Meterstand aflezen

Hoe lees je de meterstand af?

Voor aardgas heb je één meter, bij elektriciteit moet je even nagaan of je een meter hebt met een enkel telwerk of met een dubbel telwerk. Hoe die telwerken eruit zien en hoe je ze kan aflezen, vind je hieronder terug.

Elektriciteitsmeter met één telwerk

Waar staat het meternummer op de elektriciteitsmeter met één telwerk?
  • Stap 1: controleer eerst je meternummer. De laatste vier cijfers op je meteropnamebrief of –mail moeten overeenkomen met de meter bij jou thuis. In het voorbeeld hierboven zijn de laatste vier cijfers 0530
  • Stap 2: noteer enkel de cijfers voor de komma. In ons voorbeeld hierboven is de meterstand gelijk aan 62224. Dat cijfer moet je doorgeven aan Fluvius.

Elektriciteitsmeter met twee telwerken

Waar vind je het meternummer terug van een elektriciteitsmeter met twee telwerken?
  • Stap 1: controleer eerst je meternummer. De laatste vier cijfers op je meteropnamebrief of –mail moeten overeenkomen met de meter bij jou thuis. In ons voorbeeld zijn de laatste vier cijfers 0530.
  • Stap 2: bij een tweevoudige meter heb je twee meterstanden: een voor je dagverbruik en een voor je nachtverbruik. We hebben enkel de cijfers voor de komma nodig. In ons voorbeeld is de dagmeterstand gelijk aan 62224 en de nachtmeterstand 54415. Die cijfers moet je doorgeven aan Fluvius.

Heb je de indruk dat je elektriciteitsmeter je verbruik niet correct registreert? Dan is het belangrijk dat je een aantal zaken controleert. Welke dat zijn, kan je hier lezen.

Aardgas

Waar vind je het meternummer terug van een aardgasmeter?
  • Stap 1: controleer eerst je meternummer. De laatste vier cijfers op je meteropnamebrief of -mail moeten overeenkomen met de meter bij jou thuis. In het voorbeeld hiernaast zijn de laatste vier cijfers 4542.
  • Stap 2: een gasmeterstand bestaat uit maximaal vijf cijfers voor de komma. In ons voorbeeld hiernaast is de meterstand gelijk aan 25003. Dat cijfer moet je doorgeven aan Fluvius.

Heb je de indruk dat je aardgasmeter je verbruik niet correct registreert? Dan is het belangrijk dat je een aantal zaken controleert. Welke dat zijn, kan je hier lezen.