4 redenen waarom je je digitale meter beter niet zomaar uitschakelt

Je digitale meter zomaar uitschakelen is geen goed idee.

Een goede manier om energie te besparen is door sluimerverbruik op te sporen en te bestrijden. Elektrische toestellen schakel je beter uit wanneer je ze niet gebruikt, en dus zeker ook als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Tijdens verbouwingen of bij langdurige afwezigheid kun je best je zekeringskast uitschakelen met behulp van de differentieelbeveiliging (1). Maar opgelet! Zomaar je digitale meter via de aansluitautomaat (2) langdurig uitzetten is géén slimme zet.

Schakel je differentieelbeveiliging uit in plaats van je digitale meter.

Hier zijn enkele redenen waarom je jouw digitale meter beter 'aan' laat staan:

1. Geen toegang tot energiediensten

Doe je aan energiedelen? Sloot je een dynamische energiecontract af, of koos je voor maandfacturatie? Jammer maar helaas: het uitschakelen van je digitale meter betekent dat deze diensten voor jou niet meer beschikbaar zijn. Wil je opnieuw gebruik maken van deze energiediensten? Dan moet je opnieuw contact opnemen met je energieleverancier om deze diensten terug te activeren.

2. Nadelig piekverbruik en extra kosten

Wanneer je de aansluitautomaat van je digitale meter uitschakelt, moet Fluvius – zoals wettelijk bepaald - schattingen gebruiken voor je piekverbruik. Dat piekverbruik gebruiken we om je capaciteitstarief te berekenen. Een schatting van je piekverbruik komt duurder uit wanneer de pieken van de vorige maanden hoger waren dan 2,5 kW.

3. Een factuur met geschatte meterstanden

Wanneer je digitale meter uitgeschakeld staat, worden er ook geen meterstanden meer automatisch doorgestuurd. Het gevolg? Fluvius moet dan je meterstanden schatten. Ook je energieleverancier krijgt geen reële meterstanden meer, en maakt je factuur op aan de hand van die schatting. Nadien – wanneer de digitale meter opnieuw meterstanden doorstuurt – wordt alles wel rechtgezet, maar dit zorgt toch wel voor heel wat administratieve rondslomp en onnodige telefoontjes.

4. Opletten geblazen voor Prepaid-klanten

Ben je Prepaid-klant? Dan laat je je digitale meter best altijd aan. Na een lange periode van uitschakeling zou je digitale meter niet meer herkend kunnen worden als Prepaid-meter. Dat betekent dat je opnieuw met Fluvius contact moet opnemen om Prepaid te activeren. 

Wat kan je beter wél doen

Als je echt wilt besparen terwijl je renoveert of niet thuis bent, schakel dan de hoofddifferentieel van je zekeringskast uit. Zo verstoor je de werking van de digitale meter niet. Je voorkomt sluimerverbruik, bespaart energie en houdt de administratieve rompslomp op afstand.
In tegenstelling tot wat velen denken, wordt het energieverbruik van je digitale meter niet aangerekend aan jou, maar is dit ten laste van Fluvius.

Schakel de hoofddiffertieel van je zekeringskast uit.
Je digitale meter mag je niet zomaar uitschakelen.

Als het beter is om de digitale meter niet uit te schakelen, waarom is er dan een aansluitautomaat voorzien op de meterkast?

Die is er voor de veiligheid. Stel dat er een kortsluiting is in je binneninstallatie, dan schakelt de automaat van je digitale meter uit. Wanneer alles terug veilig is, kan je dan ook zelf de aansluitautomaat van je digitale meter terug inschakelen. 

Ook als er gewerkt wordt aan je zekeringskast, is het noodzakelijk dat je de digitale meter kort kan uitschakelen. Bij een kortstondige uitschakeling blijven alle diensten en je meter normaal werken.

Wil je meer weten over hoe je digitale meter werkt? Ontdek handige tips en tricks op onze website:

fluvius.be/handleidingen-digitale-meter

Gerelateerde artikels