Zegeltang wordt QR-code: Fluvius gaat digitaal verzegelen
Al meer dan vijftig jaar plaatst Fluvius een aluminium zegeltje op elke elektriciteits- en gasmeter. Het beveiligt de meters tegen misbruik en is ook cruciaal voor kwaliteitscontroles na de plaatsing. Dit jaar laten we een frisse wind door onze verzegeling waaien via een nieuwe, digitale verzegeling. Ontdek hoe, waarom en wat dat voor jou betekent.
Het is je misschien al opgevallen als je de meterstanden in je kelder of je berging ging controleren: een klein aluminium zegeltje. Dat heeft bij Fluvius een belangrijke functie. Een intact zegeltje garandeert namelijk dat er niet geknoeid is met de installatie van je meter. Fraude aan meters en aftakkingen komt af en toe voor, onder meer bij wietplantages of bedrog met meterstanden, en hebben ook een maatschappelijke kost die Fluvius absoluut wil vermijden.
Maar de zegels zijn niet enkel bedoeld om fraude te voorkomen. Tot 2022 had elke technieker een persoonlijke zegeltang, die zijn unieke nummer in de zegeltjes drukte. Zo kon Fluvius altijd achterhalen welke technicus of aannemer een installatie of een ingreep heeft uitgevoerd.
Zowel voor fraudebeveiliging als voor kwaliteitscontroles was het systeem met de aluminium zegeltjes verouderd geraakt. Daarom stapt Fluvius in de loop van 2022 over op een nieuw, digitaal systeem met tal van voordelen.
Adieu zegeltang
Bij het nieuwe systeem plaatst de installateur een plastic cilindertje aan een roestvrijstalen zegeldraad die hij vastdraait. Daarop staat een unieke QR-code die de installateur registreert via een interne ‘Zegelscan-app’ van Fluvius. “De app is gekoppeld aan de identificatiecode van de technieker of de aannemer die de verzegeling uitvoert. Zo maken we de registratie uniek. Daarmee zetten we een belangrijke stap in de digitalisering, want de informatie is meteen ook geborgd in onze systemen,” legt Fluvius-projectleider Pierre Van Naelten uit.
De vernieuwing was noodzakelijk: het systeem met de zegeltang werd al sinds 1970 gebruikt en paste niet meer in de digitale sprong die Fluvius maakt. De geplande omschakeling kreeg bovendien een duwtje in de rug: de wereldwijde schaarste aan aluminium.
Een QR-code in je kelder: wat betekent het voor jou?
Voor jou verandert er voorlopig niks: de oude zegels worden enkel vervangen bij de installatie van een nieuwe meter of als er aan je meter gewerkt wordt. Als klant krijg je uiteraard wel meer zekerheid dat er niet met je energiemeters geknoeid wordt. En mocht er een probleem zijn met de installatie van je een meter, kan Fluvius ook sneller achterhalen wat er aan de hand is en gerichter optreden.
Komt er een nieuw zegel aan jouw meterkast? De installatie ervan duurt even lang als van de oude aluminium exemplaren. De interne Zegelscan-app werkt zowel online als offline. De technicus van Fluvius of van onze aannemer scant de code aan je meter en, zodra hij verbinding heeft, worden de gegevens doorgestuurd naar Fluvius. Geen probleem dus als je geen internetverbinding hebt in je kelder om de QR-code te registreren.