

Over de stopzetting van de terugdraaiende teller liepen de gemoederen de voorbije maanden hoog op. We moeten er dan ook geen doekjes om winden: voor veel eigenaars van zonnepanelen is het een streep door de rekening. Om de pil te verzachten komt de Vlaamse overheid met een compensatie: de retroactieve investeringspremie. We leggen uit of je in aanmerking komt voor de premie, hoe je je premiebedrag berekent en waar je de aanvraag doet.
Vier keer ja? Dan kan je de premie aanvragen!
Opgelet! Maak voor je de premie aanvraagt een bewuste keuze tussen een premie op basis van je omvormer of piekvermogen!
Dat kan sinds dinsdag 20 juli 2021. Je dient je aanvraag in binnen de 6 maanden na de plaatsing van je digitale meter en vóór 31 december 2025. Had je al een digitale meter vóór 1 maart 2021, dan heb je tijd tot en met 18 januari 2022 om je aanvraag in te dienen.
De Vlaamse overheid betaalt de retroactieve investeringspremie uit, maar de aanvraag zelf loopt via Fluvius.
Meer info over de behandeling van je persoonlijke gegevens tussen Fluvius en de Vlaamse overheid vind je op de website van de Vlaamse overheid.
Belangrijk: door de premie aan te vragen doe je uitdrukkelijk afstand van juridische procedures tegen het Vlaamse Gewest om directe of indirecte schade te vergoeden die je hebt opgelopen door de beslissing van het Grondwettelijk Hof (arrest van 14 januari 2021).
Dat gebeurt online op het platform Mijn Fluvius. Daar kan je aanmelden met een bestaande Fluvius-account of via eID, kaartlezer of token of itsme®.
Nog geen account op Mijn Fluvius? Maak er eerst een aan.
Hou deze documenten en info bij de hand:
Eens je premieaanvraag ingediend is, kan je via Mijn Fluvius:
Stel: je diende al een aanvraag in op basis van het vermogen van je omvormer. En dat wil je aanpassen naar een berekening op basis van het piekvermogen. In dat geval dien je een nieuwe aanvraag in via Mijn Fluvius. De Vlaamse overheid zal je premie aanpassen naar het piekvermogen. Was je premie al uitbetaald? Dan zal het verschil bijbetaald worden zodat je de juiste som krijgt. Je kan de uitbetaling van je premie zelf opvolgen via mijn Burgerprofiel.
Om het net goed te kunnen beheren, moeten we weten op welke punten energie uit zonnepanelen in het netwerk wordt geïnjecteerd.
Sinds 1 juni 2020 ben je daarom verplicht om je zonnepanelen aan te melden binnen de 30 dagen na de AREI-keuring. Doe je dat niet binnen de 30 dagen, dan zal je een administratieve kost moeten betalen.
Deze administratieve kost staat dus volledig los van de retroactieve investeringspremie.
Ten laatste 30 dagen na de keuring, moet je je zonnepanelen aanmelden bij Fluvius. Als we jouw aanmelding verwerkt hebben, sturen we hiervan een bevestiging. In dit bericht vind je het G-nummer: het identificatienummer van je installatie.
Het G-nummer heb je trouwens niet nodig voor de aanvraag van de retroactieve investeringspremie, wél voor de eenmalige premie voor zonnepanelen.