Besparen op je energiefactuur: energiezuinig verwarmen

Spaarvarken op radiator

Meer dan driekwart van je totale energiebudget gaat naar de verwarming van je woning en de aanmaak van sanitair warm water. Wij geven je tien tips om je verwarming energiezuinig aan te pakken en zo een flink stuk te besparen op je energiefactuur.

Tip 1: zet je thermostaat een graadje lager

De comforttemperatuur in huis is de combinatie van de luchttemperatuur en de stralingstemperatuur van muren, vloeren, ramen ... In een slecht geïsoleerd huis is de stralingstemperatuur van muren, vloeren en ramen laag, waardoor het kouder aanvoelt dan het werkelijk is. Om het huis goed te verwarmen en een aangename warmte te voelen, moet je thermostaat in dat geval vaak een paar graden hoger. In een goed geïsoleerde woning kan de thermostaat wel lager. De impact is bijzonder groot: door je thermostaat een graadje lager te zetten, bespaar je tot wel 112 euro per jaar.

Tip 2: dicht zoveel mogelijk kieren en spleten

Om te verhinderen dat de warmte in huis ontsnapt langs kieren en spleten, gebruik je best flexibel en professioneel materiaal: luchtdichtingstapes, tochtstrips, tochtstoppers en silicone.

De belangrijkste kieren en spleten vind je:

  • bij de aansluiting tussen het dak en de zoldermuur
  • bij de dakdoorvoer van je CV-ketel en installatiesystemen
  • bij andere gaten in het dak
  • bij je meterkast
  • onder buitendeuren
siliconepomp

Tip 3: isoleer je ramen en kozijnen

Ramen zijn een belangrijke bron van warmteverlies. Je kan ze makkelijk isoleren met plooigordijnen: die hebben een zigzagprofiel, waardoor er in het gordijn een honingraatstructuur met horizontale, isolerende luchtkamers ontstaat. Als je plooigordijnen combineert met dubbel glas, is de isolatiewaarde vergelijkbaar met superisolerend hoogrendementsglas (HR-glas).

Hangt er een radiator onder het raam? Laat je gordijnen dan zeker niet tot aan de vloer komen, anders loop je het risico om de warmteopbrengst van je radiator te verliezen.

plooigordijn

Tip 4: verlucht dagelijks je woning

Doorheen de dag stapelen CO2 en vocht zich op in je woning. Een te hoge CO2-concentratie heeft een slechte luchtkwaliteit tot gevolg, en ruimtes die te vochtig zijn, warmen dan weer moeilijker op. Je kan dit makkelijk oplossen door je woning dagelijks een kwartier gecontroleerd te verluchten. Door de verse lucht verlaag je ook meteen het risico op andere ongemakken zoals schimmels en huisstofmijt.

Tip 5: controleer de aanvoertemperatuur van je verwarmingsinstallatie

Je verwarmingssysteem en CV-ketel liggen aan de basis van een warm huis. Veel verwarmingssystemen hebben een onnodig hoge aanvoertemperatuur. Om de ideale balans tussen comfort en efficiëntie te vinden, kan je die aanvoertemperatuur elke week vijf graden laten zakken, tot je uiteindelijk op een aanvaardbaar punt aanbelandt. Idealiter warmt je huis trager, maar wel veel efficiënter op.

Je kan je centrale verwarming ook laten inregelen door een verwarmingsspecialist. Zo laat je ze 15 tot 20 procent efficiënter werken en houd je het huis constanter op temperatuur.

Om je verwarmingssysteem optimaal te laten werken, is een degelijk onderhoud essentieel. Hoe je dat precies doet, ontdek je tijdens onze gratis infosessies over BENOveren.

Tip 6: maak je thermostaat slimmer

Een thermostaatkraan regelt de kamertemperatuur en is handig voor bad-, werk- en slaapkamers. Er bestaan twee soorten thermostaatkranen:

  • klassieke thermostaatkranen
  • slimme thermostaatkranen

Een klassieke thermostaatkraan kan je niet op uur instellen, maar ze is makkelijk te installeren en compatibel met bijna elk verwarmingssysteem. Ze kost ongeveer 25 euro, en je bespaart er om en bij de 5 euro per jaar mee. Een slimme thermostaatkraan kan je wel flexibel instellen per tijd en per zone. Ze is echter niet compatibel met elk verwarmingssysteem, en kost 60 tot 100 euro. Bovendien kan enkel een verwarmingsspecialist zo’n slimme thermostaatkraan installeren.

