Mijn VerbouwPremie: snel en makkelijk verbouw- en energiepremies aanvragen

Vrouw schildert muur

Renovatieplannen? Vanaf 1 oktober 2022 vind je alle renovatie- en energiepremies terug in één portaal: Mijn VerbouwPremie. Tot donderdag 30 juni kan je je energiepremies nog aanvragen via Fluvius. Maar wacht je nu beter nog even, of kan je beter nu al je premieaanvraag indienen? Wij maken je graag wegwijs in de omschakeling naar Mijn Verbouwpremie. 

Opgelet! Tussen 1 juli 2022 en 1 oktober 2022 kan je de energiepremies die naar Mijn VerbouwPremie verhuizen tijdelijk niet aanvragen!

Over welke premies gaat het?

Concreet  vloeien de energiepremies van Fluvius en de overkoepelende renovatiepremie van de Vlaamse overheid samen in Mijn VerbouwPremie. Zo moedigt de Vlaamse overheid energie-efficiënte ingrepen en investeringen in de woonkwaliteit van huizen, appartementen en appartementsgebouwen en niet-woongebouwen zoals bijvoorbeeld een kantoorgebouw of bedrijfspand financieel aan. De premies van Fluvius die overgaan naar Mijn VerbouwPremie zijn de isolatiepremies en premies voor energiebesparende toestellen.

Isolatiepremies

  • Dak- en zoldervloerisolatie
  • Muurisolatie
  • Vloer- of kelderisolatie
  • Beglazing

Premies voor energiebesparende toestellen

  • Warmtepomp
  • Warmtepompboiler
  • Zonneboiler

Wat verandert er met de komst van Mijn VerbouwPremie?

De grootste verandering voor jou als klant is dat je aanvraag via de website van Mijn Verbouwpremie verloopt. Het aantal aanvragen van de premie(s) wordt, afhankelijk van de premie, beperkt tot één premieaanvraag om de 5 of 10 jaar. Voor heel wat aanvragers zal de premie bovendien ook verhogen, naargelang je inkomen. De laagste inkomenscategorie krijgt tot 50% van de aanvaarde factuur terug, de middelste inkomenscategorie heeft recht op een bedrag tot 35% van de goedgekeurde factuur. Bovendien moet je woning nu slechts 15 jaar oud zijn om recht te hebben op een premie, voor de warmtepomp, zonne- en warmtepompboiler gaat het zelfs maar over 5 jaar. Er komen dus veel meer mensen in aanmerking voor premies, omdat je woning nu in vele gevallen 30 jaar oud moet zijn vooraleer je een premie kan aanvragen. 

Om na te gaan op welke premiebedrag(en) je recht hebt voor je verbouwingen, kan je beroep doen op de handige simulator van Mijn Verbouwpremie

Wanneer vraag ik best mijn premie aan?

Dat is een persoonlijke keuze die bovendien ook afhangt van je financiële situatie. Kies je ervoor om je premie(s) ten laatste aan te vragen op 30 juni van dit jaar, dan kan het zijn dat je een minder hoge premie krijgt dan wanneer je je premie na 1 oktober aanvraagt. Anderzijds ontvang je je premie wel sneller en kan je eenzelfde type premie nadien nog eens aanvragen zonder dat je rekening moet houden met een ‘wachttijd’ van 5 of 10 jaar, afhankelijk van de premie. 

Wat met mijn BENO-pass?

Wanneer je woning een grondige energetische renovatie ondergaat, heb je misschien een BENO-pass (1e factuur voor 2021). Premies die je aanvraagt via de vernieuwde Mijn VerbouwPremie, komen hier ook voor in aanmerking. Onze diensten communiceren met elkaar, dus wanneer je je premie aanvraagt via Mijn VerbouwPremie hoef je niets extra te doen voor de BENO-pass. Zo gemakkelijk gaat dat! 

Zit je nog met vragen? Alle info over Mijn VerbouwPremie vind je hier.