Digitale meter weigeren? Dan loop je deze 3 voordelen mis

Technicus van Fluvius geeft uitleg aan klant over de digitale meter

Je televisie, wekker en horloge zijn al digitaal, net zoals heel wat van je huishoudapparaten. En bellen doe je wellicht niet meer met een telefoon met kiesschijf. Binnenkort vervangen we ook je oude, analoge elektriciteits- en gasmeters door digitale exemplaren. Sta je daar niet om te springen? Lees dan zeker verder.

De digitale meter is een elektronische meter die je traditionele elektriciteits- of gasmeter vervangt. Net als een klassieke meter registreert een digitale meter je verbruik. Het verschil is dat een digitale meter ingebouwde communicatietechnologie bevat, waardoor hij zelfstandig je verbruiksgegevens voor elektriciteit of gas kan verzenden en ontvangen.

1. Je digitale meter stuurt je meterstanden automatisch door

De meterstanden aflezen en doorsturen: met de digitale meter behoort dit definitief tot het verleden. Een digitale meter stuurt de gedetailleerde verbruiksgegevens namelijk automatisch door naar Fluvius. Je zult dus ook geen meteropnemer meer aan de deur zien verschijnen.

Wat met de privacy? Terechte vraag! De digitale meter is verbonden met het 4G-netwerk. Met geavanceerde beveiliging versleutelen we je data. Bovendien blijf je als netgebruiker altijd zelf eigenaar van je verbruikersgegevens. Het is wettelijk vastgelegd wie je data mag gebruiken, bv. voor de opmaak van je energiefactuur of voor netbeheer in het algemeen. Wie deze info voor andere doeleinden wil gebruiken, moet jou daar expliciet toestemming voor vragen. Verder moet elke maatschappij de Vlaamse, Belgische en Europese privacyregelgeving volgen.

2. Je digitale meter geeft je inzicht in hoeveel je wanneer verbruikt

Online opvolgen van verbruik via Mijn Fluvius

Meten is weten: hoe meer details je hebt over je verbruik, hoe meer inzicht. Alleen is het met je oude, mechanische tellers bijzonder moeilijk om je verbruik goed op te volgen. Met een digitale meter, daarentegen, volg je je elektriciteits- en gasgebruik bijna ‘in real time’ op: elk kwartier voor elektriciteit en elk uur voor gas. Het resultaat: een veel beter zicht op je energieverbruik. Je kan je verbruik bijsturen en daar profiteren je factuur én het klimaat van.

Via de online klantenzone Mijn Fluvius zie je precies hoeveel energie je wanneer verbruikt. Handig als je wilt besparen op je energiefactuur!

3. Je digitale meter ‘praat’ met tal van apps en slimme huishoudtoestellen

Tegenwoordig zijn er heel wat apps en online toepassingen op de markt om je verbruik nog beter op te volgen en bij te sturen. Die kun je probleemloos aansluiten op je digitale meter, net zoals slimme huishoudtoestellen. Zo kan je je elektrische apparaten laten werken op de meest voordelige tijdstippen.

Lees meer over hoe je een app via de gebruikerspoort van je digitale meter kan aansluiten en hoe je je meter slim maakt.

Overweeg je om de digitale meter te weigeren? Wettelijk mag dat niet. De digitale meter is verplicht binnen de Europese Unie, en dus ook in Vlaanderen. Daarom plaatst Fluvius sinds 1 juli 2019 alleen nog digitale meters voor elektriciteit en aardgas. Eigenaars van zonnepanelen kunnen onder bepaalde voorwaarden de installatie nog even uitstellen, maar uiteindelijk moeten ook zij een digitale meter laten plaatsen.

Wil je precies weten hoe de digitale meter werkt? Bekijk dan deze video:

Tot slot nog dit:

Je hoeft zelf niets te doen om je digitale meter te installeren. We maken met jou een afspraak voor de plaatsing en onze technieker komt langs om je oude meters te vervangen door de nieuwe digitale exemplaren.

Bekijk hoe de installatie van de digitale meter in zijn werk gaat.

Vragen over de digitale meter?

Wil je meer weten over de digitale meter? Lees alle info op onze site 

Gerelateerde artikels