Jaarfacturatie op basis van maandverbruiken

Persoon volgt zijn verbruik op via Mijn Fluvius

Vanaf april 2024 kan je eindfactuur als klant met een digitale meter én een variabel contract afgerekend worden op basis van wat je effectief per maand verbruikte. Op die manier betaal je altijd het juiste tarief voor elektriciteit en aardgas. Vanaf juli 2024 is je energieleverancier verplicht om je jaarafrekening op deze manier te berekenen.

Je gebruikt niet elke dag en elke maand dezelfde hoeveelheid energie. Traditioneel gezien verbruik je bijvoorbeeld meer in de winter dan in de zomermaanden door verwarming en het feit dat het vroeger donker wordt. Daarom kan je voor de berekening van je verbruik met een variabele energieprijs niet zomaar het verbruik gelijk verdelen over de verschillende maanden. Om een realistisch beeld te krijgen, maakt Fluvius sinds jaar en dag gebruik van statistische modellen. Dat is een virtuele, maar zeer nauwkeurige verdeling van het verbruik over het hele jaar op basis van vergelijkbare klanten. Zo kan je energieleverancier de nodige energie aankopen en je eindfactuur nauwkeurig afrekenen.

Die werking heeft zijn voor- en nadelen. Zo kan het bijvoorbeeld dat het statistisch model een deel van het verbruik in een duurdere of goedkopere periode legt, waardoor een klant met een variabel contract meer of minder betaalt voor een stuk van zijn verbruik. Om dit te vermijden, stapten sommige klanten met een digitale meter intussen al over op maandelijkse facturatie. Daarbij betalen ze, in plaats van maandelijkse voorschotten, enkel het werkelijke verbruik van die maand. Het gaat ondertussen om ongeveer 100.000 elektriciteits- en 50.000 gascontracten. 

Meer vat op je factuur

Hetzelfde is nu mogelijk bij jaarfacturatie. Door gebruik te maken van de maandverbruiken uit de digitale meter, betaal je als digitalemeterklant nu ook exact wat je verbruikt aan het tarief van die maand. Het biedt meer grip op je afrekening door bijvoorbeeld te besparen in periodes van hogere energieprijzen. Anders dan bij maandfacturatie betaal je nog altijd gelijke voorschotten.  

De voorbije maanden maakte Fluvius de maandverbruiken van alle geactiveerde klanten stapsgewijs beschikbaar voor de energieleveranciers. Vanaf juli 2024 zijn de leveranciers verplicht om bij de facturatie rekening te houden met deze maandverbruiken. 

Niet voor iedereen

Maandverbruiken heeft enkel een impact wanneer je een digitale meter met een variabel contract hebt. Er verandert dus niets voor klanten met: ​  

  • een klassieke, analoge meter  
  • een energiecontract met een vaste prijs
  • een dynamische - of maandfacturatie ​  

De introductie van maandverbruiken is opnieuw een stap in de digitalisering van de energienetwerken voor morgen. Dankzij deze gegevens kun je gerichter besparen of je verbruik beter spreiden.  

Meer weten? Op onze webpagina over maandverbruiken vind je er alles over!  

Gerelateerde artikels