Nieuwe premie voor elektrische verwarming: premie voor sturing elektrische warmte (SEW)

Aanvraag van de premie sturing elektrische verwarming

Sinds kort kent de Vlaamse overheid een nieuwe premie toe aan wie zijn installaties voor elektrische verwarming automatisch laat aansturen met een apparaat. Met deze premie voor elektrische verwarming – de ‘premie sturing elektrische warmte’ (SEW) – krijg je de helft van de aankoop- en installatiekosten terug. Voorwaarde is wel dat een installateur het sturingsapparaat plaatst. Zo maak je je energiegebruik een stuk efficiënter. Wat houdt de premie SEW precies in en hoe vraag je die aan?

Een speciaal sturingsapparaat, dat de installateur aan je elektrische accumulatieverwarming, boiler of warmtepomp koppelt, kan communiceren met bijvoorbeeld je digitale meter of de omvormer van je zonnepanelen. Het kan zelf bepaalde metingen verrichten en vervolgens met deze informatie automatisch het elektriciteitsverbruik van die toestellen bijsturen. Zo vermijd je de piekmomenten in het elektriciteitsverbruik en/of stem je je verbruik beter af op je eigen energieproductie (bv. zonnepanelen).

Wat is de nieuwe premie voor elektrische verwarming?

Verwarm je je huis en/of sanitair water elektrisch en installeer je een apparaat om het verbruik automatisch te regelen? Dan kan je daarvoor sinds kort de premie sturing elektrische warmte (SEW) aanvragen. Concreet krijg je met deze premie 50% van de aankoop- en installatiekosten van zo’n sturingsapparaat terugbetaald, met een maximum van 400 euro.

Wanneer kom je in aanmerking voor deze premie?

  • De eindfacturen van de aankoop en installatie zijn gedateerd tussen 1 januari 2021 en 31 december 2024.
  • Je laat het sturingsapparaat installeren door een erkend aannemer of installateur.
  • Het toestel staat vermeld op de lijst van erkende sturingsapparaten. Is dat niet het geval, voeg dan de technische documentatie van je sturingsapparaat toe aan je aanvraag. Technische experten bekijken dan of het toestel aan alle voorwaarden voldoet. De uitkering van de premie kan dan wel wat langer op zich laten wachten.

Belangrijk: de premie is eenmalig en beperkt zich tot één bedrag per EAN-code.

Hoe vraag je de premie SEW aan?