Aansluitingen

Elektriciteit, aardgas, kabel-tv of riolering? We brengen het ‘tot bij u’. Ook voor zonnepanelen, laadpalen, glasvezel en openbare verlichting ben je bij ons aan het juiste adres.

Elektriciteit

Wat kunnen we voor je doen?

Wil je graag een nieuwe aansluiting voor elektriciteit aanvragen? Of je bestaande aansluiting of meter wijzigen of zelfs verwijderen? Dan kan je dat makkelijk online doen.

Je kan trouwens ook op elk moment de status van je aanvraagdossier opvolgen.

Nieuwe elektriciteitskast eenvoudiger

Voor particulieren en kleine bedrijven is met de nieuwe elektriciteitsmeterkast het leven een heel stuk eenvoudiger. Voortaan is er één universele basisopstelling voor je elektriciteitsmeters. De nieuwe meterkast heeft trouwens dezelfde afmetingen en bodem als de vorige basisopstelling, wat extra handig is bij een verbouwing.

Met de introductie van de nieuwe meterkast spelen we vooral in op de nieuwe generatie digitale meters.
Immers, de productie van klassieke meters met mechanisch telwerk werd stopgezet einde 2018. Met de nieuwe meterkast ben je dus helemaal klaar voor de toekomst.

Meer info? Lees ook eens de veelgestelde vragen over de nieuwe elektriciteitskast.

Technische info & documentatie

Wil je graag meer weten over je aansluiting elektriciteit op het distributienetwerk, dan vind je hier documentatie om zelf te lezen of door te nemen met je installateur of aannemer.

Contracten, reglementen, btw-attesten en tarieven

Voor je elektriciteitsaansluiting heb je twee overeenkomsten, namelijk:

 • met een energieleverancier naar keuze, voor de aankoop van je stroom

Check wie de meest interessante leverancier voor jou is via vtest.vreg.be.

 • met Fluvius om aan te sluiten op het stroomnet:
  • Voor aansluitingen op laag vermogen is automatisch het aansluitingsreglement van toepassing.
  • Voor aansluitingen op hoger vermogen wordt met jou een aansluitingscontract afgesloten.

Wil je meer weten over die contracten, reglementen, btw-attesten en de tarieven voor het aansluiten op het elektriciteitsnet? Dan kun je hier terecht.

Aardgas

Wat kunnen we voor je doen?

Wil je graag een nieuwe aansluiting voor aardgas aanvragen? Of je bestaande aansluiting of meter wijzigen of zelfs verwijderen? Dan kan je dat makkelijk online doen.

Je kan trouwens ook op elk moment de status van je aanvraagdossier opvolgen.

Schakel jij over naar ‘rijk’ aardgas?

Nederland gaat de uitvoer van aardgas naar België verminderen en in 2030 stopzetten. Om de bevoorrading bij ons op lange termijn te verzekeren, vraagt dat bij sommige klanten een aanpassing van hun aardgasaansluiting en mogelijk ook de aanpassing of vervanging van (oudere) aardgastoestellen.

Dat komt omdat niet elk gas dezelfde samenstelling heeft. De energiewaarde van het Nederlandse aardgas ligt wat lager. Daarom spreken we van ‘arm’ of ‘laagcalorisch’ gas. Dat is tegenstelling tot het meer gangbare ‘rijk’ of ‘hoogcalorisch’ aardgas.

Waar?

De omschakeling van arm naar rijk gas situeert zich bij klanten in Brussel en in de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant, Luik, Henegouwen en Namen.

Welke soort gas wordt in jouw gemeente verdeeld? (vul onderaan rechts je postcode in)

Wanneer?

De omschakeling gebeurt gefaseerd (in de zomermaanden) tussen 2018 en eind 2029. Als jij omschakelt, wordt je tijdig op de hoogte gebracht door je netbeheerder of je aardgasleverancier.

Meer informatie over de omschakeling van arm naar rijk gas, in welke (deel)gemeenten dat noodzakelijk is en hoe dat zal gebeuren, vind je op www.gasverandert.be.

Technische info & documentatie

Wil je graag meer weten over je aansluiting aardgas op het distributienetwerk, dan vind je hier documentatie om zelf te lezen of door te nemen met je installateur of aannemer.

Contracten, reglementen, btw-attesten en tarieven

Voor je aardgasaansluiting heb je twee overeenkomsten, namelijk:

 • met een energieleverancier naar keuze, voor de aankoop van je stroom

Check wie de meest interessante leverancier voor jou is via vtest.vreg.be.

 • met Fluvius om aan te sluiten op het aardgasnet:
  • Voor aansluitingen op laag vermogen is automatisch het aansluitingsreglement van toepassing.
  • Voor aansluitingen op hoger vermogen wordt met jou een aansluitingscontract afgesloten.

Wil je meer weten over die contracten, reglementen, btw-attesten en de tarieven voor het aansluiten op het aardgasnet? Dan kun je hier terecht.

Zonnepanelen

Ben je trotse eigenaar van zonnepanelen? Indien niet, dan vind je hier alles over de voordelen van zonnepanelen.

