Verlaag je energieverbruik met de digitale meter in 5 stappen

Mijn Fluvius verlaag je energieverbruik

Torenhoge elektriciteits- en gasprijzen maken de energiefactuur voor veel Vlamingen een heel pak duurder. Wil je de kosten drukken? Met je digitale meter en Mijn Fluvius volg je makkelijk – en gratis – je energieverbruik op. Hoe je dat doet en hoe je daarna meteen actief je elektriciteits- en aardgasverbruik verlaagt, leggen we je hier stap voor stap uit.

Ken je Mijn Fluvius al? Ontdek meteen hoe je de grafieken gebruikt om je verbruik te verlagen.

Naar de tips.

Met de digitale meter heb je makkelijk zicht op je energieverbruik

Voor de komst van de digitale meter was het niet eenvoudig om te weten te komen hoeveel gas en elektriciteit je precies verbruikt op een dag. En al zeker niet welke toestellen veel energie verbruiken en zo je factuur opdrijven. 

Ieder jaar was het afwachten tot je eindafrekening in je (digitale) brievenbus viel. Verbruik gestegen? Dan moest je bijbetalen. 
 

Veel inzicht, veel controle over je energieverbruik

Met de digitale meters kan je die onaangename verrassingen vermijden. Die registreren namelijk heel nauwkeurig je gas- en elektriciteitsverbruik en sturen al die gegevens naar het online platform Mijn Fluvius

Mijn Fluvius op smartphone

Het grote voordeel? Handige grafieken tonen je hoeveel energie je verbruikt per jaar, maand, week en dag. Wil je nog dieper in je verbruikscijfers duiken, dan kan je voor elektriciteit zelfs je gegevens opvragen per kwartier en voor aardgas per uur.

Die informatie helpt je onder andere:

  • sluimerverbruik en energieverslinders op te sporen
  • elektriciteitsafname en -injectie te vergelijken als je zonnepanelen hebt
  • het effect te testen van veranderingen in je energieconsumptie

Kortom, via de digitale meter en Mijn Fluvius krijg je meer inzicht dan ooit in je energieverbruik. Door grafieken te vergelijken en op basis daarvan je energiegewoontes aan te passen – hieronder lees je hoe je dat doet! – verlaag je bewust je elektriciteits- en gasverbruik. En dat scheelt in je portemonnee, want de goedkoopste energie is nog altijd de energie die je niet verbruikt.

Dat weet ook Jessica Baeten, die dankzij de inzichten in Mijn Fluvius voortaan zo’n 100 euro bespaart op haar energiefactuur.
 

Stappenplan: ga zelf aan de slag met je digitale meter en Mijn Fluvius

Heb je net als 1,3 miljoen Vlaamse gezinnen al een digitale meter in huis? Dan kan je vandaag al je energieverbruik bewust bijsturen met de gegevens die dat handige toestel verzamelt. Heb je er nog geen, dan ben je dankzij dit stappenplan goed voorbereid wanneer Fluvius je digitale meter gratis komt installeren. Ontdek wanneer jij aan de beurt bent

Je hebt nodig: 

  • je eID en kaartlezer of de digitale identificatie-app itsme®
  • je EAN-codes voor aardgas en elektriciteit (die vind je op je energiefacturen)

1. Activeer Mijn Fluvius

Eerst maak je een account aan via mijn.fluvius.be. Dat gaat makkelijk met je eID of de itsme®-app.

2. Vraag je verbruiksgegevens op

Zodra je bent ingelogd, klik je op het startscherm of via het tabblad ‘Verbruik’ op de knop ‘Verbruiken aanvragen’. Vul je EAN-code(s) in en kies welke verbruiksgegevens je te zien wilt krijgen. Om je privacy te beschermen, krijg je daarna een e-mail van waaruit je Fluvius de toestemming kan geven je verbruiksgegevens met je te delen via het Mijn Fluvius-portaal.

3. Raadpleeg je verbruiksgegevens wanneer je maar wilt

Gelukt? Dan kan je vanaf nu via het tabblad ‘Verbruik’ de historiek bekijken van je aardgas- en elektriciteitsverbruik. Afhankelijk van de gegevens die je bij stap 2 hebt aangevraagd, krijg je heldere grafieken te zien met je verbruik per dag, week, maand en jaar. Al deze gegevens kan je ook downloaden in een rapport.

Heb je ook je elektriciteitsverbruik per kwartier en/of je aardgasverbruik per uur aangevraagd, dan krijg je die gegevens vanaf de dag erop te zien. 
 

Hulp nodig bij deze drie stappen? Bekijk onze filmpjes of vind het antwoord op veel gestelde vragen over Mijn Fluvius.

Je hebt nu een enorme schat aan informatie over je energieverbruik. Maar hoe gebruik je die grafieken concreet om je aardgas- en elektriciteitsverbruik te beperken? Vier kernwoorden: controleren, bijsturen, vergelijken én volhouden!

4. Verlaag je aardgasverbruik

Verwarm je met aardgas, dan gaat zo’n 60 à 70% van je totale energiefactuur naar je verwarmingsinstallatie. Het loont dus zeker de moeite om te bekijken hoe, waar en wanneer je energiezuiniger kan verwarmen – en dus ook kosten kan besparen.

Verbruik je nu veel of weinig aardgas? 

