Hoe werkt een warmtenet bij mij thuis?

Hoe werkt een warmtenet bij mij thuis?

Je verwarmingssysteem bestaat uit:

 1. de afleverset met digitale warmtemeter
 2. de binneninstallatie: de radiatoren of vloerverwarming, en alles wat daarbij hoort

Het warmtenet werkt als volgt: Via de afleverset stroomt warm water naar de binneninstallatie. De digitale warmtemeter meet je verbruik.

Afleverset bij een warmtenet

Het warme water komt vanuit het warmtenet je woning binnen via de afleverset. Dit is meestal een grijze of zwarte ‘doos’ met een viertal afsluiters en een zestal leidingen, afhankelijk van je type installatie en het ontwerp van het warmtenet.

Afleverset bij een warmtenet

De drie functies van de afleverset

 1. De woning verwarmen
  De afleverset stuurt warm water vanuit het warmtenet naar je binneninstallatie, met name je radiatoren of vloerverwarming. Nadat het zijn warmte heeft afgegeven, stroomt het afgekoelde water via de retourleiding terug naar het warmtenet.
 2. Warm water leveren
  In de afleverset zit meestal een dubbele warmtewisselaar: één die water opwarmt voor je verwarming (zie punt 1) en één die koud drinkwater verwarmt voor gebruik in je keuken en je badkamer. Er zijn ook gebouwen met een apart leidingnet voor water dat gebruikt wordt voor de centrale verwarming. In dat geval bevat de afleverset maar één warmtewisselaar.
 3. Warmwaterverbruik registreren
  De digitale warmtemeter in je afleverset meet het temperatuurverschil van het inkomende en uitgaande water, en registreert je warmteverbruik in kilowattuur (kWh) en je debiet in liter.

De binneninstallatie bij een warmtenet

Met de binneninstallatie bedoelen we het geheel van radiatoren, vloerverwarming, leidingen, kranen en thermostaten in je woning.