Factuur en tarieven
- 1. Aardgas en elektriciteit
- 1.1. Welke facturen?
- 1.2. Waarvoor betaal je?
- 1.3. Dag- en/of nachttarief
- 1.4. Kost aansluiting
- 2. Omzetting gas naar kWh
- 3. Zonnepanelen
- 3.1. De elektriciteitsfactuur
- 3.2. Rendement verhogen
- 4. Fluvius als sociale leverancier
- 4.1. Sociale tarieven
- 4.2. Budgetmeter
Factuur en tarieven
Aardgas en elektriciteit
Welke facturen ontvang je?
De tussentijdse factuur
Om niet het hele bedrag in één enkele keer te betalen, ontvang je elke maand van je energieleverancier een tussentijdse factuur. Zo zijn je energiekosten gelijkmatig verdeeld over het jaar. Het tussentijdse bedrag is bepaald aan de hand van je jaarverbruik van het voorgaande jaar.
De jaarafrekening
Na de jaarlijkse opneming van de meterstanden, wordt je effectief verbruik berekend. Wat je al betaalde via de tussentijdse facturen, wordt daarvan afgetrokken. Uiteindelijk moet je nog wat opleggen of krijg je misschien terug. Het is dan ook belangrijk dat je je meterstanden altijd doorgeeft.
De slotfactuur
Verhuis je? Stap je over naar een andere energieleverancier? Of wordt je budgetmeter vervangen? Dan worden je meterstanden opgenomen. Het werkelijke verbruik voor die periode wordt uitgerekend en je ontvangt daarvoor een slotfactuur. Heb je te weinig of te veel betaald, dan moet je nog wat opleggen of krijg je misschien terug.
Wat staat er op de energiefactuur?
Je ontvangt een factuur van je energieleverancier (bijvoorbeeld Elegant, Eneco, Engie, Essent, Lampiris, Luminus, Octa+ …). Behalve de kost voor elektriciteit en aardgas, betaal je ook toeslagen voor de netbeheerders en voor de overheid. Hoeveel is dat en naar wie gaan die centen? Dat vind je hier samengevat

- Ontdek hier wat er op de energierekening van een gemiddeld kantoor staat
Wat wordt aangerekend?
Om ervoor te zorgen dat aardgas en elektriciteit vlot tot bij jou geraken, staat Fluvius in voor het beheer van de energienetten. Dat beheer zit automatisch verrekend in je energiefactuur. Concreet gaat het om:
- het ‘transport- en vervoerstarief’, een vergoeding voor de beheerders van het hoogspanningsnet en het hogedruk aardgasnet
- het ‘distributienettarief’, de vergoeding voor Fluvius, dat de lokale netten beheert
Wat krijg je hiervoor in de plaats?
Je betaalt Fluvius eigenlijk voor die opdrachten die ons door de overheid verplicht worden opgelegd. Niet alleen op technisch vlak, maar ook in het meer duurzaam maken van onze samenleving en het wegwerken van energie-armoede. Meer concreet:
- Technisch
- Elektriciteit en aardgas vervoeren tot bij je thuis
- Nieuwe kabels en leidingen aanleggen
- Die kabels en leidingen onderhouden
- Ecologisch
- Premies voor energiezuinige investeringen promoten en toekennen
- Groenestroomcertificaten uitbetalen aan eigenaars van zonnepanelen
- Sociaal
- De rol opnemen van sociale energieleverancier
- Torenhoge energieschulden bij mensen met betaalmoeilijkheden voorkomen
- De straatverlichting onderhouden
Hoeveel betaal je voor het distributienettarief?
Die tarieven verschillen licht, afhankelijk van waar je woont. Immers, in dichtbebouwd stedelijk gebied kost het minder om energienetten aan te leggen en te onderhouden dan in heel landelijk gebied, met weinig aangesloten woningen per kilometer net.
Bekijken welke nettarieven voor jouw woonplaats en jouw verbruik van toepassing zijn, aan de hand van een simulatie.
Hoe kan je je energiefactuur verlagen?
Zuinig omspringen met energie
De allergoedkoopste elektriciteit en aardgas is natuurlijk die die je niet verbruikt. Maar er zijn heel wat grote en kleine dingen die je zelf kunt doen om je energiefactuur te doen dalen.
Ontdek tips om je energiefactuur te verlagen
Het beste tarief voor jou vinden
Regelmatig van energieleverancier wisselen, zorgt vaak voor een fikse besparing. Welke leverancier biedt de interessantste service tegen de aantrekkelijkste prijs? Wil je het bos door de bomen zien? Doe dan de V-test, met ‘v’ van vergelijken.
Meer verbruiken tijdens de daluren
Tijdens de late avond en nacht leveren elektriciteitsleveranciers stroom aan verminderde prijs. Tijdens het weekend telt het verminderde tarief ook overdag. Kies daarvoor dag/nachttarief.
Kijk na wat voor jou het meest interessant is
Dag- en/of nachttarief
Bij het dagtarief heb je een elektriciteitsmeter met één telwerk die wordt gebruikt om het ‘enkelvoudig’ uurtarief te berekenen. Mensen met een dag/nachttarief hebben dan weer een meter met twee telwerken en een ‘tweevoudig’ uurtarief. Maar welke formule is het meest voordelig voor jouw situatie?
Kiezen voor een tweevoudig uurtarief (dag- en nachttarief)
Heb je momenteel een elektriciteitsmeter met één telwerk, maar gebruik je je wasmachine, droogkast, vaatwasmachine en elektrische boiler vooral ’s avonds of in het weekend? Dan kan het interessant zijn om over te schakelen naar een tweevoudig uurtariefmeter omdat de elektriciteitsprijs goedkoper is in het weekend en tijdens de daluren.
