Aansluitingen

Elektriciteit, aardgas, kabeltelevisie of riolering? We brengen het ‘tot bij u’. Ook voor zonnepanelen, glasvezel, warmte , openbare verlichting en projecten ben je bij ons aan het juiste adres.

Elektriciteit

Hoe vraag je een aansluiting elektriciteit aan?

Wil je een nieuwe aansluiting voor elektriciteit aanvragen? Of je bestaande aansluiting of meter wijzigen of zelfs verwijderen? Dan kan je dat makkelijk online doen.
Vul je postcode in, vink 'Elektriciteit' aan en klik op 'Start je aanvraag'.

Meer weten?

Lees ook onze blog: Stappenplan: een elektriciteitsaansluiting aanvragen bij Fluvius?

Wat kost een aansluiting elektriciteit?

De prijs van een aansluiting elektriciteit is afhankelijk van het type aansluiting. De factuur voor een aansluiting krijgt je trouwens rechtstreeks van Fluvius en niet van je energieleverancier. Wil je graag opzoeken wat een aansluiting voor jouw specifieke situatie kost?

Beantwoord dan enkele vragen in onze indicatieve simulatietool. Zo heb je meteen een idee wat jouw aansluiting kan kosten.

Of vul je postcode in en klik dan op de knop 'Alles over aansluitingen elektriciteit. Zo kom je meteen bij de tarievenlijst, contracten, reglementen,... terecht.

Uren van het dag- en nachttarief

De uren van dag- en nachttarief kunnen verschillen van gemeente tot gemeente. Wil je weten wanneer het nachttarief start en stopt in jouw gemeente? Lees er hier dan meer over.

Contracten, reglementen, btw-attesten en tarieven elektriciteit

Voor je elektriciteitsaansluiting heb je twee overeenkomsten, namelijk:

1)Met een energieleverancier naar keuze, voor de aankoop van je stroom

Niet zeker wie voor jou de meest interessante energieleverancier is? De vtest.vreg.be geeft je snel en eenvoudig een antwoord.

2) Met Fluvius om aan te sluiten op het stroomnet:

  • Voor aansluitingen op laag vermogen is automatisch het aansluitingsreglement van toepassing.
  • Voor aansluitingen op hoger vermogen wordt met jou een aansluitingscontract afgesloten.

Wil je meer weten over die contracten, reglementen, btw-attesten en de tarieven voor aansluitingen op het elektriciteitsnet?
Vul dan hier je postcode in en klik dan op de knop 'Alles over aansluitingen elektriciteit'.

Bijkomende elektriciteitsmeter voor opladen elektrische of plug-in hybride wagen

Je kan een tweede elektriciteitsmeter aanvragen voor het opladen van een elektrische of plug-in hybride wagen of een andere ‘regelbare toepassing'.

Meer over het aanvragen van deze tweede elektriciteitsmeter.

Aardgas

Wat kost een aansluiting aardgas?

De prijs van een aansluiting aardgas is afhankelijk van het type aansluiting. De factuur voor een aansluiting krijgt je trouwens rechtstreeks van Fluvius en niet van je energieleverancier. Wil je graag opzoeken wat een aansluiting voor jouw specifieke situatie kost?

Beantwoord dan enkele vragen in onze indicatieve simulatietool. Zo heb je meteen een idee wat jouw aansluiting kan kosten.

Of vul je postcode in en klik dan op de knop 'Alles over aansluitingen aardgas. Zo kom je meteen bij de tarievenlijst, contracten, reglementen,... terecht.

Aansluiten of overschakelen op aardgas

Om na te gaan of je kan aansluiten op het aardgasnet volg je volgende stappen:

  1. Controleer of je aansluitbaar bent op het aardgasnet
    Aan het (ver)bouwen? Kom meteen te weten of je woning of perceel aansluitbaar is op aardgas via onze handige indicatieve tool.
  2. Aansluiting aanvragen
    Is je woning inderdaad aansluitbaar? Dan kan je snel en eenvoudig een aansluiting aanvragen.
    Vul je postcode in, vink 'aardgas' aan en klik op 'Start je aanvraag'.

Meer weten?

Lees ook onze blog: stappenplan: een gasaansluiting aanvragen bij Fluvius.

Bestaande aansluiting aardgas aanpassen

Wil je graag je bestaande aansluiting of meter wijzigen of zelfs verwijderen? Dan kan je dat makkelijk online doen.

Vul je postcode in, vink 'aardgas' aan en klik op 'Start je aanvraag'.

