Eigen zuiveringsinstallatie plaatsen (IBA)

Een IBA is een minizuiveringsinstallatie die huishoudelijk afvalwater ter plaatse behandelt zodat het zuiver genoeg is om in het oppervlaktewater te lozen.

Wanneer moet je een IBA plaatsen?

Je bouwt of verbouwt in een zone waarbij in je bouwvergunning is opgenomen dat je een IBA moet plaatsen? Dan ben je verplicht een IBA te plaatsen. Je kan je aanvraag doen in Mijn Fluvius.

Daarnaast publiceert de Vlaamse Milieu Maatschappij jaarlijks een lijst waarop de planning voor de aanleg van deze IBA’s is opgenomen. Staat je adres op deze lijst, dan moet je ook een IBA plaatsen.

Wie plaatst de IBA?

Je kan de IBA door Fluvius laten plaatsen, of je kan zelf zorgen voor de aankoop en de plaatsing van je IBA.

Plaatsing door Fluvius

Fluvius zorgt voor de aankoop, plaatsing, controle en het onderhoud van je IBA in alle gemeenten waar Fluvius het rioleringsnet beheert.

Kostprijs

De aansluitkost is hetzelfde als bij een rioleringsaansluiting. Daarnaast betaal je ook de saneringsbijdrage per verbruikte m³ water en het elektriciteitsverbruik van de IBA.

Bestaande woning en een IBA nodig?

Fluvius contacteert bewoners van bestaande woningen die nooit op de riolering kunnen aansluiten. Deze woningen moeten op de rode cluster van het zoneringsplan staan, een gebied waar geen riolering wordt aangelegd. Bovendien moet worden voldaan aan de vereisten voor huishoudelijk afvalwater.

Mijn woning ook?

Bevindt je gebouw zich in een rode cluster, dan is een IBA verplicht, in volgende gevallen: 

  • Gebouwen (hoofdverblijfplaatsen) met huishoudelijk afvalwater.
  • Voor gebouwen met gemengd verbruik, zoals landbouwbedrijven, dagverblijven, restaurants en kleine industriële bedrijven komt enkel de behandeling van huishoudelijk afvalwater in aanmerking. Want een IBA werkt alleen als er voldoende debiet is.
  • Vergunde weekendverblijven kunnen een beroep doen op Fluvius om een IBA te plaatsen, maar dan rekent Fluvius de werkelijke kostprijs aan. Toch is het financieel interessant om de plaatsing via Fluvius te doen.

Fluvius plaatst geen IBA wanneer: 

  • De woning niet permanent bewoond is (bijvoorbeeld weekendverblijven): deze heeft mogelijk een te laag debiet om een goede werking te garanderen.
  • De woning niet vergund is.

Praktische afspraken bij plaatsen IBA

  • De locatie van de IBA moet gemakkelijk bereikbaar zijn voor onze medewerkers.
  • Je moet al het huishoudelijk afvalwater verzamelen in een voldoende grote voorbezinktank of septische put (750 liter inhoud per inwoner).
  • Je moet het regenwater afkoppelen van het afvalwater.
  • Je moet zelf de toevoer- en afvoerleidingen aanleggen tot aan de IBA.
  • Je hebt een elektriciteitsvoorziening tot aan de plaats van de IBA.
  • Om de afspraken sluitend te maken, moet de aanvrager een overeenkomst afsluiten met Fluvius.

Neemt Fluvius mijn IBA over?

Woon je in gebied waar zeker geen riolering komt, maar je hebt zelf al een IBA aangelegd? Dan kan je het onderhoud en het beheer van de IBA overdragen aan Fluvius, indien de IBA voldoet aan de kwaliteitseisen. Voor de overname wordt een offerte op maat opgemaakt.

Voorwaarden

  • De IBA moet een Benor goedgekeurd type zijn of moet minstens zo goed functioneren.
  • Je betaalt dezelfde saneringsbijdrage per verbruikte m³ water als de burgers waar een nieuwe IBA geplaatst werd.

Fluvius neemt het beheer van je IBA niet over als je woning in een groen cluster van het zoneringsplan ligt. Je woning wordt immers op termijn aangesloten op riolering. Geniet je nu van een vrijstelling op de saneringsbijdragen door de IBA? Dan kan je deze niet meer hernieuwen na aanleg van de riolering in je straat.
De IBA zelf neemt Fluvius niet over.

Plaatsing door andere partij

Je kan ook zelf zorgen voor de aankoop en plaatsing van je IBA. Je kan dan vrijgesteld worden van de betaling van de saneringsbrijdrag op je drinkwaterfactuur, als je voldoet aan de voorwaarden opgelegd in het zoneringsplan. (geoloket zoneringsplannen). Opgelet, in sommige gemeenten ben je verplicht om de IBA door Fluvius te laten plaatsen. Raadpleeg zeker de website van jouw gemeente voor meer informatie.

Waarom moet je een IBA plaatsen?

Dit proces waarborgt dat je aan alle wettelijke vereisten voldoet en dat het huishoudelijk afvalwater op een veilige en efficiënte manier wordt behandeld.

Contact

Voor vragen of aanvullende informatie kan je contact opnemen via [email protected].