50+ en weldra klaar voor haar tweede jeugd... de rijwoning van Marian en Eddy in Assebroek

Woning van Eddy uit Assebroek

Je eigen woning, daar draag je enorm veel zorg voor. Je onderhoudt, verbouwt … doet er alles aan om er zo goed en lang mogelijk van te genieten. Marian en Eddy zijn hier een perfect voorbeeld van. Zij kochten in 2011 een rijwoning in Assebroek en investeren flink in hun BENOvatie. “Ons huis heeft al een zekere leeftijd, maar daar merken we straks niets meer van.”

BENOveren, dat is beter renoveren.

Ofwel: via enkele slimme, haalbare ingrepen je woning energiezuinig maken. Sinds 1 januari 2023 is de renovatieplicht immers van kracht. Maar wie zijn ze, die BENOveerders, en wat drijft hen? Is het de kick van het renoveren? Het klimaat? Of de positieve impact op hun energierekening? In deze reeks delen enkele enthousiaste BENOveerders hun verhaal.

Marian en Eddy leerden elkaar in 2009 kennen en kochten in 2011 samen hun woning in Assebroek. Marian werkt als thuishulp en gaat in haar vrije tijd graag dansen, sporten of met hondje Zita wandelen. Eddy is een fervent citytripper en werkt al meer dan 30 jaar bij Fluvius, voorheen als bouwkundig tekenaar en lesgever in het tekenprogramma AutoCAD, nu ook deels als projectbeheerder.

Marian en Eddy’s huis in een oogopslag

De rijwoning van Eddy en Marian krijgt een upgrade voor de toekomst

Ligging: Assebroek
Type woning: rijwoning
Oppervlakte: 174 m2 
Aantal verdiepingen: 3
Aantal slaapkamers: 3
Bedrag dat Marian en Eddy terugkrijgen via premies: nog onbekend

De perfecte woning gevonden

Marian en Eddy vonden in 2011 een woning die voldeed aan al hun wensen: gelegen in een rustige wijk, voldoende slaapkamers, een binnenkoertje … Het huis leek op het eerste gezicht ook in goede staat: het dak was net opnieuw geïsoleerd en de vloeren waren mooi onderhouden. Het koppel bracht tijdens de bezichtig direct een bod uit, met succes.

Maar na een tijdje kwamen de zorgen

Na de verhuizing maakte hun enthousiasme al snel plaats voor zorgen. “Toen we ons elektriciteitsvermogen wilden verhogen, bleek de bekabeling niet in orde. We moesten alles opnieuw laten aanleggen”, legt Eddy uit. “Daarna werd de boiler afgekeurd en begonnen ook nog eens beide toiletten te lekken.”

Eddy en Marian genieten van hun binnenkoertje

Toen op een dag een stuk plafond – inclusief een hoop water uit de lekkende douchebak – naar beneden kwam, dacht het koppel alles gezien te hebben. Maar nee: op de duur liep er op het gelijkvloers grond- en regenwater naar binnen. Eddy: “Blijkbaar lieten de buitenmuren vocht door. Dat verklaarde ook meteen de muffe geur in huis en de honderden vliegen binnen en buiten.”

Een duurzame BENOvatie

Al die gebreken dwongen Marian en Eddy om hun woning de voorbije jaren flink onder handen te nemen. Hoewel er vaak snel een oplossing nodig was, dacht het koppel altijd bewust na over hun keuzes. Marian: “We willen duurzaam BENOveren, dus investeren we enkel in degelijk en energiezuinig materiaal. Een goed voorbeeld is de wandbekleding op ons binnenkoertje: dat is gemaakt van sterk, lang meegaand hout.”

Voor de wandbekleding kozen Eddy en Marian voor duurzaam hout

Eddy: “We vervingen ook de boiler door een zuinige hoogrendementsketel. De oude boiler haalde amper een rendement van 50%. Dankzij de nieuwe ketel zien we elk jaar onze elektriciteits-, gas- en waterkosten dalen.”

 Een hoogrendementsketel doet je energiefactuur dalen

Als je je oude verwarmingsinstallatie vervangt door een hoogrendementsketel en daarbij je woning goed isoleert, kan je tot wel 40% aan energie besparen.

