Aansluitingen

Elektriciteit, aardgas, kabeltelevisie of riolering? We brengen het ‘tot bij u’. Ook voor zonnepanelen, laadpalen voor elektrische voertuigen, glasvezel, warmte en openbare verlichting ben je bij ons aan het juiste adres.

Elektriciteit

Wil je een nieuwe aansluiting voor elektriciteit aanvragen? Of je bestaande aansluiting of meter wijzigen of zelfs verwijderen? Dan kan je dat makkelijk online doen.
Vul je postcode in, vink 'Elektriciteit' aan en klik op 'Start je aanvraag'.

Je krijgt toegang tot alle reglementen, tarieven, contracten en technische documentatie via de knop 'Alles over aansluitingen elektriciteit'.

Uren van het dag- en nachttarief

De uren van dag- en nachttarief kunnen verschillen van gemeente tot gemeente. Wil je weten wanneer het nachttarief start en stopt in jouw gemeente? Lees er hier dan meer over.

Technische info & documentatie

Wil je meer weten over je aansluiting elektriciteit op het distributienetwerk, klik dan op onderstaande link. Vul je postcode in en klik op de knop 'Alles over aansluitingen elektriciteit'. Zo krijg je toegang tot de nodige technische documentatie - om zelf te lezen of door te nemen met je installateur of aannemer.

Contracten, reglementen, btw-attesten en tarieven

Voor je elektriciteitsaansluiting heb je twee overeenkomsten, namelijk:

1) Met een energieleverancier naar keuze, voor de aankoop van je stroom

Niet zeker wie voor jou de meest interessante energieleverancier is? De vtest.vreg.be geeft je snel en eenvoudig een antwoord.

2) Met Fluvius om aan te sluiten op het stroomnet:

 • Voor aansluitingen op laag vermogen is automatisch het aansluitingsreglement van toepassing.
 • Voor aansluitingen op hoger vermogen wordt met jou een aansluitingscontract afgesloten.

Wil je meer weten over die contracten, reglementen, btw-attesten en de tarieven voor aansluitingen op het elektriciteitsnet?
Vul dan hier je postcode in en klik dan op de knop 'Alles over aansluitingen elektriciteit'.

Heb je een project waarbij nutsvoorzieningen moeten worden voorzien voor meerdere aansluitingen of meerdere tellers per aansluiting, zoals:

 • een verkaveling (privé, sociaal of niet-residentieel)
 • een bouwproject (groepsbouw, appartementsgebouw, wooncomplex en/of bedrijvencomplex)
 • een splitsing van gronden

Klik dan hier om te weten te komen wat je moet doen.

NIEUWS: onze nieuwe elektriciteitskast

Voor particulieren en kleine bedrijven is met de nieuwe elektriciteitsmeterkast het leven een heel stuk eenvoudiger. Voortaan is er één universele basisopstelling voor je elektriciteitsmeters. De nieuwe meterkast heeft trouwens dezelfde afmetingen en bodem als de vorige basisopstelling, wat extra handig is bij een verbouwing.

Met de introductie van de nieuwe meterkast spelen we vooral in op de nieuwe generatie digitale meters. De productie van klassieke meters met mechanisch telwerk werd immers stopgezet einde 2018. Met de nieuwe meterkast ben je dus helemaal klaar voor de toekomst.

Meer info? Lees ook eens de veelgestelde vragen over de nieuwe elektriciteitskast.

Aardgas

Aansluiten of overschakelen op aardgas

Een nieuwe aansluiting aardgas kan je zowel voor een nieuwbouwwoning als voor een bestaande woning aanvragen. Hiervoor volg je volgende stappen:

 1. Controleer of je aansluitbaar bent op het aardgasnet
  Aan het (ver)bouwen? Kom meteen te weten of je woning of perceel aansluitbaar is op aardgas via onze handige tool.
 2. Aansluiting aanvragen
  Is je woning inderdaad aansluitbaar? Dan kan je snel en eenvoudig een aansluiting aanvragen.
  Vul je postcode in, vink 'aardgas' aan en klik op 'Start je aanvraag'.

Bestaande aansluiting aardgas aanpassen

Wil je graag je bestaande aansluiting of meter wijzigen of zelfs verwijderen? Dan kan je dat makkelijk online doen.

Vul je postcode in, vink 'aardgas' aan en klik op 'Start je aanvraag'.