Daarnaast kan je een slimme thermostaat aanschaffen. Die kost 150 tot 500 euro, maar je bespaart er wel tot 400 euro per jaar mee. Deze toestellen bestaan in alle vormen en maten. Koop een gepaste thermostaat voor jouw situatie en woning. Op de website milieucentraal.nl vergelijk je eenvoudig verschillende modellen met andere functies. Je kan ook raad vragen aan je verwarmingsspecialist.

Sinds kort kent de Vlaamse overheid een nieuwe premie ‘sturing elektrische warmte’ (SEW) toe aan wie zijn installaties voor elektrische verwarming automatisch laat aansturen met een apparaat. Benieuwd of je ook aanspraak maakt op deze premie? Je ontdekt het op onze blog.

Ga je al bewust om met je verwarming of is je woning goed geïsoleerd? In dat geval is het rendement van een slimme thermostaat laag en bespaar je soms meer met een gewoon model. Het enige verschil schuilt in het gebruiksgemak van de slimme variant.

slimme thermostaatkraan met afleesscherm

Tip 7: isoleer je verwarmingsinstallatie

Dat kan op twee manieren:

  • met radiatorfolie
  • met buis- en leidingisolatie

Radiatorfolie verhindert warmteverlies via de muur. Per vierkante meter folie bespaar je 8 euro. Het is wel enkel interessant voor buitenmuren, en als je huis geen (spouw)muurisolatie heeft. Je plakt de folie op de achterkant van je radiator, of op de muur erachter. Hangt je radiator voor een glazen wand of raam? Plaats dan ook een hitteschild: zo bespaar je voor dubbel glas ongeveer 20 euro per vierkante meter folie en voor enkel glas zelfs 40 euro.

Buis- en leidingisolatie voorkomt warmteverlies via verwarmingsbuizen en warmwaterleidingen. Voor 3 euro per lopende meter isolatie bespaar je 5 euro per lopende meter per jaar. Controleer of je isolatie voldoende hittebestendig is, en gebruik ze enkel voor warmwaterleidingen.

radiatorfolie tussen de muur en de radiator

Tip 8: breng regelmaat in je circulatiepomp

Een circulatiepomp pompt warm water naar je radiatoren of door je vloerverwarming. Vaak werkt ze het hele jaar door op vol vermogen – ook als de verwarming niet brandt (bijvoorbeeld in de zomer). De pomp verbruikt gemiddeld 130 euro per jaar, en oude modellen soms zelfs een veelvoud.

Om de kosten te drukken, kan je een pompschakelaar installeren. Daardoor draait de pomp enkel als het nodig is. De schakelaar koop je voor ongeveer 60 euro en je bespaart tot 80 euro per jaar. Je kan ook een energiezuinige pomp met automatische sturing plaatsen. Die voorkomt dat de pomp vastzit na de zomer – als ze lange tijd heeft stilgelegen – door ze iedere dag kort te laten draaien.

Tip 9: koop een spaardouchekop

Een gewone douchekop laat 10 of meer liter door per minuut, een spaardouchekop slechts 5 à 6 liter. Omdat het water maar half zo snel van je CV-ketel naar de badkamer stroomt, duurt het wat langer voordat je water opwarmt, maar je bespaart wel tot 50 euro per jaar. Beperk ook je tijd onder de douche tot een vijftal minuten, bijvoorbeeld met behulp van een douchewekker.

Tip 10: haal het maximum uit je (elektrische) boiler

Een elektrische boiler kost enkele honderden euro’s per jaar – een echte energievreter dus. Hij is vaak matig geïsoleerd, maar je kan hem zelf extra isoleren: dankzij een isolatielaag van 15 centimeter en buisisolatie rondom de warmwaterleidingen bespaar je tot wel 30 procent energie. Daarnaast kan je je boiler eventueel laten werken op een lagere temperatuur om nog meer te besparen. 

Tot slot kan je je elektrische boiler ook vervangen door een warmtepompboiler die het water tot drie keer voordeliger opwarmt. De terugverdientijd bedraagt gemiddeld minder dan vijf jaar.

Belangrijk: om de temperatuur van je elektrische boiler te verlagen, roep je best de hulp in van een specialist. Als je de temperatuur te fel verlaagt, stijgt het risico op Legionella en andere bacteriën.

Zoek je nog meer inspiratie? Volgende week vertellen we je hoe je je verlichting spaarzaam aanpakt, en onlangs bespraken we ook al over vier energiezuinige basisprincipes.

Gerelateerde artikels