Dak, muren, vloer en ramen isoleren: waar te beginnen? 5 tips van een expert

Dak, muren, vloer en ramen isoleren

Grondig renoveren begint meestal bij de bouwschil. Pas als je dak, muren, vloer en ramen goed geïsoleerd zijn, kan je met de andere verbouwingen beginnen. Maar hoe beslis je welke isolatiemethodes je gebruikt? En waar moet je op letten? Fluvius-energiecoach Theo Verstappen weet raad. 

Tip 1: denk na over het geheel

“Vlieg je renovatie niet onvoorbereid aan. Denk eerst goed na over wat je met de woning wil doen”, vertelt Theo. “Wil je van je zolder ooit nog een kamer maken? Dan heeft het geen zin om de zoldervloer te isoleren. Ben je van plan om een veranda of achterbouw te plaatsen? Wacht dan nog even voor je de muren isoleert. Een BENOvatiecoach adviseert je over hoe je de renovatie het beste aanpakt.” 

Tip 2: begin bij het dak

Beginnen doe je beter met het dak, aldus Theo. “Via een ongeïsoleerd dak verlies je het meeste warmte. Bovendien moet je later de isolatie van de muur laten aansluiten op die van het dak. Pas na het dak volgen de muren, ramen en vloer.” 

“Als je nog een dak hebt met asbestleien of een onderdak met asbesthoudend materiaal, dan kan je beter meteen een nieuw dak leggen. Hiervoor krijg je een verhoogde premie voor asbestverwijdering. Isoleren aan de buitenzijde van het dak (Sarkingdak) is ook beter dan isoleren tussen de kepers of balken, om koudebruggen te vermijden. Zo kan je de isolatie ook goed laten aansluiten tussen het dak en de buitenmuren, al dan niet met isolatie aan de buitenzijde van de buitenmuur.” 

Tip 3: isoleer je muren langs de buitenzijde

Er zijn drie methodes om je muren te isoleren: langs de buitenkant, met spouwmuurisolatie of langs de binnenkant. “De beste keuze is langs de buitenkant isoleren”, benadrukt Theo. “Daarmee werk je namelijk alle koudebruggen weg. Zijn er in je woning plaatsen waar de kou binnenkomt? Dan pak je die met buitenmuurisolatie makkelijker aan. Wil je de buitenmuur isoleren en is de luchtspouw niet geïsoleerd? Dan kan je vooraf ook beter deze spouw laten isoleren of de spouw op zolder volledig dichtmaken om convectieverliezen te vermijden.” 

“Spouwmuurisolatie is een goede tweede optie”, gaat Theo verder. “Het enige nadeel is dat je afhankelijk bent van de dikte van je spouwmuur. Je krijgt pas een premie vanaf 5 cm isolatie. De buitenmuren langs de binnenzijde isoleren is de minst goede optie, want daarmee werk je geen koudebruggen weg. Tenzij de aansluitende muren, plafonds en vloeren een stuk mee worden geïsoleerd.”

“Bij isolatie langs de binnenzijde moet de muur luchtdicht worden afgewerkt om condensatieproblemen te vermijden. Om een premie te krijgen, moet je daarom een aannemer met certificaat inschakelen, of een vakman die werkt onder begeleiding van een architect.” 

Ontdek voor welke premies je in aanmerking komt in ons premieoverzicht

Tip 4: controleer of je een kruipruimte hebt

“Wie zijn vloeren isoleert, moet eerst de vloer uitbreken”, legt Theo uit. “Dat betekent extra kosten en meer werk. Heb je een kruipruimte of een kelder die je kan isoleren? Dan is dat de gemakkelijkste manier om je vloer te isoleren. Heb je geen kruipruimte en wil je isolatie in de vloer leggen, trek dan de isolatie tegen de muur omhoog. Zo krijg je overlap tussen je muur- en vloerisolatie, en ben je zeker dat er geen koudebrug ontstaat onderaan de muren.” 

Tip 5: Ga na of je het glas of het volledige raam moet vervangen

“Na het dak en de muren, zijn de ramen aan de beurt. Nieuwe ramen zijn een uitstekende investering voor je woning”, aldus Theo. “Alleen schommelt de prijs heel erg als je enkel het glas moet vervangen, of ook de ramen zelf. Controleer dus eerst de staat van je ramen zelf. Heb je oude ramen, bijvoorbeeld van hout, investeer dan in een duurzaam raamprofiel om je woning écht goed te isoleren.
Hou er ook rekening mee dat isolatie aan de buitenzijde van de buitenmuur moet aansluiten op de isolatie van je raamprofielen. Zo kan je aan de dagkanten van de ramen extra isoleren om koudebruggen te vermijden.” 

Je vindt alle premies, handige tools en extra informatie op benoveren.fluvius.be

Extra Tip:

Ben je van plan om je woning goed te isoleren, hou er dan rekening mee dat je ook energiezuinig ventileert (type C-plus of type D). Informeer daarvoor eerst welk type je wil en voorzie dan bij het isoleren meteen de nodige doorvoeren voor de ventilatie.
Alle delen van de bouwschil hangen letterlijk aan elkaar. Werk dus op voorhand alles uit om, rekening houdend met je budget, een goede keuze maken. 
Twijfel je? Schakel dan een BENOvatiecoach in, die je hele woning bekijkt en het beste plan van aanpak voorstelt. Je kan ook contact opnemen met een Energiehuis in de buurt.

Theo Verstappen