En er is nóg een reden waarom het koppel voor een duurzame BENOvatie kiest. Eddy: “We BENOveren ons huis met het oog op de toekomst. We willen hier namelijk voor altijd blijven wonen, dus is het belangrijk dat onze woning aan alle normen rond duurzaam verbouwen en wonen voldoet. Vanuit mijn job ben ik erg geïnteresseerd in duurzaamheid. We hebben voor onze BENOvatie dan ook geen expert ingeschakeld, ik zoek zelf alles uit.”

We willen duurzaam BENOveren, dus investeren we enkel in degelijk en duurzaam materiaal dat lang meegaat.

Meer wooncomfort, minder kosten

Het koppel heeft nog meer plannen voor hun woning. Als eerste zijn de ramen en deur aan de voorzijde aan de beurt. Eddy: “Er zit een gleuf van zo’n 5 centimeter boven de voordeur. En de kozijnen isoleren allesbehalve. Als het buiten waait, waait het binnen ook. Om maar te zeggen: in de winter betalen we veel om ons huis te verwarmen. Door de deur en ramen te vervangen, verhoogt ons wooncomfort en besparen we heel wat verwarmingskosten.”

De ramen en voordeur van Eddy en Marian worden vervangen

Isolatie in een modern jasje

Daarna is de achterzijde van het huis aan de beurt. Ook daar vervangen Marian en Eddy de ramen. Voor de beglazing, eveneens voor de ramen aan de voorkant, kiezen ze voor hoogrendementsglas, specifiek Polyplus Super HR-1+. Ze installeren ook raamroosters, wat verplicht is als je nieuwe ramen plaatst.

Daarnaast bedekken ze de gevel met een isolerende bepleistering. Marian: “Dat scheelt ’s winters veel verwarmingskosten, en in de zomer blijft het binnen lekker koel. Bovendien geeft het ons huis een moderne look.”

Zodra de ramen geplaatst zijn, wordt de spouwmuur buiten geïmpregneerd om het vochtprobleem op te lossen. Dat gebeurde eerder al bij de muren die veel water doorlieten.

De isolerende bepleistering houdt de woning warm in de winter en koel in de zomer

Als het buiten waait, waait het binnen ook. Dankzij de nieuwe ramen is ons huis straks veel beter geïsoleerd.

Slim gebruikmaken van premies

De elektriciteit opnieuw aanleggen, de boiler, douchebak, toiletten en ramen vervangen, het vocht uit de muren laten halen, nieuwe bepleistering … de BENOvatie van Marian en Eddy is allesbehalve goedkoop. Gelukkig kunnen ze meerdere premies aanvragen.

Wie zijn of haar woning energie-efficiënter maakt, bijvoorbeeld met hoogrendementsglas, een warmtepomp, muurisolatie of dakisolatie, kan hiervoor heel wat premies aanvragen bij verschillende instanties. Je vindt alle premies via premiezoeker.be. Mijn Verbouwpremie heeft bovendien een simulator waarbij je kan berekenen op welke premies je recht hebt en hoe hoog die zijn. Let op: Voor de premies via Mijn Verbouwpremie kan je online terecht of fysiek in een energieloket van jouw gemeente.

Woning van Eddy uit Assebroek

Klaar voor haar tweede jeugd

Als laatste op de planning: een warmtepomp. Eddy: “We hopen dat onze huidige boiler nog 5 jaar meegaat. Daarna schakelen we over op een warmtepomp. Vanzelfsprekend leggen we dan ook zonnepanelen op ons dak, die elektriciteit opwekken voor de warmtepomp. Dat zullen we sterk voelen op onze energiefactuur.” En zo is de woning van Marian en Eddy straks klaar voor haar tweede jeugd

Zelf van plan om te BENOveren? Wij helpen je op weg met praktische tips en advies .

Zelf van plan om te BENOveren?

Meer weten over BENOveren, premies, groene energie en meer?

Bezorg ons je gegevens en ontvang handige tips en het laatste nieuws van Fluvius in je mailbox.