Heb je zonnepanelen, dan kan je bij ons terecht voor twee belangrijke zaken:

Aanmelden van je zonnepanelen

Je bent verplicht om je lokale productie-installatie binnen de 45 dagen na de keuring te melden bij Fluvius. Meld je zonnepanelen aan.
Op basis hiervan controleren we de technische voorschriften voor de netkoppeling van je installatie. Enkel zo kunnen we het net veilig en betrouwbaar uitbaten.

Als je je lokale productie-installatie niet (tijdig) aanmeldt, kan jou de toegang tot het distributienet worden ontzegd.

Doorgeven van je groene meterstanden

Wil je de meterstanden van je groenestroommeter ingeven, groenestroomcertificaten aanvragen of je gegevens raadplegen? Dan kun je terecht op ons webportaal. Geef je groene meterstanden in

Persoonlijke informatie is uiteraard volledig beveiligd en enkel zichtbaar voor jou. Je kan trouwens ook op het portaal terecht om je installatie te wijzigen, bv. bij verhuis of nieuwe eigenaar.

Riolering

Wat kunnen we voor je doen? ^Terug naar boven

Wil je graag een nieuwe aansluiting voor riolering aanvragen? Of je bestaande aansluiting verplaatsen of afsluiten, een bijkomende aansluiting aanvragen of een gracht laten inbuizen? Dan kan je dat makkelijk online doen.

Je kan trouwens ook op elk moment de status van je aanvraagdossier opvolgen.

Wanneer is een keuring van je riolering verplicht?

Sinds 1 juli 2011 is een keuring van de privéwaterafvoer van woningen en gebouwen (vlario.be) verplicht.

Bij een nieuwe aansluiting op de riolering of na afloop van het rioleringsproject in je straat, moet ook de afkoppeling van hemelwater op je privéterrein uitgevoerd zijn. De nieuwe situatie dien je te laten keuren door een keurder die erkend is door Vlario. Fluvius aanvaardt uitsluitend keuringsattesten van Vlario. Je krijgt hier tijdig meer informatie over. De EAN-code die voor de keuring nodig is, voorziet Fluvius.

De verplichting van keuring van private riolering wordt opgelegd via het Algemene Waterverkoopreglement. Dit reglement bepaalt de rechten en de plichten van de drinkwaterleverancier, de rioolbeheerder en de klant.

Reglementen en tarieven

Wil je meer weten over reglementen en de bijbehorende tarieven voor het aansluiten op het rioleringsnet? Dan kun je hier terecht.

Kabeltelevisie

Wat kunnen we voor je doen?

Wil je graag een nieuwe aansluiting voor kabel-tv van Telenet aanvragen voor je appartementsgebouw (vanaf 3 wooneenheden)? Dan kan je dat makkelijk online doen. Anders kan je terecht bij Telenet.

Je kan trouwens ook op elk moment de status van je aanvraagdossier opvolgen.

Tarieven

Wil je meer weten over de tarieven voor het aansluiten op het teledistributienet? Dan kun je hier terecht.

Glasvezel

Sluit aan op supersnel dataverkeer

Bij Fluvius vinden we dat zoveel mogelijk mensen moeten kunnen genieten snel internet. Daarom zijn we gestart met het testen van een gloednieuw supersnel glasvezelnetwerk in 5 Vlaamse gemeenten.

Meer over glasvezel bij Fluvius

Openbare verlichting ^Terug naar boven

Meld een defecte straatlamp

Wist je dat Fluvius ook instaat voor de openbare verlichting in jouw stad of gemeente?
Omdat verlichting belangrijk is voor je veiligheid en comfort, willen we graag weten wanneer een straatlamp defect is zodat we ze snel kunnen herstellen.

De straatlampen langs gewestwegen worden beheerd door AWV, het Agentschap Wegen en Verkeer. Je herkent ze aan de grijze sticker op de paal. Je kunt daarvoor terecht op www.meldpuntwegen.be of op het gratis nummer 0800 122 66.

Laadpalen elektrische auto’s

Een laadpaal aanvragen

Wist je dat je ook bij ons terecht kunt om een laadpaal voor je elektrische auto vlakbij je woning aan te vragen?

Ben je particulier, rij je al met een 100% elektrische wagen en heb je thuis of in je buurt geen oplaadmogelijkheden? Kijk dan hier hoe je een laadpaal in je buurt kunt aanvragen.

Is elektrisch rijden iets voor mij?

Elektrisch, op aardgas of op waterstof rijden? Hoe zit dat eigenlijk?

Ben je nieuwsgierig naar de verschillende mogelijkheden om je duurzaam te verplaatsen? Ontdek dan zeker ons dossier 'Alles over duurzame mobiliteit'!

Warmte

Bij een warmtenet wordt ‘restwarmte’ (bv. van een fabriek of verbrandingsoven) of aardwarmte van diep onder de grond gebruikt om woningen en bedrijven in de buurt te voorzien van verwarming en sanitair warm water. Meer daarover kan je hier lezen.