Veelgestelde vragen over groene stroom

Hoe geef ik mijn groenestroommeterstanden door?

Voor een bepaalde hoeveelheid elektriciteit die je zonnepanelen produceren, krijg je een groenestroomcertificaat (lees hier hoe een groenestroomcertificaat wordt berekend).

Ben je eigenaar van zonnepanelen met een vermogen dat kleiner is dan 10kVA  en wil je de meterstanden van je groenestroommeter ingeven, groenestroomcertificaten aanvragen of je gegevens raadplegen? Dan kan je terecht op ons webportaal.

Heb ik recht op groenestroomcertificaten?

Om het gebruik van zonne-energie te stimuleren, heeft de Vlaamse overheid in 2006 een systeem bedacht. Voor elke 1 000 kWh die je met zonnepanelen opwekt, ontvang je een groenestroomcertificaat. Voor elk certificaat ontvang je een bedrag in euro. De hoogte van dat bedrag hangt af van het jaar waarop je je zonne-installatie in gebruik nam. 

Per hoeveelheid opgewekte elektriciteit krijg je een groenestroomcertificaat. Dat is een virtueel certificaat dat bewaard wordt in een online databank. Fluvius koopt elk groenestroomcertificaat op aan een gegarandeerde minimumprijs. 

 

Krijg ik nog groenestroomcertificaten als ik mijn zonnepanelen achterlaat?

Normaal gezien niet. Zodra je de wijziging van de eigenaar van de zonnepanelen doorgeeft, ontvangt die vanaf die datum de groenestroomcertificaten.Enkel wanneer de groenestroomcertificaten veranderen van eigenaar, moet je Fluvius op de hoogte brengen.

Wil je ze toch (gedeeltelijk) behouden, kan je natuurlijk wel altijd iets regelen met de koper.

Je hoeft Fluvius in dat geval niet op de hoogte te brengen van de wijziging. Er verandert immers niets met betrekking tot de uitbetalingen of het eigenaarschap van de groenestroomcertificaten. Wij geven in dit geval steeds de goede raad om deze “onderlinge overeenkomst” goed te laten documenteren in de verkoopakte.

Meer over wat er gebeurt met de groenstroomcertificaten bij een verhuis kan je hier lezen.

Stijgt mijn huis in waarde als ik de zonnepanelen achterlaat?

Een woning met zonnepanelen stijgt inderdaad in waarde. Investeren in zonnepanelen en daarna verhuizen hoeft dus zeker geen nadelige stap te zijn.

Hoe bereken ik de (extra) verkoopwaarde van mijn installatie?

Dat kan je doen door bv. de aankoopprijs, de jaarlijkse opbrengst van de elektriciteitsproductie en de (eventuele) groenestroomcertificaten op te tellen. Hou ook rekening met de ouderdom van de panelen (die gemiddeld zo’n 25 jaar meegaan) en de omvormer (die om de 10 jaar moet worden vervangen).

Krijg ik nog groenestroomcertificaten als ik mijn zonnepanelen achterlaat?

Normaal gezien niet. Zodra je de wijziging van de eigenaar van de zonnepanelen doorgeeft, ontvangt die vanaf die datum de groenestroomcertificaten. Wil je ze toch (gedeeltelijk) behouden, kan je natuurlijk wel altijd iets regelen met de koper.
Meer over wat er gebeurt met de groenstroomcertificaten bij een verhuis kan je hier lezen.

Krijg ik nog groenestroomcertificaten als ik mijn zonnepanelen verhuis?

De certificaten zijn onlosmakelijk verbonden met de installatie. Als je de installatie verhuist, gaan de groenestroomcertificaten dan ook gewoon mee en de teller telt op je nieuwe adres gewoon verder waar hij gestopt was.

Belangrijk is dat je de volledige installatie (zonnepanelen, omvormers en de groenstroommeter) mee verhuist. Laat je een deel achter van de installatie, dan verlies je je recht op groenestroomcertificaten.

Kan ik mijn bestaande installatie opnemen in de EPB-aangifte van mijn nieuwe woning?

Je verliest het recht op groenestroomcertificaten als je een bestaande installatie mee verhuist en laat opnemen in de EPB-aangifte van je nieuwe woning. Wil je ze toch blijven ontvangen? Neem je zonnepanelen dan niet op in de EPB-aangifte.

Kan ik mijn zonnepanelen tijdelijk stockeren?

Als je je zonnepanelen niet meteen mee kan nemen naar je nieuwe adres, dan kan je ze inderdaad best stockeren.
Het stockeren van je zonnepanelen moet je melden, zodat we jouw installatie tijdelijk buiten gebruik kunnen plaatsen.
Zodra je de installatie weer in dienst wil laten nemen, moet je wel een nieuwe AREI-keuring laten uitvoeren en je zonnepanelen opnieuw melden.

Hoe meld ik mijn zonnepanelen aan?

Dat kan je snel en eenvoudig online doen.

Als je tijd wil winnen, zorg je best dat je de nodige informatie en documenten bij de hand hebt. Deze gegevens heb je nodig om je installatie correct te melden: 

 • De EAN-code van je bestaande elektriciteitsaansluiting (18 cijfers, beginnend met 54 en terug te vinden op de factuur van je energieleverancier)  
 • Een kopie (scan) van het volledig ingevulde, duidelijk leesbare en positieve keuringsverslag, opgesteld door een erkend controleorganisme, met deze gegevens:
  • datum van keuring van je PV-installatie 
  • verklaring dat de PV-installatie voldoet aan het AREI en in dienst mag worden gesteld
  • beginmeterstand van de productieteller (groenestroomteller) indien certificaatgerechtigd
  • aantal omvormers en maximaal AC-vermogen per omvormer (kVA)
  • piekvermogen van de zonnepanelen [kWp]
  • ijkmarkering, met overeenkomstige nauwkeurigheidsklasse, van de groenestroomteller
 • Een kopie (scan) van het ééndraadschema van de installatie
 • Gelijkvormigheidsattest afgeleverd door Synergrid voor het type omvormer vermeld in het keuringsverslag
 • De gegevens van de installateur van de installatie (naam, telefoonnummer, email, KBO-nummer)