Info voor eigenaars van zonnepanelen:

Het Grondwettelijk Hof vernietigde het principe van de terugdraaiende elektriciteitsteller. Dit betekent voor veel investeerders een financiële impact en daarom werkt de Vlaamse Regering een compensatieregeling uit.
Momenteel is de informatie op onze website nog niet up-to-date.

Voor meer informatie en antwoorden kan je terecht op www.compensatieteller.be of bij de veelgestelde vragen van VREG.

Digitale meters

Wat staat er te gebeuren?

Sinds juli 2019 plaatsen we enkel nog digitale meters voor elektriciteit en gas. Wie bouwt of verbouwt en een nieuwe elektriciteits- of gasmeter aanvraagt, krijgt vanaf dan automatisch een digitale meter. Bij eigenaars van zonnepanelen en gezinnen met een budgetmeter vervangen we de meters in de komende jaren gratis.
We laten je altijd vooraf weten wanneer we bij je langskomen voor zo’n vervanging. We vervangen maximaal zowel je elektriciteits- als aardgasmeter tegelijk. Bij wie bijvoorbeeld een nieuwe aardgasmeter heeft aangevraagd, vervangen we dus telkens ook gratis de elektriciteitsmeter. Dat is nodig omdat beide meters van elkaar communiceren, en om te voorkomen dat we later nog een tweede keer bij je moeten langskomen om de tweede meter te vervangen.

Alles over de digitale meter met Prepaid

Op langere termijn krijgen alle gezinnen en kleinere bedrijven zo’n digitale meters. Meer informatie over digitale meters vind je ook op www.digitalemeter.be, een website van de Vlaamse overheid. Daar vind je ook dit filmpje dat je meteen wegwijs maakt in het wat en waarom van de digitale meters.

Handleidingen digitale meters

Ben je eigenaar geworden van een digitale meter? Dan kan je via onderstaande link meer te weten komen over het gebruik van de digitale meter en hoe je de meterstanden kan aflezen.
Je vindt er ook meteen de link naar de handleidingen.

Alles over de werking van je digitale meter

Wat moet je weten als je zonnepanelen hebt of wil installeren?

Je energieverbruik online raadplegen

Heb je digitale verbruiksmeters? Dan kun je op het online energieportaal van Fluvius elke dag een nieuwe update van je energieverbruik raadplegen. Dat is helemaal gratis en kan zowel voor elektriciteit als voor aardgas. Surf naar www.fluvius.be/verbruikshistoriek voor meer info!

Wanneer krijg ik een digitale meter?

Sinds 1 juli 2019 plaatst Fluvius enkel nog digitale meters voor elektriciteit en aardgas. Vanaf dan kun je dus geen oude, klassieke meter meer krijgen. Bij sommige doelgroepen komen we versneld langs voor de ombouw.

Kijk hier wanneer jij een digitale meter krijgt!

Je gebruikerspoort (des)activeren

Op je digitale elektriciteitsmeter zitten ‘gebruikerspoorten’ waarop je je eigen ‘slimme’ toepassingen kan aansluiten, wat bijzonder handig kan zijn voor verschillende tools.

Alles over het (des)activeren van je gebruikerspoort

Slimme partners gezocht

Ben jij een aannemer, een aardgas- of elektriciteitsinstallateur, een app-bouwer of een ontwikkelaar van slimme thermostaten? Dan willen we graag met jou samenwerken om het maximum uit de digitale meters te halen!

Geïnteresseerd? Kom dan meer te weten over een mogelijke samenwerking.

Veelgestelde vragen over de digitale meter

Wanneer krijg ik een digitale meter?

We pakken dit grootschalige project planmatig aan. Sinds juli 2019 plaatsen we enkel nog digitale meters bij nieuwe aansluitingen of vervangingen. Bijvoorbeeld in nieuwbouwwoningen en bij grote verbouwingen of op adressen waar de meter stuk gaat. Onze technici hebben dan géén mechanische meters meer in hun bestelwagen. Logisch, want we vervangen zo op plaatsen waar we sowieso al werken uitvoeren. We maken ook van de gelegenheid gebruik om zowel de elektriciteits- als gasmeter te vervangen. Daarnaast komt er een apart traject voor klanten met een budgetmeter, zonnepaneeleigenaars en klanten met een slimme meter uit de proefprojecten van de voorbije jaren. Zij krijgen de komende jaren allemaal een digitale meter (klik hier om te weten wanneer we bij je langskomen).

Mijn elektriciteitsmeter staat binnen, maar mijn gasmeter staat in de voortuin. Wordt de gasmeter dan ook vervangen en hoe zal die communiceren?

We gebruiken een draadloos communicatiesysteem tussen de gas- en elektriciteitsmeter. Dat systeem overbrugt de afstand tussen de twee meters. We vervangen beide meters tegelijk als we bij je langskomen.

Komt er ook een digitale gasmeter?

Ja. We plaatsen de digitale gasmeter bij je thuis op hetzelfde moment als de elektriciteitsmeter. De digitale verbruiksgegevens van aardgas worden via het communicatiesysteem in je digitale elektriciteitsmeter aan Fluvius bezorgd. Er komt een digitale variant voor de meest voorkomende types huishoudelijke gasmeters tot 10 m³/uur (types G4 en G6).

Staat jouw vraag niet in deze lijst? Raadpleeg dan onze uitgebreide lijst met veelgestelde vragen over de digitale meter.