Delen en (ver)kopen van energie: energiedelen tussen gebouwen van dezelfde netgebruiker (zomer 2022)

Voor wie?

  • Klanten met een tweede verblijf
  • Gemeenten die energie willen verdelen over de gebouwen die ze beheren
  • Bedrijven met verschillende vestigingen

Zelfverbruik blijft de beste oplossing!

Vóór je verder leest: het blijft het voordeligst om je zelfgeproduceerde energie eerst zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Zelfverbruik houdt in dat je de energie die je zonnepanelen produceren, direct gebruikt, zonder ze in het netwerk te injecteren. Dit kost immers niets, terwijl je voor energiedelen netkosten betaalt. Wil je toch energiedelen? Lees dan verder.

Collectief energie uitwisselen

Steeds meer burgers, scholen, organisaties, lokale besturen en kmo’s willen een actieve rol spelen op de energiemarkt. Dat kan door collectief energie uit te wisselen, d.w.z. te delen of te verkopen. Het gaat dan om restenergie, wat overblijft na zelfverbruik. Klanten die zo’n actieve rol opnemen, noemen we actieve afnemers. De meest eenvoudige vorm van energie-uitwisseling is energiedelen.

Energiedelen tussen gebouwen van dezelfde netgebruiker (vanaf juli 2022)

De meest eenvoudige manier om energie te delen is binnen 1 gebouw. Een meer uitgebreide vorm daarvan is energiedelen tussen gebouwen van dezelfde netgebruiker. Hiervoor is geen tussenkomst van een rechtspersoon nodig. Een gemeentebestuur kan dan bv. de opgewerkte zonne-energie verdelen over zijn verschillende gebouwen. Ook is deze formule geschikte voor bedrijven met meerdere vestigingen. Deelname zal vergelijkbaar zijn met energiedelen in 1 gebouw.

Wat is de rol van Fluvius bij energiedelen?

Als Vlaams netbeheerder voeren we de transacties uit die nodig zijn voor energiedelen en -verkoop.

  • We registreren de verschillende vormen van energie-uitwisseling.
  • We controleren bepaalde deelnamevoorwaarden, bv. of er een digitale meter op kwartierbasis beschikbaar is.
  • We geven de afgenomen, geïnjecteerde en gedeelde energievolumes door aan de betrokken beheerder en energieleveranciers.

Meer weten over energiedelen in 1 gebouw of met familie en vrienden? Je energie verkopen kan ook. Lees alles over persoon-aan-persoonverkoop.

Nog vragen? Bekijk de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen.
Het antwoord op je vraag niet gevonden? Contacteer ons dan op via het contactformulier.