Stopzetting van de terugdraaiende teller: veelgestelde vragen over de premie ter compensatie

Zonnepanelen op een huis, stopzetting van de terugdraaiende teller

Over de stopzetting van de terugdraaiende teller liepen de gemoederen de voorbije maanden hoog op. We moeten er dan ook geen doekjes om winden: voor veel eigenaars van zonnepanelen is het een streep door de rekening. Om de pil te verzachten komt de Vlaamse overheid met een compensatie: de retroactieve investeringspremie. We leggen uit of je in aanmerking komt voor de premie, hoe je je premiebedrag berekent en waar je de aanvraag doet.

1. Kom ik in aanmerking voor compensatie na stopzetting van de terugdraaiende teller?

 1. Nam je je installatie in gebruik tussen 1 januari 2006 en 31 december 2020 (aanmelding bij Fluvius vóór 1 oktober 2021)?
 2. Heb je een digitale meter, waardoor je je recht op de terugdraaiende teller verliest?
 3. Betaal je als stroomproducent een netvergoeding om gebruik te maken van het elektriciteitsnet?
 4. Hebben je zonnepanelen een maximum omvormervermogen van 10 kVA?

Vier keer ja? Dan kan je de premie aanvragen!

Check in detail de voorwaarden om de premie te krijgen.

2. Hoe bereken ik mijn premiebedrag?

 1. Zoek in deze tabel het bedrag op. Dat doe je enerzijds op basis van de leeftijd van je panelen en anderzijds het jaar waarin we je digitale meter plaats(t)en.
 2. Het bedrag uit de tabel vermenigvuldig je met het maximumvermogen van je omvormer (uitgedrukt in kVA), of met het piekvermogen van je installatie (uitgedrukt in kWp). Het piekvermogen vind je op je AREI-keuringscertificaat of je installatiefactuur. Let wel: voor de berekening is het piekvermogen geplafonneerd op 10 kilowattpiek.
 3. Vraag je zelf een digitale meter aan tussen 19 juli 2021 en 31 december 2023, dan krijg je bovenop je premie een bonus van 100 euro.

Opgelet! Maak voor je de premie aanvraagt een bewuste keuze tussen een premie op basis van je omvormer of piekvermogen!

3. Vanaf wanneer kan ik de premie aanvragen?

Dat kan sinds dinsdag 20 juli 2021. Je dient je aanvraag in binnen de 6 maanden na de plaatsing van je digitale meter en vóór 31 december 2025. Had je al een digitale meter vóór 1 maart 2021, dan heb je tijd tot en met 18 januari 2022 om je aanvraag in te dienen.

4. Waar vraag ik de premie aan?

De Vlaamse overheid betaalt de retroactieve investeringspremie uit, maar de aanvraag zelf loopt via Fluvius.

Meer info over de behandeling van je persoonlijke gegevens tussen Fluvius en de Vlaamse overheid vind je op de website van de Vlaamse overheid.

Belangrijk: door de premie aan te vragen doe je uitdrukkelijk afstand van juridische procedures tegen het Vlaamse Gewest om directe of indirecte schade te vergoeden die je hebt opgelopen door de beslissing van het Grondwettelijk Hof (arrest van 14 januari 2021).

5. Hoe dien ik mijn premie-aanvraag in?

Dat gebeurt online op het platform Mijn Fluvius. Daar kan je aanmelden met een bestaande Fluvius-account of via eID, kaartlezer of token of itsme®.

Nog geen account op Mijn Fluvius? Maak er eerst een aan.

Hou deze documenten en info bij de hand:

 • Je bankrekeningnummer (IBAN)
 • Je AREI-keuringsverslag of de installatiefactuur van je zonnepaneleninstallatie: het premiebedrag kan dan berekend worden op basis van het piekvermogen van je installatie.
  Opgelet: je zal deze bewijsstukken moeten opladen in de aanvraagmodule.
 • Heb je bovenstaande documenten niet meer? Het premiebedrag wordt dan berekend op basis van het vermogen van de omvormer. Dat moet je niet zelf opzoeken, het vermogen van je omvormer is bij Fluvius bekend.

Eens je premieaanvraag ingediend is, kan je via Mijn Fluvius:

 • de status van jouw premieaanvraag opvolgen
 • ontbrekende documenten of informatie aan je dossier toevoegen
 • een nieuwe premie aanvragen

6. Wat als ik mijn aanvraag wil aanpassen?

Stel: je diende al een aanvraag in op basis van het vermogen van je omvormer. En dat wil je aanpassen naar een berekening op basis van het piekvermogen. In dat geval dien je een nieuwe aanvraag in via Mijn Fluvius. De Vlaamse overheid zal je premie aanpassen naar het piekvermogen. Was je premie al uitbetaald? Dan zal het verschil bijbetaald worden zodat je de juiste som krijgt. Je kan de uitbetaling van je premie zelf opvolgen via mijn Burgerprofiel.

7. Waarom krijg ik een aanrekening voor administratieve kosten bij laattijdige melding van mijn zonnepanelen?

Om het net goed te kunnen beheren, moeten we weten op welke punten energie uit zonnepanelen in het netwerk wordt geïnjecteerd.

Sinds 1 juni 2020 ben je daarom verplicht om je zonnepanelen aan te melden binnen de 30 dagen na de AREI-keuring. Doe je dat niet binnen de 30 dagen, dan zal je een administratieve kost moeten betalen.

Deze administratieve kost staat dus volledig los van de retroactieve investeringspremie.

8. Waar vind ik het G-nummer?

Ten laatste 30 dagen na de keuring, moet je je zonnepanelen aanmelden bij Fluvius. Als we jouw aanmelding verwerkt hebben, sturen we hiervan een bevestiging. In dit bericht vind je het G-nummer: het identificatienummer van je installatie.

Het G-nummer heb je trouwens niet nodig voor de aanvraag van de retroactieve investeringspremie, wél voor de eenmalige premie voor zonnepanelen.

Kom je in aanmerking voor de retroactieve investeringspremie?