Besparen op je energiefactuur: zuinig omgaan met apparaten

Varken met geld en kabel

Je woning staat vol met apparaten: een Vlaams gezin heeft er gemiddeld 75, bij een jong gezin loopt dat aantal op tot 100 of meer. Doorheen de jaren zijn veel apparaten ruim 40% energiezuiniger geworden, maar we halen er wel steeds meer in huis én we gebruiken ze steeds vaker. Wij geven 7 tips om zuinig om te gaan met je apparaten en zo je energiefactuur laag te houden.

Tip 1: maak de juiste keuze tussen vervangen en repareren

Een kapot apparaat kan je, afhankelijk van het type en de ouderdom, best repareren of vervangen.

Oude koelkasten zijn echte energievreters. Je vervangt ze dus best door een recent, zuiniger model. Wasmachines en vaatwassers zijn de laatste jaren niet veel zuiniger geworden. Is je model ouder dan 12 jaar? Dan loont het om je toestel te vervangen door een recenter model. Droogkasten zijn wel een heel stuk energiezuiniger geworden. Als je droogkast ouder is dan 7 jaar, vervang je ze best. Een droogkast met warmtepomp is tot op heden de energiezuinigste optie.

Ook laptops, tablets en smartphones zijn er qua verbruik niet veel op vooruitgegaan. Het kost ook veel energie en grondstoffen om ze te maken. Een kapot exemplaar laat je best repareren bij een repaircafé of waar je hem aankocht.

Koop je best een laptop, desktop of tablet?

Een laptop is ruim 70% energiezuiniger dan een desktop (55 kWh/jaar vs. 200 kWh) en bevat 75% minder materialen. Een tablet is nog zuiniger (12 kWh/jaar). Daarnaast bespaar je tot 40% energie door de helderheid van je scherm te verlagen.

Tip 2: baseer je op het energielabel

Bijna elk apparaat heeft vandaag een energielabel. Dat is van goudwaarde om te bepalen hoe energiezuinig het apparaat is. Sinds 1 maart 2021 ziet het energielabel er iets anders uit: voortaan is A de hoogste score en G de laagste. A+++, A++ en A+ bestaan dus niet langer. Een apparaat dat voor 1 maart 2021 score A+++ had, heeft vandaag score C. Meer informatie vind je hier.

Energielabel

Om de energiekost van je apparaat te berekenen, vermenigvuldig je het jaarlijkse energieverbruik in kilowattuur met de prijs in kilowattuur. Stel dat je 0,20 euro/kWh betaalt en je koelkast verbruikt op jaarbasis 160 kWh, dan betaal je 32 euro per jaar voor het stroomverbruik van je koelkast.

Belangrijk: de scores op het energielabel zijn enkel vergelijkbaar voor toestellen van hetzelfde type. Een koelkast met score B is dus niet per se energiezuiniger dan een wasmachine met score C.

Tip 3: hou de batterij van je smartphone in vorm

Smartphonebatterijen zijn bijzonder gevoelig. Daarom is het belangrijk om je batterij nooit helemaal te laten leeglopen. Omgekeerd is laden tot 100% ook geen goed idee. Om je batterij te sparen, hou je het batterijniveau best tussen 50% en 80% en herlaad je je smartphone in korte laadbeurten.

Leg je smartphone ook niet lang in de zon of op een andere warme plaats. Door de warmte raken de batterijen veel sneller hun vermogen kwijt. Ook draadloos herladen vermijd je best om dezelfde reden: het inductiesysteem van draadloos herladen wekt nogal wat verloren warmte op die nadelig is voor je batterij. Kies dus zoveel mogelijk voor de standaard herlaadmethode met kabel.

Tip 4: was kouder, langer en vaker op ecostand

Tijdens het wassen kan je op verschillende manieren energie besparen. Was eerst en vooral altijd met een volle trommel. Zo hoef je minder vaak te wassen en verbruik je dus minder energie per kilo was. 

Korte wasprogramma’s kosten meer energie. Dat komt omdat ter compensatie de temperatuur wordt verhoogd. Is je was niet heel vies? Kies dan voor koud of 30 graden, of gebruik een ecoprogramma. Dat is vaak wel 30% zuiniger dan een gewoon programma.

Belangrijk: was je vaak op lage temperaturen? Was dan af en toe toch eens op hoge temperatuur en met een bleekmiddel om biofilms – lagen schimmels en bacteriën – te vermijden.

Tip 5: ga zuinig aan de slag in je keuken

In en rondom je keuken valt heel wat energie te besparen. Wist je bijvoorbeeld dat een volle diepvriezer minder energie verbruikt dan een lege? Een volle koelkast is dan weer geen goed idee: doordat de lucht minder goed kan circuleren, stijgt je energieverbruik. Is je koelkast leeg (bijvoorbeeld als je op reis bent)? Maak hem dan altijd schoon en laat de deur een klein beetje openstaan. Uiteraard moet je de koelkast dan wel uitzetten.

Plaats je koelkast en diepvriezer zeker niet naast je oven, vaatwasser, radiator of in de zon. Een graad meer zorgt al snel voor 3% meer energieverbruik. Bovendien zet je ze best op 10 centimeter van de muur, zodat ze goed kunnen ventileren en de warmte vlot wegraakt.

Ook het onderhoud is belangrijk: hou het koelrooster stofvrij, wrijf het deurrubber tweemaal per jaar in met talkpoeder, en vergeet niet om je diepvriezer geregeld te ontdooien. Twee millimeter ijsaanslag zorgt al snel voor 10% meer energieverbruik.

Goed om te weten: een diepvrieskist is zo’n 20% energiezuiniger dan een rechtopstaand model.

Ook tijdens het koken kan je stevig besparen:

  • kook op aardgas of inductie
  • gebruik de juiste dampkapstand en zet je dampkap af na het koken
  • verwarm je oven enkel voor als het nodig is
  • leg je groenten al in de kookpot voor het water kookt
  • zet altijd een deksel op je kookpot
  • gebruik bij elektrisch koken een pot die mooi op je kookplaat past
  • laat restjes afkoelen voordat je ze in de koelkast zet. Ingevroren restjes laat je best wel in de koelkast ontdooien: de kou van de restjes houdt de frigo koel.

Tip 6: beperk je gametijd

Een spelcomputer verbruikt in twee uur meer stroom dan een gemiddelde koelkast in 24 uur. Door je kind(eren) of partner weg te houden van hun spelcomputer (bv. met een boek of een klusje in het huishouden) bespaar je op jaarbasis dus een flink stuk energie. En het is gezonder!

Tip 7: laat de airco achterwege

Tot slot nog een zomerse tip: vermijd zoveel mogelijk airconditioning. Een airco kost jaarlijks tussen de 50 en 150 euro. Ter vergelijking: een ventilator verbruikt slechts 5 à 10 euro per jaar. Je kan een ventilator ook combineren met een ontvochtiger om de warmte in huis draaglijker te maken.

Geen fan van airco’s of ventilatoren? Hou dan de warmte buiten door overdag al je gordijnen te sluiten en je rolluiken en zonneschermen naar beneden te doen, en zorg ’s nachts voor verkoeling door je ramen open te zetten.

Ziezo, als je al deze tips volgt, bespaar je ongetwijfeld heel wat energie en geld op je huishoudapparaten. Op onze blog vind je nog meer energiezuinige tips, onder andere om je woning zuinig te verwarmen en te verlichten, en een aantal algemene principes om energiezuiniger te leven.

Gerelateerde artikels