekosten, en kun je batterij en panelen op elkaar afstemmen op basis van je verbruik, dagen van thuiswerk enzovoort.
 6. Tweerichtingsmeting
  Laat je een batterijsopslagsysteem met een hybride omvormer plaatsen bij een zonnepanelen installatie die recht geeft op groenestroomcertificaten? Dan, heb je een tweerichtingsmeting nodig, om de elektriciteit dat je oplaadt via het net, in mindering brengen van de totale registratie van je groenestroomteller.

Hoe meld ik mijn thuisbatterij?

Wie een thuisbatterij heeft laten installeren, moet dat zelf bij ons melden. Dit gebeurt via de groene stroom-tool in Mijn Fluvius, je ‘onestopshop’ voor al je beheer voor groene stroom. Ook je installateur kan jouw batterij bij ons melden.

Je kan de thuisbatterij samen met je zonnepaneleninstallatie melden, of apart als je de batterij later hebt bijgeplaatst. Daarbij moet je een geldige AREI-keuring en een duidelijk eendraadschema van de batterij meesturen. Meer over de aanmelding van een opslagsysteem.

Start hier met de melding van je thuisbatterij

Thuisbatterij verhuizen

In principe mag je je thuisbatterij verhuizen. Dit kan je melden in ons klantenportaal, Mijn Fluvius.
Let op: Heb je in het verleden een premie aangevraagd voor een thuisbatterij? Dan is het een voorwaarde dat je batterij minstens 10 jaar aangesloten blijft op het distributienet. Gebeurt dat niet, dan moet je de premie terugbetalen.

Eigendomsoverdracht batterij

Verhuis je en laat je je thuisbatterij staan? Dan doe je een overdracht naar de nieuwe eigenaar via ons klantenportaal, Mijn Fluvius.

Installatie thuisbatterij uitbreiden

Sommige thuisbatterijen zijn modulair: ze bestaan uit inwisselbare onderdelen. Dit betekent dat je zo’n thuisbatterij later makkelijk kan uitbreiden door extra modules toe te voegen. Zo verhoog je de opslagcapaciteit van je bestaande installatie.

Deze uitbreiding kan je voorlopig nog niet melden via de groene stroom-tool in Mijn Fluvius. Hiervoor kan je mailen naar mijnbatterij [at] fluvius [dot] be (mijnbatterij[at]fluvius[dot]be).

Omvormer thuisbatterij vervangen

Is de omvormer van zonnepanelen om en bij de 10 jaar oud? Dan is het voordelig om bij de plaatsing van een thuisbatterij de al geïnstalleerde omvormer van de zonnepanelen te vervangen door een nieuwe hybride omvormer. Op deze kun je zowel de zonnepanelen als de thuisbatterij aansluiten.

De vervanging van je omvormer meld je via een mail naar mijnbatterij [at] fluvius [dot] be (mijnbatterij[at]fluvius[dot]be).

Batterij of batterijmodule vervangen

Het kan gebeuren dat je een batterij of batterijmodule vervangt. In dat geval stuur je een e-mail naar mijnbatterij [at] fluvius [dot] be (mijnbatterij[at]fluvius[dot]be).

In- of uit dienst stellen van batterij

Wil je je thuisbatterij in of uit dienst stellen? Dan doe je dat in ons klantenportaal, Mijn Fluvius.
Uit dienst stellen kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je batterij uit staat tijdens een verbouwing of je batterij stuk is.
In dienst stellen gebeurt dan wanneer je batterij terug aan gaat na een verbouwing of wanneer de batterij gemaakt is.