Heb je al een aansluiting, maar wil je die aanpassen naar een tweevoudig uurtarief? Vraag dan een wijziging van je bestaande aansluiting. Fluvius plaatst dan een meter met twee telwerken. Die meter heeft telwerken voor 'dag' (normaal tarief) en voor 'nacht' (verminderd tarief). De meter schakelt automatisch van dag naar nacht en omgekeerd. Leveranciers bieden een aparte prijs aan als je 2 meters hebt. Het nachtverbruik is goedkoper omdat ‘s nachts minder elektriciteit verbruikt wordt.
Wil je genieten van de verminderde prijs bij het nachttarief? Dan moet je wel een tweevoudige uurtariefmeter laten plaatsen. Dat kan je doen via de link hieronder.
Kiezen voor een enkelvoudig tarief (dagtarief)
In principe is een tweevoudige meter die jouw dag- en nachtverbruik apart registreert voordeliger als je vooral ’s nachts en tijdens het weekend verbruikt. Maar eigenaars van zonnepanelen zijn dikwijls beter af met een enkelvoudige meter.
Voor netgebruikers met zonnepanelen kan het dan ook interessant zijn om van dag- nachttarief terug om te schakelen naar een normaal tarief. De geproduceerde energie kan dan in mindering worden gebracht van het volledige verbruik. Die omschakeling kan je via onderstaande link aanvragen.
Let wel: het tijdstip van omschakeling is belangrijk! Een eventuele negatief saldo wordt bij een tariefwissel op nul gebracht. Vraag de tariefwissel dus best aan zo dicht mogelijk bij je jaarlijkse meteropname.
Wat kost een aansluiting?
De prijs van een aansluiting is afhankelijk van het type aansluiting. De factuur voor een aansluiting krijgt je trouwens rechtstreeks van Fluvius en niet van je energieleverancier. Wil je graag opzoeken wat een aansluiting voor jouw specifieke situatie kost?
Verkaveling of appartement?
Wil je een verkaveling aanleggen? Neem contact op met het bestuur van de stad of gemeente waar de verkaveling ligt. Als verkavelaar sta je onder meer in voor de aanleg en de oprichting van de installaties voor de distributie van elektriciteit, aardgas en openbare verlichting.
Voor verkavelingen en appartementen gelden andere tarieven voor aansluitingen. Die ontdek je door hier je postcode in te geven en te klikken op de knop 'Alles over aansluitingen elektriciteit of aardgas'.
Recht op een verlaagd btw-tarief?
In sommige gevallen kan je genieten van een verlaagd btw-tarief voor een nieuwe aansluiting voor elektriciteit en/of aardgas of een aanpassing van een aansluiting.
Berekeningsparameters omzetting gas naar kWh
Op je energiefactuur staat je verbruik altijd uitgedrukt in kWh. Maar je gasmeter meet je verbruik in kubieke meter. Daarom zetten we de gemeten gasvolumes van m³ (of m³(n)) om in kWh. Daarbij moeten we rekening houden met bepaalde parameters, waarvan er sommige periodiek variëren.
Hier vind je een overzicht daarvan.
Zonnepanelen
De elektriciteitsfactuur voor zonnepaneeleigenaars
Het tarief voor elektriciteit omvat een aantal kosten die gerelateerd zijn aan het verbruik maar ook een aantal vaste kosten die losstaan van het verbruik. Zelfs als je al je stroom zelf opwekt en een ‘nulverbruik’ hebt, betaal je nog enkele kosten:
- de jaarlijkse vergoeding die elke leverancier zelf bepaalt en aanrekent
- de meterhuur
- de bijdrage aan het energiefonds
- het prosumententarief
Je rendement verhogen?
Voor elke kWh elektriciteit die je overdag in het stroomnet injecteert, wordt de dagteller op je elektriciteitsmeter teruggedraaid. De nachtteller dan weer niet, want zonnepanelen wekken ’s nachts geen elektriciteit op. Daarom kan het een oplossing zijn om over te schakelen van dag/nachttarief naar normaal tarief. De meter maakt dan geen onderscheid meer tussen dag en nacht.
Fluvius als sociale leverancier
Elektriciteit en verwarming zijn basisbehoeften. Daarom voorziet de energiewetgeving een aantal maatregelen die ook de meer kwetsbare mensen een handje helpt en hen van de levering van aardgas en elektriciteit verzekert.
We doen dat enerzijds door ‘sociale tarieven’ aan beschermde klanten te rekenen; anderzijds helpen we mensen die het financieel moeilijk hebben verder met de budgetmeter.
Wat zijn sociale tarieven?
Heb je recht op het sociaal tarief, dan krijg je bij alle leveranciers van elektriciteit en aardgas altijd de goedkoopste prijs. Elke energieleverancier moet verplicht hetzelfde sociaal tarief aanrekenen.
Wie komt hiervoor in aanmerking?
De sociale maximumprijs, ook wel sociaal tarief genoemd, is een elektriciteits- of aardgasprijs die lager is dan het normale tarief. Elke leverancier moet jou deze prijs automatisch aanrekenen als je daar recht op hebt.
Bekijk hier wanneer je recht hebt op het sociaal tarief.
Voorkom torenhoge energieschulden met de budgetmeter
Een financieel moeilijke periode? Het kan de beste overkomen. Als je daardoor problemen krijgt met het betalen van je energiefactuur bij de energieleverancier, schiet Fluvius je ter hulp met de budgetmeter.