Technische info & documentatie

Wil je graag meer weten over je aansluiting aardgas op het distributienetwerk, klik dan op onderstaande link. Vul je postcode in, klik op de knop 'Alles over aansluitingen aardgas' en je hebt meteen toegang tot onze (technische) documentatie. Om zelf te lezen of door te nemen met je installateur of aannemer.

Contracten, reglementen, btw-attesten en tarieven

Voor je aardgasaansluiting heb je twee overeenkomsten, namelijk:

1) Met een energieleverancier naar keuze, voor de aankoop van je stroom

Niet zeker wie voor jou de beste energieleverancier aardgas is? Doe de vtest.vreg.be en krijg snel en eenvoudig het juiste resultaat voor jou.

2) Met Fluvius om aan te sluiten op het aardgasnet:

 • Voor aansluitingen op laag vermogen is automatisch het aansluitingsreglement van toepassing.
 • Voor aansluitingen op hoger vermogen wordt met jou een aansluitingscontract afgesloten.

Wil je meer weten over die contracten, reglementen, btw-attesten en de tarieven voor het aansluiten op het aardgasnet?
Vul dan hier je postcode in en klik dan op de knop 'Alles over aansluitingen aardgas'.

Heb je een project waarbij nutsvoorzieningen moeten worden voorzien voor meerdere aansluitingen of meerdere tellers per aansluiting, zoals:

 • een verkaveling (privé, sociaal of niet-residentieel)
 • een bouwproject (groepsbouw, appartementsgebouw, wooncomplex en/of bedrijvencomplex)
 • een splitsing van gronden

 

Klik dan hier om te weten te komen wat je moet doen.

NIEUWS: de overschakeling naar ‘rijk’ aardgas

Nederland gaat de uitvoer van aardgas naar België verminderen en in 2030 stopzetten. Om de bevoorrading bij ons op lange termijn te verzekeren, vraagt dat bij sommige klanten een aanpassing van hun aardgasaansluiting en mogelijk ook de aanpassing of vervanging van (oudere) aardgastoestellen. Dat komt omdat niet elk gas dezelfde samenstelling heeft. De energiewaarde van het Nederlandse aardgas ligt wat lager. Daarom spreken we van ‘arm’ of ‘laagcalorisch’ gas. Dat is tegenstelling tot het meer gangbare ‘rijk’ of ‘hoogcalorisch’ aardgas.

Waar en wanneer wordt er overgeschakeld?

De omschakeling gebeurt gefaseerd tussen 2018 en eind 2029. Een overschakeling vindt meestal plaats op 1 juni van het geplande jaar.

Als jij omschakelt, brengt Fluvius of je aardgasleveranciers je tijdig op de hoogte. Hieronder vind je een voorbeeld van de brief die je dan van Fluvius ontvangt:

NIEUWS: tot 2500 euro vervangpremie voor je oude gastoestel

Heb je een aardgastoestel dat dateert van vóór 2000? Dan kan je een premie tot 2500 euro ontvangen als je het vervangt door een nieuw toestel. Alle info en de aanvraag vind je hier terug.

Zonnepanelen

Ben je trotse eigenaar van zonnepanelen? Indien niet, dan vind je hier alles over de voordelen van zonnepanelen.

Heb je al zonnepanelen, dan kan je bij ons terecht voor twee belangrijke zaken:

1. Het aanmelden van je zonnepanelen

Je bent verplicht om je lokale productie-installatie binnen de 30 dagen na de keuring te melden bij Fluvius. Op basis hiervan controleren we de technische voorschriften voor de netkoppeling van je installatie. Enkel zo kunnen we het net veilig en betrouwbaar uitbaten.

Opgelet: als je je lokale productie-installatie niet (tijdig) aanmeldt, kan jou de toegang tot het distributienet worden ontzegd.

Meld je zonnepanelen aan

2. Het doorgeven van je groene meterstanden

Wil je de meterstanden van je groenestroommeter ingeven, groenestroomcertificaten aanvragen of je gegevens raadplegen? Ook dan kun je terecht op ons webportaal.

Geef je groenmeterstanden in

Riolering

Wil je graag een nieuwe aansluiting voor riolering aanvragen? Of je bestaande aansluiting verplaatsen of afsluiten, een bijkomende aansluiting aanvragen of een gracht laten inbuizen? Dan kan je dat voor bepaalde gemeenten makkelijk online via Fluvius doen.