Controleer je jaargrafiek. Is jouw aardgasverbruik hoger dan de volgende gemiddelde cijfers, dan is er veel ruimte voor verbetering.

Gemiddeld aardgasverbruik per jaar*:
•    woning doorsnee gezin: 23.000 kWh (koken, warm water en verwarmen met aardgas)
•    appartement: 17.000 kWh 

*afhankelijk van het type woning, verwarmingssysteem, isolatiegraad en het aantal gezinsleden.
 

Pas alvast deze gouden raad toe:

  • schakel je verwarming ’s ochtends een uur later in en ’s avonds een uur voor het slapengaan uit
  • zet je thermostaat één graad lager

Het comfort in huis blijft precies hetzelfde. Maar vergelijk je nadien je weekgrafieken in Mijn Fluvius, dan is de kans groot dat je aardgasverbruik is gedaald. Makkelijk! 

Neem ook eens je uurgrafieken onder de loep. Merk je bijvoorbeeld dat je aardgasverbruik plots ’s nachts piekt, dan springt je verwarming misschien ongevraagd vanzelf aan. Mogelijk loopt er iets mis met de instellingen of is het toestel aan vervanging toe.
 

Mijn Fluvius dagoverzicht

Er zijn nog een heleboel manieren waarop je je aardgasverbruik kan verminderen door energiezuiniger te verwarmen. Hier delen we er alvast tien. Test ze uit en controleer nadien je grafieken in Mijn Fluvius. Merk je een duidelijke daling? Blijf die tip(s) dan ook consequent toepassen!

5. Verlaag je elektriciteitsverbruik

Hoeveel elektrische apparaten heb jij in je woning? Schrik niet: een Vlaams gezin heeft er gemiddeld 75, maar dat aantal kan zelfs oplopen tot meer dan 100. Tenzij ze niet in het stopcontact zitten, verbruiken die dus allemaal stroom – ook als je ze niet gebruikt. Wekelijks je verbruiksgrafieken controleren en energievreters opsporen, uitschakelen of vervangen is dus geen overbodige luxe.
 

Verbruik je nu veel of weinig elektriciteit? 

Controleer je jaargrafiek. Verbruik je meer elektriciteit dan de volgende gemiddelde cijfers, dan is er veel ruimte tot verbetering.

Gemiddeld elektriciteitsverbruik per jaar:

  • als je je woning verwarmt met aardgas: 1.000 kWh per persoon

Ook je andere verbruiksgrafieken brengen veel aan het licht:

  • sluimerverbruik: bekijk in je daggrafieken hoeveel elektriciteit je verbruikt ’s nachts of als je met vakantie bent geweest – dat kan tot op een kwartier nauwkeurig. Dat is je sluimerverbruik: apparaten die ook stroom vragen als je ze niet actief gebruikt.

In het voorbeeld hieronder zie je dat de digitale meter elektriciteitsverbruik geregistreerd heeft tussen 23u ’s avonds en 7u ’s ochtends. Merk je in je eigen grafieken pieken op van meer dan 50 watt per kwartier? Ga dan eens na welke toestellen dat zijn en hoe je dat sluimerverbruik kan aanpakken.
 

Mijn Fluvius details verbruik en productie

Je koelkast en diepvriezer kan je ’s nachts niet uitschakelen, maar misschien zijn energiezuinigere modellen wel een optie. Verder kan je bij de meeste andere toestellen wel perfect de stekker uittrekken – denk aan je verlengkabels, smartphone- en laptopopladers, radio, koffiemachine, digicorder …

  • onnodig verbruik: zie je dat je verbruik ’s nachts nog hoger piekt, controleer dan of bijvoorbeeld een echte energievreter, zoals je elektrische boiler, niet toevallig de hele nacht draait. Is dat het geval? Dan kan je met een timer dat toestel beter afstellen zodat het pas aanslaat vlak voordat je ’s ochtends een douche neemt.
  • piekverbruik overdag: zet je in de voormiddag je vaatwasmachine en droogkast aan, en sta je rond 19u achter je kookpotten, dan zie je dat in je pieken in je daggrafiek – net zoals in het voorbeeld hierboven. Ook voor die toestellen loont het de moeite om ze te vervangen door energiezuinigere modellen.
  • je injectie in het elektriciteitsnet: als je zonnepanelen hebt, dan tonen de groene balkjes onderaan je grafieken de hoeveelheid energie die je in het net injecteert. Om te besparen op elektriciteitskosten, verbruik je het best je opgewekte energie zoveel mogelijk zelf. Daar betaal je namelijk niets voor – en houd je je injectie beperkt. 

Nóg meer inzicht? Maak je meter slim

Zoals je ziet, levert de digitale meter je al bijzonder veel informatie over je energieverbruik. Wil je er nog meer uithalen? Bijvoorbeeld real-time inzicht in je verbruik of de mogelijkheid om toestellen automatisch of op afstand aan te sturen? Dan kan je er online apps op aansluiten. Hoe dat werkt, lees je hier.

Zoek je meer praktische tips om je energieverbruik te verlagen? 

Ontdek onze reeks ‘Besparen op je energiefactuur’:

Houd je energieverbruik onder controle 

Zet je digitale meter en Mijn Fluvius slim in. Start vandaag en verlaag morgen al je aardgas- en elektriciteitsverbruik. Maak snel je account op mijn.fluvius.be
 

Gerelateerde artikels