Energiedelen met jezelf

Je kan energiedelen tussen twee of meerdere eigen toegangspunten op het Fluvius-net. Zo kan je bijvoorbeeld het overschot aan energie van je zonnepanelen thuis gebruiken om de elektriciteitsfactuur van je buitenverblijf te verlagen of omgekeerd. Of een bedrijf kan energie uitwisselen tussen zijn verschillende vestigingen.

Infographic energiedelen met jezelf
Infographic energiedelen met jezelf en gebouwen met 1 titularis

Zijn de basisbegrippen rond energiedelen en persoon-aan-persoonverkoop nog niet helemaal duidelijk? Neem dan eerst een kijkje op de pagina “Delen en (ver)kopen van energie”.

Voor wie is energiedelen met jezelf?

  • Elke netgebruiker met minstens twee toegangspunten op het Fluvius-net én 1 toegangspunt met eigen energieproductie.

Wie zijn de betrokkenen bij energiedelen met jezelf?

  • Als je energie deelt met jezelf, kan je de injectie van één van je toegangspunten (EAN-code) delen (als energiedeler) met je andere (als ontvanger). Elk van je toegangspunten noemen we een deelnemer.
  • Duid een beheerder aan die optreedt als vertegenwoordiger tussen Fluvius en de energiedeelgroep. De rol van beheerder kan je ook aan een ander toevertrouwen.

Wat zijn de voorwaarden voor energiedelen met jezelf?

  • Al je toegangspunten hebben een individuele aansluiting op het Fluvius-net met een individuele digitale meter of een communicerende AMR-meter.
  • Voor al je toegangspunten heb je een contract voor elektriciteit bij een commerciële energieleverancier waarbij het contract eenzelfde netgebruiker heeft (zelfde persoon/partij die het contract heeft afgesloten).
  • Voor elk toegangspunt met een digitale meter is meetregime 3 geactiveerd bij de energieleverancier.
  • Bij energiedelen tussen eigen toegangspunten zijn er minstens twee deelnemende toegangspunten (EAN-codes). Er is minstens één energiedeler en minstens één ontvanger.

Waar registreer ik mijn energiedeelgroep?

Je registreert je energiedeelgroep via Mijn Fluvius. Meer info over het proces en een begeleidende checklist in het protocol.

Start je aanmelding