Energie besparen op warm water: zo begin je eraan

Onder de douche met spaardouchekop

In bad gaan, een douche nemen, de afwas doen … Dag in dag uit gebruik je heel wat water, en zowat de helft daarvan is verwarmd. Al dat warme water doet je energierekening stevig oplopen. Tijd voor meer energie-efficiëntie, met deze tips.

In onze vorige blogpost kreeg je al goede raad om je huishouden energiezuiniger in te richten. In deze leer je je waterverbruik aanpakken. Wil je van besparen een topprioriteit maken? Steek dan met ons een teentje in het water.

Warm water betekent 15% van je totale energieverbruik. Dat kon je al lezen in onze brochure ‘Besparen op je energiefactuur’. Niet mals. Gelukkig kan je op een deel van je energierekening stevig besparen.

Verminder je verbruik binnenshuis

Het begint heel simpel: bij je bad en douche. Je weet wellicht al dat een douche (50 à 80 liter) minder verbruikt dan een bad (150 à 200 liter). Maar douche jij al op een optimale manier? Een eerste mogelijkheid: douche minder lang. Door vijf minuten te douchen in plaats van de gemiddelde negen, bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 16.000 liter warm water en 90 m³ gas per jaar.

Ook een spaardouchekop kopen is een goed idee. Dankzij de ingebouwde debietbegrenzer, die regelt hoeveel water er door je douchekop stroomt en water mengt met lucht, daalt je waterverbruik met zo’n 50%, zonder dat je aan douchecomfort inboet.

Liever ‘Singin’ in the rain’ dan onder de regendouche

Een regendouchekop verbruikt gemiddeld 50% meer water dan een spaardouchekop. Hou je regendouches dus voor buiten.

Toch fan van een badje nu en dan? Dan kan je alsnog je verbruik verlagen met een kleinere badkuip. Voor kindjes gebruik je een badverkleiner. 

kinderen in badje

Welke kraan kies je?

Een van de meest ingrijpende dingen die je kan doen om minder te verbruiken is je kranen vervangen. Zo kan je gaan voor een ééngreepsmengkraan: met één hendeltje te bedienen, zodat je minder lang zoekt naar de ideale temperatuur. Met een zuinig model blijft je verbruik onder de 6 liter water per minuut.

Nog beter is een thermostatische kraan. Die regelt zelf de toevoer van warm en koud water. Zo bereikt het water nog sneller de perfecte temperatuur.

De duurste en beste optie? Digitale kranen. Daarmee stel je zelf het debiet (de hoeveelheid water die door je kraan stroomt), de temperatuur en de duur in. Soms kan dat zelfs voor elke bewoner apart.

Denk overigens niet enkel aan je badkamer. Ook voor je keuken zijn er heel wat waterbesparende kranen waaruit je kan kiezen. Je kan zelfs gaan voor een aparte waterbesparende perlator (kraanmondstuk) of een doorstroombegrenzer op je kraan plaatsen.

Aan het renoveren? Denk gelijk na over je leidingen. Kies duurzame materialen, vervang oude systemen en ga op zoek naar lekken. Zorg ervoor dat de afstand tussen je waterverwarmer en de kraan niet langer dan 8 meter is. Zo gaat er minder warm water verloren. Je buizen isoleren is ook een no-brainer.

In het segment bad-douche kan je een douchewarmtewisselaar overwegen, ook wel een warmteterugwinsysteem genoemd. Die zorgt ervoor dat het afgevoerde douchewater het nieuwe douchewater opwarmt. Dat levert een besparing op tot 25% op je warmwaterfactuur.

QUIZ: Hoeveel water verbruikt een gemiddeld gezinslid per dag?

A)    Ongeveer 50 liter
B)    Ongeveer 70 liter
C)    Ongeveer 90 liter

Antwoord: C. Volgens de Vlaamse MilieuMaatschappij bedraagt het gemiddelde leidingwaterverbruik (voor een lid van een gemiddeld gezin) 89 liter per persoon per dag. Van deze dagelijkse hoeveelheid water wordt minstens de helft verwarmd voor de douche, het bad en de keuken. Een verrassing? Lijd niet onder je leidingwaterverbruik en doe er iets aan.
 

In het kleine kamertje gebruik je best de kleine knop. Daarmee verbruik je de helft minder water. Ten slotte nog een slechte gewoonte die je best afleert: de kraan laten lopen terwijl je je handen of je tanden poetst, of terwijl je je inzeept, bijvoorbeeld.

Water verwarmen: hoe pak je het anders aan?

Minder verbruiken is één ding. Maar ook je water verwarmen kost natuurlijk een pak energie. Je hebt verschillende opties, elk met hun voor- en nadelen. Laat je installateur je bijstaan bij de keuze van een verwarmingsinstallatie die in jouw woonsituatie past. Wij overlopen alvast een paar interessante opties.

De instantboiler is de eerste. Die heeft een opslagvat van 10 tot 15 liter. Je water bereikt snel de juiste temperatuur. Installeer een doorstroomboiler vlakbij één van je tappunten om warmteverlies te vermijden.

Waiting on a sunny day: de voordelen van de zonneboiler

Wil je echt voor een duurzame optie gaan? Overweeg dan een zonneboiler. Die maakt warmte uit daglicht via collectoren op je dak. Informeer je zeker over de verschillende types collectoren die er allemaal bestaan. Je kan tot 50 à 60% van je sanitair warmwaterverbuik dekken met zonne-energie. Een hele besparing!

Check zeker ook de premies die je kan krijgen voor een zonneboiler.

Ook een warmtepompboiler is een interessante optie. Die werkt een beetje zoals de klassieke warmtepomp: hij haalt warmte uit de lucht en geeft ze af aan het water in de boiler. Dat is een ecologische en goedkope manier om je sanitair water te verwarmen: het toestel haalt zowat 75% van de energie die nodig is voor de productie uit de lucht. Makkelijk te installeren, en je verbruikt tot drie keer minder dan een gewone elektrische boiler.

Vergeet ook je buitenverbruik niet

de tuinwaterton en gieter

Verbuik en productie binnenshuis aangepast? Zorg er dan voor dat je die inspanningen niet teniet doet door een buitensporig buitenverbruik. Een tuinslang spuit 18 liter water per minuut: laat die achterwege. Als je je auto wast, doe je dat met de emmer en een spons. Je kan dat water overigens recuperen om je toilet door te spoelen.

Een laatste: overweeg een waterton voor je planten, of houd restwater bij om je tuin te verfrissen. Als je met al deze zaken rekening houdt, zal je het verschil op je factuur snel merken. En ook het milieu doe je er een groot plezier mee.

Krijg je maar niet genoeg van energie besparen?
In onze brochure ‘Besparen op je energiefactuur’ staan heel wat tips om zelf aan de slag te gaan. Ook op onze website helpen we je op weg op de pagina ‘Besparen op energie en water’.

Gerelateerde artikels