Efficiënt energie besparen: start met deze 4 stappen

Energie besparen in 4 simpele stappen

Het internet staat vol met manieren om energie te besparen in je woning. Maar ook met vier onmisbare basisprincipes kom je al een heel eind. We maakten ze met vier simpele stappen meteen toepasbaar. Ze helpen je onmiddellijk of op de lange termijn je inspanningen dubbel en dik terug te verdienen. Hou ze dus altijd in je achterhoofd.

Van eenvoudige gewoontes – zoals altijd de lichten doven of stekkers uit het stopcontact trekken, over kleine aanpassingen – zoals de verwarming een graadje lager zetten, tot zonnepanelen installeren en energiezuinig BENOveren. Tal van besparingstips helpen je je energiefactuur te verlagen. Maar waar begin je nu het best mee? Volg deze vier stappen.

Stap 1: krijg inzicht in je energieverbruik

Wil je besparen op energie, dan breng je het best eerst je huidige energieverbruik in kaart. Met de digitale meter is dat bijzonder eenvoudig. Op het online platform Mijn Fluvius volg je gratis je energieverbruik op – zelfs per kwartier. Zo zie je bijvoorbeeld wanneer je elektriciteits- en aardgasverbruik het hoogst is en kun je er voortaan bewuster mee omspringen. Meer weten over hoe je aan de slag kan gaan met Mijn Fluvius? Ontdek hier ons handig stappenplan.

Enkel door je verbruik goed op te volgen en bij te sturen waar nodig, kun je al zeker 10% besparen op je energiefactuur.

Wil je nog een stapje verder gaan? Maak je digitale meter slim door hem te koppelen aan applicaties of apparaten. Zo spring je nog efficiënter om met je energie

Heb je nog geen digitale meter? Ontdek hier wanneer Fluvius bij je langskomt

  • Onthoud: meten is weten.

Stap 2: kies het voordeligste energiecontract

Bijna 7 op de 10 Vlaamse gezinnen kent de voorwaarden van zijn energiecontract niet. Daardoor tast je mogelijk onnodig te diep in je portemonnee om je energiefacturen te betalen. Er zijn immers grote prijsverschillen tussen de goedkoopste en duurste tarieven. Hou je die in het oog, dan bespaar je al snel honderden euro’s per jaar. Dat kan tellen. 

Vergelijk makkelijk prijzen met:

Vind je de verschillende kosten en toeslagen op je energiefactuur verwarrend? Leer je factuur beter kennen met onze handige online tool.

  • Onthoud: het ene energiecontract is het andere niet

Stap 3: gebruik energiezuinige toestellen

Je woning staat vol met allerhande toestellen: een koelkast, wasmachine, vaatwasmachine, oven, waterkoker, radio, smartphone, laptop … Zo kunnen we nog even doorgaan, want een Vlaams gezin heeft er gemiddeld maar liefst 75 in huis. Ook al doen ze allemaal iets anders, één ding hebben ze gemeen: ze verbruiken energie.

Wil je energie én geld besparen, dan kies je dus het liefst toestellen die weinig energie nodig hebben. Daarvoor kijk je naar het energielabel. Zo zie je in een oogopslag hoe energiezuinig je koelkast of wasmachine is en kun je ze vervangen door een beter scorend apparaat. 

Sla je aan het vergelijken? 

Hou er rekening mee dat het energielabel er sinds 2021 anders uitziet. A is de hoogste score en G de laagste. De labels A+++, A++ en A+ zijn verdwenen. Beperk je daarnaast tot de energielabels van hetzelfde type toestel. Een wasmachine met score C vraagt niet noodzakelijk meer stroom dan een koelkast met score B.

  • Onthoud: een lage energiescore kost je geld.
afbeelding koelkast + energielabels

Stap 4: werk eerst de energievreters weg

Al je toestellen tegelijk vervangen door de energiezuinigste types op de markt, is een onbegonnen en peperdure zaak. Om meteen een grote impact te zien op je energiefactuur, start je het best met de echte energievreters. Vervang je je eeuwenoude diepvriezer door een modern model – bij voorkeur een diepvrieskist met ‘low frost’-systeem – of laat je de airco uit in de zomer, dan bespaar je onmiddellijk bijzonder veel energie. 

Welke toestellen verbruiken het meest?

Over het algemeen zijn de toestellen die koude of warmte produceren en de toestellen die vaak of permanent aanstaan de absolute grootverbruikers in je woning. Controleer dus zeker het energielabel van onder andere je koelkast, diepvriezer, elektrische boiler, droogkast, vaatwasmachine, airco, strijkijzer, tuinvijver- of zwembadpomp. 

Een slokop gespot? Check dan even of je recht hebt op een Fluvius-kortingsbon om een energiezuiniger toestel aan te schaffen!
 

  • Onthoud: één energievreter minder doet wonderen

Ziezo, volg je deze vier stappen, dan kun je meteen een flink stuk energie besparen. En dat scheelt weer op je factuur. Wil je nog meer besparingstips? Volg een van onze gratis online infosessies over slimme energiebesparingen. Neem er ook onze brochure ‘Besparen op je energiefactuur’ even bij en houd onze blog in de gaten. Volgende week hebben we het over energie besparen in de keuken. Interessant!

Gerelateerde artikels