Ik heb vóór 2021 zonnepanelen laten plaatsen

Kies hieronder welk type elektriciteitsmeter je hebt:

Ik heb een digitale meter

Het Grondwettelijk Hof vernietigde het principe van de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter.
Vanaf de publicatie van dit arrest in het staatsblad op 1 maart 2021 wordt je energiefactuur berekend volgens je werkelijke verbruik en draait je digitale meter niet meer ‘virtueel’ terug.

Wat betekent dit voor jou?

  • Je betaalt geen prosumententarief meer.
  • Hoe meer je zelf verbruikt van je opgewekte energie, hoe lager je energiefactuur. Gebruik je elektrische toestellen dus maximaal wanneer de zon schijnt en betaal minder. We begrijpen dat dit een grote verandering is. Kijk zeker eens op maakjemeterslim.be, daar vind je heel wat toepassingen die je daarbij kunnen helpen.
  • Je teveel aan geproduceerde elektriciteit kan je verkopen aan je energieleverancier. Als je van je energieleverancier nog geen bericht hebt ontvangen, neem dan zelf contact op en sluit een teruglevercontract af. Voor een vergelijking van tarieven, kan je terecht bij vtest.vreg.be.

Berekening eindfactuur

Op 1 maart 2021 werden de meterstanden door Fluvius bepaald, met uitlezing van je meter, en overgemaakt aan je energieleverancier. Op basis van de meterstanden werd er een eindfactuur opgemaakt. Een eventueel productieoverschot werd niet overgedragen.

Premie

Omdat deze beslissing financiële gevolgen heeft voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter, betaalt de Vlaamse Regering een retroactieve investeringspremie uit.

Groenestroomcertificaten

Wie vandaag groenestroomcertificaten krijgt, blijft die ontvangen. Noch het arrest van het Grondwettelijk Hof, noch de overstap naar het systeem van werkelijk verbruik heeft daar invloed op.

Veelgestelde vragen over digitale meter en zonnepanelen

Is het interessant om over te schakelen van enkel naar tweevoudig tarief (van dag naar dag/nachttarief?

Heb je enkel dagtarief? Dan kan het de moeite waard zijn om terug te schakelen naar het dag/nachttarief (dubbel uurtarief). je kan dit nagaan of dit voor jou interessant is op vtest.vreg.be.
Je kan de tariefwijziging aanvragen bij Fluvius. Met jouw digitale meter gebeurt de tariefwijziging op afstand en wordt één enkel distributienettarief van 10,42 euro (voor het jaar 2021) aangerekend.

Kan ik mijn digitale meter laten vervangen door een klassieke?

Het is niet mogelijk om jouw digitale meter te laten vervangen door een conventionele meter. Vanaf 1 juli 2019 plaatsen we alleen nog maar digitale meters. In de toekomst kunnen we de digitale meter echter vervangen door een stralingsvrije bedrade oplossing als je elektrogevoelig bent

Ik heb een klassieke meter (analoge meter)

Heb je zonnepanelen en een klassieke meter, dan wordt je energiefactuur berekend volgens het principe van de terugdraaiende teller, in combinatie met het prosumententarief.

De terugdraaiende teller:

  • draait vooruit wanneer je meer energie verbruikt dan je produceert en
  • draait terug wanneer je meer energie produceert dan je verbruikt.

Het prosumententarief is een forfaitaire vergoeding, waarvan de berekening afhankelijk is van je netgebied en van het vermogen van je omvormer(s).

Zijn je zonnepanelen bijna 15 jaar in gebruik? Dan zijn we verplicht voordat je installatie 15 jaar in dienst is, een digitale meter bij jou te installeren.
Let op: Mocht je meerdere zonnepaneleninstallaties hebben, dan houden we altijd rekening met de leeftijd van de oudste installatie.

Heb je ook een analoge exclusief-nachtmeter? Dan vervangen we die ook door een digitale meter.

Berekening factuur

Het Grondwettelijk Hof vernietigde het principe van de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter. Op dit moment verandert er voor jou niets. Wanneer jouw klassieke meter vervangen wordt door een digitale meter, dan wordt je energiefactuur berekend volgens werkelijk verbruik.

Groenestroomcertificaten

Wie vandaag groenestroomcertificaten krijgt, blijft die ontvangen. Noch het arrest van het Grondwettelijk Hof, noch de overstap naar het systeem van werkelijk verbruik heeft daar invloed op.

Veelgestelde vragen over klassieke meter en zonnepanelen

Ik heb zonnepanelen en nog een klassieke meter. Wanneer krijg ik een digitale meter?

Wanneer we in jouw buurt digitale meters plaatsen, bieden we je de mogelijkheid aan om een digitale meter te laten plaatsen en kan je de retroactieve investeringspremie aanvragen. Wanneer je niet ingaat op dit aanbod, kan je de plaatsing nog uitstellen tot 1 januari 2025.

Wanneer plaatsen we wel al een digitale meter:

  • bij klanten die (ver)bouwen en nieuwe meters voor elektriciteit en/of aardgas aanvragen.
  • bij klanten die hun zonnepaneelinstallatie hebben aangemeld na 1 januari 2021.
  • bij klanten die hun bestaande PV-installatie uitbreiden of een bijkomende installatie plaatsen op dezelfde aansluiting. En dit wanneer de uitbreiding werd gekeurd na 1 oktober 2021.
  • wanneer er technisch geen andere oplossing is, bv. n.a.v. werken in de straat, als de meter defect is ...

Wat gebeurt er als ik een nieuwe aardgasaansluiting krijg?

Bij een nieuwe aardgasaansluiting plaatsen wij normaal gezien een nieuwe digitale aardgasmeter en een digitale elektriciteitsmeter. Als jouw zonnepaneelinstallatie niet ouder is dan 15 jaar en voor 1 januari 2021 is geplaatst, kan je de traditionele elektriciteitsmeter behouden. Wij installeren dan alleen een digitale aardgasmeter.

Krijg ik bij een tariefwissel – van dag/nachttarief (tweevoudig) naar enkel tarief – automatisch een digitale meter?

Normaal gezien vervangen wij dan automatisch jouw conventionele elektriciteitsmeter door een digitale meter. Maar als je zonnepaneelinstallatie niet ouder is dan 15 jaar en voor 1 januari 2021 is geïnstalleerd, dan voeren wij een tariefwijziging door naar jouw conventionele elektriciteitsmeter en kan je jouw conventionele meter behouden. Op het moment van je aanvraag staat in de offerte nog steeds "tariefwijziging met metervervanging", maar jouw conventionele elektriciteitsmeter blijft behouden.