De datum van je eindfactuur mag niet later zijn dan 31 december 2024.
Dankzij de komst van de digitale meter, kunnen gezinnen op een efficiënte manier hun warmte- en elektriciteitsverbruik regelen aan hun noden. Heel wat gezinnen verwarmen elektrisch in de vorm van een warmtepomp, warmtepompboiler, elektrische boiler of een accumulatieverwarming. Door de installatie van een sturingsapparaat kan je je elektriciteits- en warmteverbruik zoveel mogelijk afstemmen op je eigen productie (bijvoorbeeld via zonnepanelen), en/of het vermijden van piekmomenten. Voor de aankoop en de plaatsing door je installateur van dat sturingsapparaat, heb je recht op een premie.
Premiebedrag
Welk premiebedrag krijg ik?
Tot € 400
- Het premiebedrag is begrensd tot de helft van het factuurbedrag exclusief btw.
- Enkel facturen die op het moment dat je de premie aanvraagt, niet ouder zijn dan 2 jaar tellen mee voor de berekening.
- De aankoop-, installatie-, of onderhoudskosten voor een accumulatieverwarming, elektrische boiler, warmtepompboiler of warmtepomp komen niet in aanmerking voor deze premie. Enkel de kosten voor de aankoop en plaatsing van het sturingsapparaat komen in aanmerking.
Premievoorwaarden
Aan welke voorwaarden moet mijn woning of gebouw voldoen?
- De premie geldt zowel voor woongebouwen als niet-woongebouwen in het Vlaamse Gewest die aangesloten zijn op het elektriciteitsdistributienet van Fluvius.
- Deze premie geldt niet voor gebouwen in eilandwerking (off-grid).
- De premie is eenmalig per EAN-code (leveringspunt).
Aan welke voorwaarden moet het sturingsapparaat voldoen?
Ga na of je sturingsapparaat voorkomt op de lijst met erkende sturingsapparaten via de website van Maak je meter slim. Zo ben je zeker dat jouw sturingsapparaat in aanmerking komt voor deze premie.
Komt het apparaat niet voor op deze lijst, dan kan je het apparaat laten valideren via FLUX 50 zodat het toegevoegd wordt aan de lijst.
- We kennen de premie enkel toe voor de plaatsing van een nieuw apparaat of een geheel van apparaten die gebruikt worden voor de sturing van een of meerdere van volgende elektrische warmtebronnen:
- warmtepomp
- warmtepompboiler
- elektrische boiler
- accumulatieverwarming
- Het sturingsapparaat moet door een aannemer of installateur geplaatst worden en het moet voldoen aan de technische voorwaarden (zie verder).
- Fluvius kan zowel voor als na de toekenning van de premie ter plaatse een controle uitvoeren. Als dat nodig is, kan Fluvius contact opnemen met de firma of aannemer die de installatie levert of plaatst, of die advies verstrekt. Wanneer de installatie niet overeenstemt met de beschrijving in de aanvraag, heeft Fluvius het recht om de premie te weigeren of om de uitbetaalde premie terug te vorderen. Bij een overtreding kun je strafrechtelijk worden vervolgd.
- Je blijft zelf verantwoordelijk voor de materialen en resultaten, ook al kent Fluvius een premie toe.
Factuurvoorwaarden
Waarom moet ik over een factuur beschikken?
Alleen met een officiële factuur van het sturingsapparaat kan je een premie aanvragen. Offertes, leveringsbonnen, pro forma facturen, bijlagen bij de factuur, vordering of kastickets gelden niet als facturen.
Wat moet er op mijn factuur vermeld staan?
- Je eindfactuur mag ten laatste opgemaakt zijn op 31 december 2024 en mag op het moment van de aanvraag niet ouder zijn dan 2 jaar. Voorschot- of tussentijdse facturen die ouder zijn dan 2 jaar op het moment van de aanvraag tellen niet mee voor de berekening van je premiebedrag.
