In 5 stappen meer grip op je energiegebruik

Mijn Fluvius - Meer grip op je energieverbruik

Hoe meer energie je bespaart, hoe lager de uiteindelijke energiefactuur voor jou uitvalt. Daarom kan je bij Fluvius aan de slag met Mijn Fluvius om je verbruik van nabij op te volgen en zo meer grip te krijgen op wat je effectief verbruikt.

De digitale meter registreert heel nauwkeurig jouw gas- en elektriciteitsverbruik en stuurt al die gegevens door naar het online platform Mijn Fluvius. Daar vind je handige grafieken die tonen wat je per jaar, maand of dag verbruikt. Als je dat wil, kan je zelfs een overzicht vragen van je elektriciteitsverbruik per kwartier en voor je aardgasverbruik per uur.

Zo krijg je meer inzicht dan ooit in je energieverbruik. Meer nog, met die info kan je ook je energiegewoontes aanpassen – hoe je dat precies doet, kan je hieronder ontdekken. En die extra grip op je energieverbruik scheelt in je portemonnee, want de goedkoopste energie is nog altijd de energie die je niet verbruikt. Dat weet ook Jessica Baeten, die Mijn Fluvius gebruikt om haar verbruik op te volgen en zo maar liefst 100 euro bespaart op haar energiefactuur.

Wil jij ook graag meer grip op je energieverbruik en een lagere energiefactuur? Volg dan deze vijf stappen. Tip: hou je eID (met kaartlezer of via de itsme®-app) bij de hand en ook jouw EAN-codes voor aardgas en elektriciteit die je op je energiefactuur kan terugvinden.

Stap 1: activeer Mijn Fluvius

Surf naar mijn.fluvius.be en maak gratis je account aan met je eID (met kaartlezer) of de itsme®-app.

Stap 2: vraag je verbruiksgegevens op

Eenmaal ingelogd, klik je op het tabblad ‘Verbruik’ en vervolgens op de knop ‘Verbruiken aanvragen’. Vul je EAN-code voor aardgas en/of elektriciteit in. Je ontvangt dan een mail van ons in je inbox om te bevestigen dat Fluvius jouw verbruiksgegevens met jou mag delen. Dat is gewoon een extra stapje dat jouw privacy beschermt.

Stap 3: raadpleeg je gegevens

Zodra je de bevestiging in de e-mail hebt aangeklikt, kan je aan de slag en zo vaak als je maar wilt jouw verbruiksgegevens raadplegen. Je krijgt heldere grafieken te zien van je aardgas- en/of elektriciteitsverbruik per dag, maand en jaar. Je kan er zelfs voor kiezen om je elektriciteitsverbruik per kwartier en/of aardgasverbruik per uur op te vragen. In Mijn Fluvius is altijd de info van de vorige dag beschikbaar. Welke formule je ook kiest, je kan snel en eenvoudig deze gegevens ook als een rapport downloaden.

Stap 4: verlaag je aardgasverbruik

Nu je zicht hebt op je aardgasverbruik, wordt het tijd om te zien waar en wanneer je zou kunnen besparen. Als jouw aardgasverbruik hoger ligt dan het gemiddelde, loont dat zeker de moeite.

Wat is het gemiddeld aardgasverbruik per jaar?

Jouw verbruik is natuurlijk afhankelijk van de type woning, verwarmingssysteem, isolatiegraad en het aantal gezinsleden, maar deze richtcijfers kan je als maatstaf nemen:

  • Woning doorsnee gezin: 23.000 kWh (koken, warm water en verwarmen met aardgas)
  • Appartement: 17.000 kWh

Natuurlijk helpt het om je verwarming ’s ochtends een uur later en ’s avonds een uur vroeger in te schakelen. Ook je thermostaat een graadje lager zetten, helpt al heel wat aardgas te besparen. Maar helemaal interessant wordt het als je je uurgrafieken onder de loep neemt.

Op onderstaand voorbeeld zie je dat het aardgasverbruik ’s nachts een piek kent. Dat komt waarschijnlijk omdat de verwarming zonder aanwijsbare reden tijdens de nacht aanslaat. Dan loont het de moeite om dat toestel eens te laten nakijken of zelfs te vervangen.

Mijn Fluvius dagoverzicht

Ontdek ook onze andere tips om energiezuinig te verwarmen.

Stap 5: verlaag je elektriciteitsverbruik

Wist je dat een gemiddeld Vlaams gezin maar liefst 75 elektrische toestellen in huis heeft? En dat die allemaal stroom verbruiken als ze in de stekker zitten, zelfs als je ze niet gebruikt. Dat sluimerverbruik beperken is een eenvoudige manier om je elektriciteitsfactuur te verminderen.

Als je bij het raadplegen van je gegevens merkt dat je boven het gemiddelde verbruik zit, dan loont het zeker de moeite om ook naar andere energievreters op zoek te gaan.

Wat is het gemiddeld elektriciteitsverbruik per jaar?

  • Een woning die met aardgas wordt verwarmd: 1.000 kWh per persoon

Via de grafieken op Mijn Fluvius kan je heel wat informatie terugvinden die je kan helpen energievreters op te sporen. Die kan je dan uitschakelen of vervangen door een energiezuiniger exemplaar. In het voorbeeld hieronder zie je dat er ’s nachts de nodige pieken in het elektriciteitsverbruik zitten. Als die pieken hoger zijn dan 50 watt per kwartier, loont het de moeite na te gaan welke toestellen dit veroorzaken en hoe je dat sluimerverbruik kan verminderen.

Mijn Fluvius details verbruik en productie

Je koelkast of diepvriezer kan je ’s nachts natuurlijk niet uitschakelen, maar je kan ze eventueel wel vervangen door energiezuinigere modellen. Om te vermijden dat de elektrische boiler de hele nacht draait, kan je een timer gebruiken om ervoor te zorgen dat die pas ’s ochtends aanslaat. Probeer ook verschillende toestellen – vaatwasmachine, kookplaat en droogkast, bijvoorbeeld – niet allemaal op hetzelfde moment te gebruiken. Ontdek ook nog onze andere tips om zuinig met apparaten om te gaan of om energiezuinig te verlichten.

Heb je zonnepanelen? Dan helpt het ook om zoveel mogelijk de energie die je zelf opwekt ook effectief te gebruiken. Daar betaal je namelijk niets voor.

Nog meer inzicht?

Het loont dus zeker de moeite om je gratis op Mijn Fluvius te registeren om meer grip te krijgen op je energieverbruik! Wil je toch nog meer aanvangen met de data die uit je digitale meter komt? Weet dan dat je ondertussen al een heleboel handige apps op je meter kan aansluiten. Lees hier hoe jij jouw digitale meter nog slimmer kan maken.

Krijg meer grip op je energieverbruik en bespaar zo op je energiefactuur

Maak vandaag nog gratis je account aan op Mijn Fluvius en verlaag morgen al je aardgas- en elektriciteitsverbruik!

Gerelateerde artikels