Renovatieplicht voor woningen met een lager energieprestatielabel (EPC)

Sinds 1 januari 2023 is er een renovatieverplichting voor wie een energieverslindende woning of appartement met EPC-label E of F koopt.
Binnen de 5 jaar moet je renoveren tot energieprestatielabel D.

Voor wie geldt de renovatieplicht?

Iedereen die via notariële akte (bv. aankoop, schenking, erfpacht, opstalrecht) een residentieel pand (bv. eengezinswoning, appartement) verwerft met een laag EPC-label, is verplicht om die woning binnen de 5 jaar na de overdracht te renoveren naar een top energieprestatielabel.  

Hoe ken ik als nieuwe eigenaar het EPC-label van een woning?

Via het energieprestatiecertificaat (EPC). Dat toont aan hoe energiezuinig een huis of appartement is. Wie zijn woning te huur of te koop zet, moet zo’n EPC laten opmaken door een erkend energiedeskundige.  

Rust er een renovatieplicht op een woning die te koop staat? Dan moet de verkoper, de notaris of het immokantoor dat verplicht vermelden.

Krijg ik een premie als ik het EPC-label van een woning verbeter?

Als eigenaar van een energieverslindende woning (label D, E of F) heb je recht op een EPC-labelpremie als je de woning binnen de 5 jaar grondig renoveert naar een EPC-label A, B of C.  

Kom ik ook voor andere premies in aanmerking?

De EPC-labelpremie komt bovenop de individuele premies voor energetische ingrepen. Heeft je woning een slecht EPC-label, dan is het logisch dat je eerst de plaatsen aanpakt met het grootste warmteverlies. Zo voldoe je aan de renovatieplicht.  

Waar kan ik documenten opladen?

Documenten/attesten laad je makkelijk op via Mijn Fluvius. Daar vind je steeds een overzicht terug van al je documenten en de status van je ingediende dossiers.

Na isolatie en ventilatie is duurzaam verwarmen de kers op de taart. Wil je op termijn een warmtepomp, zonneboiler of warmtepompboiler installeren, hou hier al rekening mee in je huidige verbouwing. Ook voor energiebesparende installaties bestaan er premies

Meer weten over BENOveren, premies, groene energie en meer?

Bezorg ons je gegevens en ontvang handige tips en het laatste nieuws van Fluvius in je mailbox.