- Deze gegevens moeten op je factuur staan:
- het adres waar het sturingsapparaat geplaatst is
- het merk en type van het sturingsapparaat
- de kostprijs van het materiaal en de eventuele plaatsing
- Wanneer je een sturingsapparaat van Flexio of Bliq plaatst en je wil in aanmerking komen voor de premie, moet er verplicht een API zijn geïnstalleerd en dit moet op je factuur vermeld staan.
Attest van de aannemer
Verplicht ingevuld attest
Om de premie te kunnen aanvragen, moet je de aannemer (of installateur) een attest laten invullen. Daarmee verklaart hij dat het sturingsapparaat of geheel van apparaten voldoet aan de functies zoals vermeld in de technische voorwaarden.
Op het attest moet aangegeven zijn welk type warmtebron aangestuurd wordt via het sturingsapparaat: warmtepomp, warmtepompboiler, elektrische boiler of accumulatieverwarming.
Je kan hier een blanco attest downloaden om door je aannemer (of installateur) te laten invullen.
Technische voorwaarden
Waaraan moet mijn sturingsapparaat voldoen?
- Het sturingsapparaat of geheel van apparaten moet controlesignalen sturen naar de accumulatieverwarming, elektrische boiler, warmtepompboiler of warmtepomp waarbij het opgenomen elektrisch vermogen van die warmtebron wijzigt. Dit controlesignaal kan het afgenomen elektrisch vermogen gedwongen verlagen of verhogen of de warmtebron gedwongen uitschakelen of in werking doen treden. Dit houdt uiteraard rekening met mogelijke veiligheidsbeperkingen van het te besturen toestel.
- Het sturingsapparaat of geheel van apparaten meet het energieverbruik van de accumulatieverwarming, elektrische boiler, warmtepompboiler of warmtepomp op regelmatige tijdsintervallen van maximum vijf minuten.
- Het sturingsapparaat of geheel van apparaten bevat minstens één van de volgende functionaliteiten en gebruikt de daaruit voortkomende informatie actief bij de sturing van de warmtebron:
- communicatie met de omvormer van een zonnepaneleninstallatie of een afzonderlijke meting van de productie-installatie op regelmatige tijdsintervallen van maximum vijf minuten.
- communicatie met een gebruikerspoort van de digitale meter
- meting van het totaalverbruik op regelmatige tijdsintervallen van maximum vijf minuten
- internetconnectiviteit
- draadloze langeafstandscommunicatie
- In het geval van sturing van accumulatieverwarming moet het gaan over een elektrisch verwarmingstoestel dat gebruikt wordt voor ruimteverwarming en voorzien is van warmteopslag in keramisch materiaal.
Hoe verloopt mijn premieaanvraag?
Wanneer vraag ik de premie aan?
Je dient de aanvraag in binnen de 2 jaar na datum van je laatste factuur (eindfactuur).
Zorg ervoor dat je aanvraag volledig is. Anders loopt de verwerkingstijd op.
Gevraagde bijlagen
- Een kopie van de facturen.
- Een attest van de aannemer of installateur
Dien je premieaanvraag in en volg ze op via Mijn Fluvius
Hoe vraag ik de premie aan bij een appartement?
Als je in een woongebouw met gedwongen mede-eigendom woont (zoals een appartement of bij cohousing), wordt de premie verleend aan:
- de vereniging van mede-eigenaars als het sturingsapparaat in functie van de sturing van een gemeenschappelijke warmtebron wordt geplaatst
- diegene die de factuur betaalt, als het sturingsapparaat in een privé-deel wordt geplaatst. Als het gaat om een gezamenlijke investering met een gezamenlijke factuur, dan kan de vereniging van mede-eigenaars met schriftelijk akkoord van alle individuele eigenaars, de premieaanvraag indienen.
Download deze pagina en bewaar als infofiche
Wil je de informatie van deze webpagina graag downloaden? Met één druk op de knop, maken we van deze pagina een infofiche die je als PDF kan opslaan. Met alle vragen en antwoorden opengevouwen. Handig, toch?