Contracten, reglementen, btw-attesten en tarieven aardgas

Voor je aardgasaansluiting heb je twee overeenkomsten, namelijk:

1) Met een energieleverancier naar keuze, voor de aankoop van je stroom

Niet zeker wie voor jou de beste energieleverancier aardgas is? Doe de vtest.vreg.be en krijg snel en eenvoudig het juiste resultaat voor jou.

2) Met Fluvius om aan te sluiten op het aardgasnet:

  • Voor aansluitingen op laag vermogen is automatisch het aansluitingsreglement van toepassing.
  • Voor aansluitingen op hoger vermogen wordt met jou een aansluitingscontract afgesloten.

Wil je meer weten over die contracten, reglementen, btw-attesten en de tarieven voor het aansluiten op het aardgasnet?
Vul dan hier je postcode in en klik dan op de knop 'Alles over aansluitingen aardgas'.

Van arm naar rijk gas

Nederland gaat de uitvoer van aardgas naar België verminderen en in 2030 volledig stopzetten. Om op lange termijn de bevoorrading in ons land te verzekeren, hebben sommige klanten een aangepaste aardgasaansluiting nodig. Ook is het mogelijk dat (oudere) aardgastoestellen een andere instelling nodig hebben of aan vervanging toe zijn.

Arm en rijk gas

Dat komt omdat niet elk gas dezelfde samenstelling heeft. Het Nederlandse gas is arm of laagcalorisch, en heeft een wat lagere energiewaarde. Dit in tegenstelling tot het meer gangbare rijk of hoogcalorisch aardgas, dat ons land invoert uit onder meer Noorwegen, Rusland en Qatar. De meeste gastoestellen voor arm gas werken ook goed en veilig op rijk gas, maar niet allemaal.

Wie?

Ongeveer 1,6 miljoen Belgische gezinnen en bedrijven uit Brussel en grote delen van de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams- en Waals-Brabant moeten de overstap maken. De andere regio’s van ons land hebben al rijk gas.

Wanneer?

In 2018 zijn de gasleveranciers begonnen met de omschakeling van arm naar rijk gas. Oorspronkelijk moest iedereen tegen 2029 zijn overgestapt, maar de werken verlopen vlotter dan verwacht. Daarom zal tegen 2024 iedereen rijk gas in huis hebben.

Meer weten?

Lees alles over de omschakeling in onze blogpost ‘Van arm naar rijk gas: 8 prangende vragen beantwoord’.

Je kan meteen checken of jouw gemeente omschakelt van arm naar rijk gas, en zo ja, wanneer in deze lijst.

Als jij overstapt van arm naar rijk gas, brengen wij of je gasleverancier je meer dan twee jaar van tevoren op de hoogte. Zo kan je bij het tweejaarlijkse onderhoud van je gasinstallatie met je installateur bespreken of je installatie aangepast moet worden.

Hieronder vind je een voorbeeld van de brief die je dan van Fluvius ontvangt:

Voorbeeldbrief die je ontvangt als je de overstap moet maken van arm naar rijk gas

Zonnepanelen

Ben je trotse eigenaar van zonnepanelen? Indien niet, dan vind je hier alles over de voordelen van zonnepanelen.

Heb je al zonnepanelen, dan kan je bij ons terecht voor twee belangrijke zaken:

1. Het aanmelden van je zonnepanelen

Je bent verplicht om je lokale productie-installatie binnen de 30 dagen na de keuring te melden bij Fluvius. Op basis hiervan controleren we de technische voorschriften voor de netkoppeling van je installatie. Enkel zo kunnen we het net veilig en betrouwbaar uitbaten.

Opgelet: als je je lokale productie-installatie niet (tijdig) aanmeldt, kan jou de toegang tot het distributienet worden ontzegd.

Meer weten?

Lees ook onze blog: Zonnepanelen aanmelden: volg dit stappenplan.

2. Het doorgeven van je groene meterstanden

Wil je de meterstanden van je groenestroommeter ingeven, groenestroomcertificaten aanvragen of je gegevens raadplegen? Ook dan kan je terecht op ons webportaal.

Riolering

Wil je graag een nieuwe aansluiting voor riolering aanvragen? Of je bestaande aansluiting verplaatsen of afsluiten, een bijkomende aansluiting aanvragen of een gracht laten inbuizen? Dan kan je dat voor bepaalde gemeenten makkelijk online via Fluvius doen.

Klik op de onderstaande link en vul je postcode in. Zie je geen 'Riolering' in het lijstje staan? Dan kan je hier nagaan welk drinkwaterbedrijf en/of rioolbeheerder actief is in jouw gemeente.

