Er zijn momenteel valse e-mails (phishing-mails) uit naam van Fluvius in omloop. Lees er hier meer over.

Energiedelen met jezelf – vanaf juli 2022

Voortaan kan je energiedelen tussen twee of meerdere eigen toegangspunten op het Fluvius-net. Zo kan je bijvoorbeeld het overschot aan energie van je zonnepanelen thuis gebruiken om de elektriciteitsfactuur van je buitenverblijf te verlagen of omgekeerd. Of een bedrijf kan energie uitwisselen tussen zijn verschillende vestigingen.

Zijn de basisbegrippen rond energiedelen en persoon-aan-persoonverkoop nog niet helemaal duidelijk? Neem dan eerst een kijkje op de pagina “Delen en (ver)kopen van energie”.

Voor wie is energiedelen met jezelf?

  • Elke netgebruiker met minstens twee toegangspunten op het Fluvius-net én met eigen energieproductie

Wie zijn de betrokkenen bij energiedelen met jezelf?

  • Als je energie deelt met jezelf, kan je de injectie van één van je toegangspunten (EAN-code) delen (als energiedeler) met je andere (als ontvanger). Elk van je toegangspunten noemen we een deelnemer.
  • Duid een beheerder aan die optreedt als vertegenwoordiger tussen Fluvius en de gemeenschap. De rol van beheerder kan je ook aan een ander toevertrouwen.

Wat zijn de voorwaarden voor energiedelen met jezelf?

  • Al je toegangspunten hebben een individuele aansluiting op het Fluvius-net met een individuele digitale meter of communicerende AMR-meter.
  • Voor al je toegangspunten heb je een contract voor elektriciteit bij dezelfde commerciële energieleverancier.
  • Voor elk toegangspunt met een digitale meter is meetregime 3 (zie algemene info) geactiveerd bij de energieleverancier.
  • Bij energiedelen tussen eigen toegangspunten zijn er minstens twee deelnemende toegangspunten (EAN-codes). Er is minstens één energiedeler en minstens één ontvanger.

Vanaf wanneer is energiedelen tussen eigen toegangspunten mogelijk?

Vanaf juli 2022 kan je je aanmelden voor een energiemeenschap via Mijn Fluvius. Meer info over het proces en een begeleidende checklist vind je in het protocol.

Start je aanmelding