Energie besparen: energieverslinders en sluipverbruik opsporen

Vrouw denkt na over sluipverbruik

Huishoudelijke apparaten maken ons leven een pak comfortabeler, maar ze verbruiken wel behoorlijk wat energie. Vele toestellen in je woning zijn echte energieverslinders of sluipverbruikers. Volg deze praktische tips om ze op te sporen en er zuiniger mee om te springen.

In onze vorige blogpost leerde je hoe je energie bespaart met een warmtepomp. In dit hoofdstuk bekijken we hoe je energieverslinders en sluipverbruikers in je huishouden aanpakt.

Wat zijn de grootste energieverslinders?

Apparaten zoals je wasmachine en koelkast kun je wellicht niet meer missen in je dagelijkse leven, maar jammer genoeg laten ze diepe sporen na op je energiefactuur. Je kunt heel wat energie en euro’s besparen door de grootste energievreters anders te gebruiken.

Verwarming

Voorkom warmteverlies met goede isolatie, warmtereflectoren voor je radiatoren en een correct ingestelde verwarmingsketel. Sluit ’s nachts je overgordijnen en laat je rolluiken zakken. Zet je thermostaat overdag op 19 °C en ’s nachts op 15 °C.

Koelkast en vriezer

Vervang verouderde modellen en ontdooi je vriezer enkele keren per jaar. Of maak het jezelf gemakkelijk en kies voor een No Frost-model.

Vaatwasser

Gebruik je vaatwasser alleen als hij volledig vol is – en liefst met het eco-programma.

Wasmachine

Zorg dat je machine goed gevuld is, maar niet overladen. Was bij voorkeur op een lagere temperatuur (30 °C), met het eco-programma en een hoog toerental. Dan moet je was minder lang in de droogkast.

Droogkast

Probeer deze energieverslinder zoveel mogelijk te vermijden. Droog je was buiten of binnen in een goed geventileerde ruimte. Beter voor je wasgoed én je energiefactuur.

Wat met een kapot toestel?

Als een huishoudelijk apparaat stukgaat, heb je twee keuzes: vervangen of herstellen.

  • Beter vervangen: koelkast, droogkast (indien ouder dan 7 jaar), was- en vaatwasmachine (indien ouder dan 12 jaar).
  • Beter (laten) herstellen: laptops, tablets en smartphones.

Wat is sluipverbruik?

Heel wat elektrische toestellen verbruiken energie terwijl je ze niet gebruikt. Denk maar aan je modem, de tv in waakstand, het koffiezetapparaat, opladers van smartphones of elektrische tandenborstels ... Ook als ze niet ingeschakeld zijn, blijven ze vaak aangesloten op het elektriciteitsnet. Dat leidt tot sluipverbruik of sluimerverbruik. Samen kunnen deze toestellen je totale verbruik (en het bedrag op je factuur) snel doen oplopen.

Hoe herken je sluipverbruik

Sluipverbruikers hebben vaak één of meerdere van de volgende kenmerken:

  • Een digitale tijdsaanduiding
  • Een (rood) lampje dat blijft branden nadat je het toestel uitschakelt
  • Een transformator (een apparaat dat de wisselspanning verhoogt of verlaagt), zoals bij halogeenlampen
  • Ze voelen warm aan
  • Een afstandsbediening

Je kunt eventueel investeren in een verbruiks- of energiemeter. Dat is een klein toestel waarmee je het energieverbruik van je sluipverbruikers meet. Steek het in het stopcontact en sluit er vervolgens de ‘boosdoener’ in kwestie op aan.

Stekerdoos met aan en uitknop en 50 euro

Wat zijn de grootste sluipverbruikers

Tijd voor een rondje door je huishouden. Staan één of meerdere van de volgende toestellen in waakstand? Of zijn ze ingeplugd terwijl je ze niet nodig hebt?

  • (Vaste) computer en bijbehorende randapparatuur: laptop, printer, monitor, luidsprekers, scanner ...
  • Tv en dvd-speler
  • Hifiketen en spelconsole
  • Oven en microgolfoven
  • Programmeerbare wasmachine of droogkast
  • Koffiezetapparaat
  • Wekkerradio en nachtlampje
  • Opladers van smartphones en computers
  • De houder van je elektrische tandenborstel

Een woordje over tv-decoders

Tv-decoders staan vaak in waakstand en verbruiken dus onnodige stroom. Toch is het niet aangeraden om ze volledig uit te schakelen, omdat je dan noodzakelijke updates mist en geen programma’s meer kunt opnemen. Sommige modellen hebben wel een speciale energiebesparende functie.

Hoe kan je sluipverbruik voorkomen?

Als je alle sluipverbruikers in huis hebt opgespoord, dan is het tijd om hun energiegulzigheid zoveel mogelijk in te perken. Dat kan op verschillende manieren:

Schakel het toestel volledig uit

Bij apparaten die je een langere tijd niet nodig hebt, zoals je microgolfoven en televisie, trek je best de stekker uit. Maak er een gewoonte van om adapters meteen te ontkoppelen zodra een toestel is opgeladen.

Gebruik stekkerdozen met een schakelaar

Met één druk op de knop schakel je meerdere toestellen tegelijk uit. Als je één stekkerdoos gebruikt voor je (vaste) computer en alle randapparatuur, dan elimineer je heel wat sluipverbruikers tegelijk.

Koop een stand-by-killer

Dit apparaatje onderbreekt de toevoer van netstroom volledig zodra je een toestel op stand-by zet. Stand-by-killers met een timer zijn dan weer handig om je telefoon zuinig op te laden. Na een bepaalde tijd sluit de stand-by-killer de stroomtoevoer zelf af, zodat je smartphone niet urenlang energie verbruikt met een volledig opgeladen batterij.

Persoon met een stand-by-killer in de hand

Graag nog meer tips om energie te besparen?

Onze blogreeks over energie besparen bevat een heleboel handige tips om je energiefactuur doeltreffend af te slanken. Je komt er meer te weten over de vier basisprincipes van energiebesparing, energie besparen in de keuken en de wasruimte, efficiënt warmwatergebruik, isolatie en warmtepompen.

Gerelateerde artikels