Ben je verplicht hemelwater af te koppelen met een gescheiden rioleringsstelsel?

De Vlaamse milieuwetgeving verplicht je inderdaad om je hemelwater af te koppelen, wanneer in je straat gescheiden riolering aanwezig is. Wie de wet niet naleeft, krijgt een proces-verbaal en wordt doorverwezen naar het parket. Maar zover hoeft het helemaal niet te komen. De afkoppelingsadviseur van het rioleringsproject in jouw straat zoekt samen met jou naar de beste en goedkoopste oplossing.

Lees hier meer over de verplichte afscheiding van afvalwater en regenwater.

Meer weten ?

Lees ook onze blog : Maak samen met Fluvius je huis, tuin en oprit klimaatbestendig.

Jouw handleiding voor een gescheiden afvoer

Regenwater van vuil water scheiden is goed voor de natuur, gaat overlast tegen en helpt waterzuivering. Maar hoe begin je eraan? Waar moet je met al dat water naartoe? En waar moet je op letten? In onze handige leidraad doorloop je de belangrijkste stappen en aandachtspunten.

Wanneer is een keuring van je riolering verplicht?

Sinds 1 juli 2011 is een keuring van de privériolering voor woningen en gebouwen verplicht.

Bij een nieuwe aansluiting op de riolering of na afloop van het rioleringsproject in je straat, moet ook de afkoppeling van hemelwater op je privéterrein uitgevoerd zijn. De nieuwe situatie dien je te laten keuren.

Lees meer over de keuring van je riolering.

Reglementen en tarieven

Wil je graag meer weten over je aansluiting riolering op het distributienetwerk, dan vind je hier de nodige info en documentatie terug. Vul je postcode in en klik op de knop 'Alles over aansluitingen riolering'.

Kabeltelevisie

Wil je graag een nieuwe aansluiting voor kabeltelevisie van Telenet aanvragen voor je appartementsgebouw (vanaf 3 wooneenheden)? Dan kan je dat in een aantal Vlaamse gemeenten ook makkelijk online doen via Fluvius. Klik op onderstaande link en vul je postcode in. Zie je geen ‘Kabeltelevisie’ staan in het lijstje? Dan kan je terecht bij Telenet.

Via de knop 'Alles over aansluitingen kabeltelevisie’ krijg je toegang tot alle reglementen, tarieven, contracten en technische documentatie.

Tarieven

Wil je meer weten over de tarieven voor het aansluiten op het teledistributienet? Dan kan je voor sommige gemeenten hier terecht. Vul eerst je postcode in en klik vervolgens op de knop ‘Alles over aansluitingen kabeltelevisie’ (indien beschikbaar) voor toegang tot de tarieven die gelden in jouw gemeente.

Glasvezel

Sluit aan op supersnel dataverkeer

Bij Fluvius vinden we dat zoveel mogelijk mensen moeten kunnen genieten snel internet. Daarom zijn we gestart met het testen van een gloednieuw supersnel glasvezelnetwerk in 5 Vlaamse gemeenten.

Meer over glasvezel bij Fluvius

Openbare verlichting

Wist je dat Fluvius ook instaat voor de openbare verlichting in jouw stad of gemeente? Omdat verlichting belangrijk is voor je veiligheid en comfort, willen we graag weten wanneer een straatlamp defect is zodat we ze snel kunnen herstellen.

De straatlampen langs gewestwegen beheert AWV, het Agentschap Wegen en Verkeer. Je herkent ze aan de grijze sticker op de paal. Je kan daarvoor terecht op www.meldpuntwegen.be of op het gratis nummer 1700.

Warmte

Bij een warmtenet wordt ‘restwarmte’ (bv. van een fabriek of verbrandingsoven) of aardwarmte van diep onder de grond gebruikt om woningen en bedrijven in de buurt te voorzien van verwarming en sanitair warm water. Meer daarover kan je hier lezen.

Tarieven

Projecten

Heb je een project waarbij nutsvoorzieningen moeten worden voorzien voor meerdere aansluitingen of meerdere tellers per aansluiting, zoals:

  • een verkaveling (privé, sociaal of niet-residentieel)
  • een bouwproject (groepsbouw, appartementsgebouw, wooncomplex en/of bedrijvencomplex)
  • een splitsing van gronden
  • ...

Kom hier dan alles te weten over projecten.

Algemene voorwaarden voor aanleg- en aansluitingswerken

De voorwaarden die van toepassing zijn op iedere aanvraag tot uitvoering van werken vind je terug in onze algemene voorwaarden voor aanleg- en aansluitingswerken.