Welke energiefacturen ontvang je?

De tussentijdse factuur

Om niet het hele bedrag in één enkele keer te betalen, ontvang je elke maand van je energieleverancier een tussentijdse factuur. Zo zijn je energiekosten gelijkmatig verdeeld over het jaar. Het tussentijdse bedrag is bepaald aan de hand van je jaarverbruik van het voorgaande jaar.

De jaarafrekening

Na de jaarlijkse opneming van de meterstanden, wordt je effectief verbruik berekend. Wat je al betaalde via de tussentijdse facturen, wordt daarvan afgetrokken. Uiteindelijk moet je nog wat opleggen of krijg je misschien terug. Het is dan ook belangrijk dat je je meterstanden altijd doorgeeft.

De maandafrekening

Heb je een digitale meter? Dan kan je kiezen voor maandafrekeningen. Hierbij betaal je elke maand exact wat je verbruikt hebt. Globaal gezien is je factuur in de winter vaak duurder dan in de zomer. Kies je voor deze optie? Dan vallen de tussentijdse factuur en jaarafrekening uiteraard weg.

De slotfactuur

Verhuis je? Stap je over naar een andere energieleverancier? Of wordt je budgetmeter vervangen? Dan worden je meterstanden opgenomen. Het werkelijke verbruik voor die periode wordt uitgerekend en je ontvangt daarvoor een slotfactuur. Heb je te weinig of te veel betaald, dan moet je nog wat opleggen of krijg je misschien terug.