Capaciteitstarief bij je exclusief nachtmeter

Vrouw en man lezen samen in de zetel

Vanaf 1 januari 2023 gaat het capaciteitstarief in. Dat betekent dat je netkosten vanaf dan berekend worden op basis van je piekverbruik. Voor bedrijven en gezinnen die nog verwarmen met accumulatieverwarming, en daarvoor een exclusief nachtmeter hebben, zijn er een aantal zaken die ze in het achterhoofd moeten houden. 

Wil je de basis van het capaciteitstarief ontdekken? Dan lees je best eerst onze blog over dit nieuwe nettarief.

Is het capaciteitstarief voor mij van toepassing?

Het capaciteitstarief is voor iedereen in Vlaanderen van toepassing. Alleen, wanneer je analoge meters hebt, kunnen we je pieken niet meten. Je betaalt dan een forfaitair bedrag voor 2.5 kW als maandpiek en een aanvullend tarief voor je verbruik in kWh. Heb je digitale meters? Dan lees je best even verder, want voor jou is het belangrijk te weten wat je kan doen om je pieken te spreiden. Ben je een beschermde afnemer en heb je recht op het sociaal tarief? Dan is het capaciteitstarief voor jou niet van toepassing. 

Wanneer je een analoge exclusief nachtmeter hebt, krijg je uitstel voor het plaatsen van je digitale meter tot 2028. Hier zijn enkele uitzonderingen voor, zoals het plaatsen van zonnepanelen, een defecte meter of een overgang naar Fluvius als energieleverancier na herhaaldelijke wanbetaling van je energiefactuur. 

Hoog piekvermogen?

Eerst en vooral is het belangrijk te weten dat een accumulatieverwarming een hoge piek trekt van zodra deze begint op te laden. Vervolgens houdt deze piek een aantal uren aan, afhankelijk van hoe koud het buiten is. In vele gevallen valt het begin van deze piek na 23 uur.  Daarenboven is het ook goed om weten dat een boiler die mee op deze exclusief nachtmeter aangesloten is ook op een ander moment een piek kan maken. Deze is korter, maar ook hiermee houd je best rekening bij het opzetten van grotere verbruikers. 

Mijn Fluvius

In Mijn Fluvius kan je nagaan wat jouw specifieke situatie is. Je zal de verbruiken van twee meters zien: je standaardmeter en de exclusief nachtmeter. Zo kan je er zien wanneer jouw accumulatieverwarming aan slaat en hoe lang ze oplaadt. Mocht je een boiler op je exclusief nachtmeter hebben, dan kan je er ook bekijken op welke tijdstippen die een piek geeft. Vervolgens is het belangrijk om tijdens deze pieken, zowel ’s nachts als overdag, geen andere grote verbruikers te gebruiken. We denken hierbij aan het gebruik van een inductiekookvuur of droogkast, het laden van een elektrische wagen… 

Maandpiek op je factuur

In ons portaal krijg je ook maandpieken mee, zowel voor je exclusief nachtmeter als voor je standaard meter. Jouw maandpiek is niet de som van deze twee getallen. Voor het berekenen van jouw maandpiek tellen we je gelijktijdige kwartierpiek (van je exclusief nachtmeter en je standaard meter) samen. De hoogste som van die twee kwartierpieken, dat is de maandpiek die wij je zullen aanrekenen. 

Bijvoorbeeld:

7u488u008u158u308u459u009u159u309u4510u0010u1510u3010u4511u0011u1511u3011u45
Exclusief nacht0000000000001211854
Hoofdmeter119,51097433333335799
Totaal119,5109743333331516151413

Spreiden en vermijden

Op korte termijn kan je best je pieken spreiden en vermijden, bijvoorbeeld door middel van sturing. Je installateur kan je hierbij het best begeleiden, hij kent jouw toestel en weet wat het beste is voor jouw specifieke geval. Hou in het achterhoofd dat het voordeel van exclusief nacht uitgefaseerd wordt tegen 2028. Ben je dus, met het oog op de toekomst, op zoek naar andere verwarmingsmogelijkheden? Weet dan dat er heel wat verhoogde premies zijn voor mensen met een exclusief nachtteller. Meer informatie hierover vind je op onze premiepagina of op Mijn VerbouwPremie.

Meer informatie over het capaciteitstarief en jouw specifieke situatie vind je op onze pagina’s over het capaciteitstarief.

Gerelateerde artikels