

Het exclusief nachttarief is bedoeld voor klanten met toestellen die gemaakt zijn om in de ‘daluren’ te werken, zoals een elektrische accumulatieverwarming. Dit type verwarmingstoestel wordt ’s nachts opgeladen en houdt die warmte vast, om die op commando (overdag) weer af te geven.
Om te begrijpen wat het exclusief nachttarief precies is, moet je weten dat onze energiefactuur uit vier delen bestaat:
De netkosten omvatten onder meer het voordelige exclusief nachttarief. Tot en met 31 december 2020 kregen gezinnen voor hun ‘exclusief nachtverbruik’ bovendien een significante korting op hun distributienettarieven.
Jaren geleden riepen de Vlaamse overheden en energieregulatoren het voordelige exclusief nachttarief in het leven, om het energieverbruik beter af te stemmen op de kerncentrales. Die produceerden immers continu – ook ’s nachts – elektriciteit. Om de energievraag ’s nachts te laten stijgen, verlaagde de overheid de nachtelijke distributienettarieven.
Nu zet de overheid in op hernieuwbare energiebronnen, en is het een heel ander verhaal. We produceren geen energieoverschotten meer volgens een vast patroon (lees: vooral ’s nachts), maar op heel verschillende tijdstippen van de dag (bv. als de zon schijnt, met zonnepaneelinstallaties). Bovendien kunnen we deze extra energie in het systeem injecteren.
Kortom, de vroegere manier van elektrisch verwarmen – via aansturing en aparte meting door de distributienetbeheerder – is verouderd en vraagt om een ingrijpende update.
Vanaf 2021 bouwt energieregulator VREG het financiële voordeel van het exclusief nachttarief geleidelijk af over een periode van acht jaar. Deze maatregel maakt ook een aparte meting en sturing door de distributienetbeheerder overbodig.
Wat komt er in de plaats?
Tip - Pas je verbruik van elektrische warmte aan. Dankzij de digitale meter kan je als gezin je warmte- en elektriciteitsverbruik efficiënt afstemmen op je behoeften. Verwarm je elektrisch met bv. een warmtepomp, warmtepompboiler, elektrische boiler of een accumulatieverwarming? Installeer dan een sturingsapparaat waarmee je je elektriciteits- en warmteverbruik kan aanpassen aan je eigen productie (bv. via zonnepanelen). Zo vermijd je piekmomenten. Als je het sturingsapparaat door een installateur laat plaatsen, kan je je aankoop- en installatiekosten recupereren via een premie.
Door de komst van het capaciteitstarief verdwijnt ook het huidige onderscheid tussen het duurdere dag- en het goedkopere nachttarief. Ook hier heeft dit enkel impact op de netkosten, niet op de energiekosten. Energieleveranciers kunnen dus contracten blijven aanbieden met verschillende energieprijzen voor dag- en nachtverbruik.
Tip – Doe een simulatie via deze tool en ontdek wat de verdwijning van het exclusief nachttarief voor jou betekent.