87 jaar en binnenkort in topconditie... de woning van Caroline en Gino in Temse

Caroline en Gino

Wie een huis koopt, investeert in de toekomst. Dat geldt ook voor Caroline en Gino, die in 2016 hun eerste woning in Temse, naast Sint-Niklaas, kochten. Ze startten begin vorig jaar met een intensieve BENOvatie om hun huis klaar te maken voor de toekomst. “We toveren onze woning uit 1936 om tot een droomwoning om samen oud in te worden.” 

BENOveren, dat is beter renoveren.

Ofwel: via enkele slimme, haalbare ingrepen je woning energiezuinig maken. Sinds 1 januari 2023 is de renovatieplicht  immers van kracht. Maar wie zijn ze, die BENOveerders, en wat drijft hen? Is het de kick van het renoveren? Het klimaat? Of de positieve impact op hun energierekening? In deze reeks delen enkele enthousiaste BENOveerders hun verhaal.

In 2023 zijn Caroline en Gino 4 jaar getrouwd. Zij is leerkrachte, hij vertegenwoordiger bij een leverancier voor landbouwbedrijven. Overdag druk met hun kinderen, maar ’s avonds en in het weekend vaak te vinden op hun werf in Temse, waar ze hun huis BENOveren.
 

Caroline en Gino’s huis in een oogopslag

De woning van Gino en Caroline voor de verbouwingen
  • Ligging: Temse
  • Type woning: hoekwoning
  • Oppervlakte: 180 m²
  • Aantal verdiepingen: 2
  • Aantal slaapkamers: 4
  • Bedrag dat Caroline en Gino terugkrijgen via premies: 25.000 euro

Een woning voor het leven

Een woning met een grote tuin, op gelijke afstand van beide ouderlijke huizen. Dat zochten Caroline en Gino, en vonden ze ook in Temse. “We kochten als jong koppel deze woning uit 1936 met de intentie om er samen oud te worden”, vertelt Caroline. “We wisten dus al vanaf het begin dat we dit huis ooit onder handen zouden nemen.” 

We kochten dit huis met de intentie om er samen oud te worden. We wisten dus dat we het ooit onder handen zouden nemen.

Het koppel genoot de eerste vijf jaar enorm van de woning, maar gaandeweg kwamen er ook minder positieve aspecten aan het licht. Gino: “We verwarmden ons huis met stookolie, wat ons 3.000 euro per jaar kostte. Veel warmte ging door de kruipkelder weer verloren. Daarnaast zaten er wespen in de muren, kwam er weinig daglicht binnen en liepen we tegen de onlogische indeling aan.

Caroline en Gino midden in hun verbouwingen

Functionele BENOvatie

Toen het asbestdak ook nog eens begon te lekken, besloten Caroline en Gino dat het tijd was voor een grondige BENOvatie. Gino: “Het dak vervangen was een duur en groot project. We wilden het meteen goed aanpakken, als investering in onze toekomst en onze woondroom.”


Ze kozen daarom voor een, naar eigen zeggen, functionele BENOvatie. Gino: “We vinden energiezuinig wonen belangrijk, maar willen vooral ook een functioneel huis dat voldoende ruimte biedt voor ons gezin. Daarvoor schakelden we de hulp in van een architect. Die bedacht een slimme herindeling en bracht de kosten in kaart.”
 

We vinden energiezuinig wonen belangrijk, maar willen vooral ook een functioneel huis dat voldoende ruimte biedt voor ons gezin.

Naar die herindeling kijkt het koppel heel erg uit. Caroline: “Na een eerdere verbouwing in de jaren 70 zijn er nog enkele ruimtes aangepast of bijgebouwd. De verschillende bakstenen in de muren zijn daar het bewijs van. Door al die wijzingen was de indeling zeer onlogisch en maakten we niet optimaal gebruik van onze woonoppervlakte. De kinderen hadden bijvoorbeeld niet elk hun eigen kamer.”