Klik op de onderstaande link en vul je postcode in. Zie je geen 'Riolering' in het lijstje staan? Dan kan je hier nagaan welk drinkwaterbedrijf en/of rioolbeheerder actief is in jouw gemeente.

Wanneer is een keuring van je riolering verplicht?

Sinds 1 juli 2011 is een keuring van de privériolering voor woningen en gebouwen verplicht.

Bij een nieuwe aansluiting op de riolering of na afloop van het rioleringsproject in je straat, moet ook de afkoppeling van hemelwater op je privéterrein uitgevoerd zijn. De nieuwe situatie dien je te laten keuren door een keurder die erkend is door Vlario.

Fluvius aanvaardt uitsluitend keuringsattesten van Vlario. Je krijgt hier tijdig meer informatie over. De EAN-code – die voor de keuring nodig is – ontvang je van Fluvius.

Meer algemene informatie over de verplichte keuring kan je hier raadplegen.

De verplichting van keuring van private riolering wordt opgelegd via het Algemene Waterverkoopreglement. Dit reglement bepaalt de rechten en de plichten van de drinkwaterleverancier, de rioolbeheerder en de klant.

Ben je verplicht hemelwater af te koppelen met een gescheiden rioleringsstelsel?

De Vlaamse milieuwetgeving verplicht je inderdaad om je hemelwater af te koppelen, wanneer in je straat gescheiden riolering aanwezig is. Wie de wet niet naleeft, krijgt een proces-verbaal en wordt doorverwezen naar het parket. Maar zover hoeft het helemaal niet te komen. De afkoppelingsadviseur van het rioleringsproject in jouw straat zoekt samen met jou naar de beste en goedkoopste oplossing.
Lees hier meer over de verplichte afscheiding van afvalwater en regenwater.

Reglementen en tarieven

Wil je graag meer weten over je aansluiting riolering op het distributienetwerk, dan vind je hier de nodige info en documentatie terug. Vul je postcode in en klik op de knop 'Alles over aansluitingen riolering'.

Kabeltelevisie

Wil je graag een nieuwe aansluiting voor kabeltelevisie van Telenet aanvragen voor je appartementsgebouw (vanaf 3 wooneenheden)? Dan kan je dat in een aantal Vlaamse gemeenten ook makkelijk online doen via Fluvius. Klik op onderstaande link en vul je postcode in. Zie je geen ‘Kabeltelevisie’ staan in het lijstje? Dan kan je terecht bij Telenet.

Via de knop 'Alles over aansluitingen kabeltelevisie’ krijg je toegang tot alle reglementen, tarieven, contracten en technische documentatie.

Tarieven

Wil je meer weten over de tarieven voor het aansluiten op het teledistrubtienet?Dan kun je voor sommige gemeenten hier terecht. Vul eerst je postcode in en klik vervolgens op de knop ‘Alles over aansluitingen kabeltelevisie’ (indien beschikbaar) voor toegang tot de tarieven die gelden in jouw gemeente.

Glasvezel

Sluit aan op supersnel dataverkeer

Bij Fluvius vinden we dat zoveel mogelijk mensen moeten kunnen genieten snel internet. Daarom zijn we gestart met het testen van een gloednieuw supersnel glasvezelnetwerk in 5 Vlaamse gemeenten.

Meer over glasvezel bij Fluvius

Openbare verlichting

Wist je dat Fluvius ook instaat voor de openbare verlichting in jouw stad of gemeente? Omdat verlichting belangrijk is voor je veiligheid en comfort, willen we graag weten wanneer een straatlamp defect is zodat we ze snel kunnen herstellen.

De straatlampen langs gewestwegen worden beheerd door AWV, het Agentschap Wegen en Verkeer. Je herkent ze aan de grijze sticker op de paal. Je kunt daarvoor terecht op www.meldpuntwegen.be of op het gratis nummer 1700.

Laadpalen elektrische auto’s

Ook voor de aanvraag van een laadpaal voor je elektrische auto vlakbij je woning kan je bij Fluvius terecht.

Ben je particulier, rij je al met een 100% elektrische wagen en heb je thuis of in je buurt geen oplaadmogelijkheden? Kijk dan hier hoe je een laadpaal in je buurt kunt aanvragen.

Warmte

Bij een warmtenet wordt ‘restwarmte’ (bv. van een fabriek of verbrandingsoven) of aardwarmte van diep onder de grond gebruikt om woningen en bedrijven in de buurt te voorzien van verwarming en sanitair warm water. Meer daarover kan je hier lezen.

Tarieven