Het huis van Gino en Caroline werd eerder ook al onder handen genomen

Bovenal duurzame aanpassingen

De bovenverdieping is straks compleet nieuw. Hoewel er nog niet veel te zien valt, hebben Caroline en Gino alles duidelijk voor ogen. Het platte dak maakt plaats voor een extra slaapkamer, de trap verhuist naar een logischere plek en er komen extra grote ramen met superisolerend hoogrendementsglas.

Hoogrendementsglas (ook wel 1,0- of 1,1-glas genoemd) isoleert 2 tot 3 keer beter dan dubbelglas en 4 tot 5 keer beter dan enkel glas. 

Gino en Caroline investeren ook volop in duurzaamheid. Zo komen er waarschijnlijk op het nieuwe dak voldoende zonnepanelen om onder meer een elektrische wagen op te kunnen laden. Een lucht-waterwarmtepomp houdt het hele huis warm in de winter en koel in de zomer. En dankzij extra dak- en gevelisolatie blijft de temperatuur op peil. Het gaat om nieuwe buitenmuurisolatie en nieuwe gevelsteen. De binnenmuur blijft staan, er komt een nieuwe laag isolatie bij, en daartegenaan komt de nieuwe gevelsteen te staan. 

Gino en Caroline op het gelijkvloers

Een lichtrijke woonruimte met prachtig uitzicht

Wie de woonkamer op het gelijkvloers binnengaat, komt in een open, lichtrijke ruimte terecht. De grote hoeveelheid aan daglicht is vooral te danken aan de strategische keuzes van Gino, Caroline en de architect. ”Mooi meegenomen tijdens het BENOveren”, legt Caroline uit. “Omdat we hier al een paar jaar wonen, weten we hoe het licht valt en waar we het liefste op uitkijken. En dus ook waar we onze ramen het best laten plaatsen.”

Omdat we hier al een paar jaar wonen, weten we hoe het licht valt en waar we het liefste op uitkijken. Mooi meegenomen tijdens het BENOveren.

Het uitzicht vanop de bovenverdieping

Meer zelf doen, minder kosten

Om te besparen, doet het koppel veel zelf. Gino licht toe: “Voor de afbraak schoten we onder meer tegels en elektriciteit uit, braken we valse plafonds uit en sorteerden we al het puin. Ook bij de opbouw steken we de handen uit de mouwen. Zo leggen we eigenhandig de vloerverwarming aan. Niet evident, maar volgens ons doenbaar. We schakelen wel een elektricien in om ons bepaalde zaken uit te leggen en ons werk achteraf te controleren. Een ideale oplossing.”
 

De EPC-score (energieprestatiecertificaat) geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Hoe lager de score, hoe energiezuiniger de woning. De labels lopen van F (slechte score) naar A+ (beste score).

Ook premies spelen een rol om de kosten te drukken. Zodra de facturen binnen zijn, willen Caroline en Gino premies aanvragen voor gevel-, dak- en vloerisolatie, de warmtepomp, zonnepanelen en wellicht ook de EPC-labelpremie voor de binnenverbouwing. Dat laatste is afhankelijk van de nieuwe EPC-score. “Die kennen we nog niet, maar we gaan waarschijnlijk van EPC-label D naar A+, vertelt Gino.

Dankzij de BENOvatie verandert het EPC-label van onze woning waarschijnlijk van D naar A+.

De BENOvatie in Temse is nog lang niet klaar, maar dromen over hun nieuwe woning doet het koppel al volop. Gino: “We kunnen niet wachten totdat de BENOvatie erop zit en we kunnen genieten van ons huis dat klaar is voor de toekomst!” 

Zelf van plan om te BENOveren? Wij helpen je op weg met praktische tips en advies .

Meer weten over BENOveren, premies, groene energie en meer?

Bezorg ons je gegevens en ontvang handige tips en het laatste nieuws van Fluvius in je mailbox.