Wat is energiedelen?

Je kan binnen het Fluvius-netwerk eigen opgewekte energie delen met iemand anders, zoals een familielid , een vriend of buur. Je kan ook delen met jezelf, bijvoorbeeld door energie uit te wisselen tussen je thuisadres en je buitenverblijf. Zolang je energiecontract op dezelfde naam staat. Je kan ook delen binnen een appartement met andere of binnen een gemeenschap met anderen. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is een digitale meter.

Wek je je eigen energie op met bijvoorbeeld zonnepanelen? Dan is de voordeligste optie om die zo veel mogelijk zelf te verbruiken. Zo hoef je die energie niet aan te kopen of overschotten op het net te injecteren. Heb je toch energie die je zelf niet gebruikt? Dan kon je die al verkopen aan je energieleverancier. Ook als derde investeerder kan je de injectie op jouw naam verkopen. Vanaf nu kan je in plaats van je overschot aan energie te verkopen aan je energieleverancier die ook delen met andere actieve afnemers. En al wat niet gedeeld of verkocht raakt, kan je nog altijd kwijt aan je energieleverancier.

Wat zijn de verschillende rollen in een energiedeelgroep?

  • Wie aan energiedelen of persoon-aan-persoonverkoop doet, is een deelnemer. Als deelnemer kan je energie naar andere deelnemers sturen (als energiedeler) en/of energie van een andere deelnemer uit de energiedeelgroep afnemen (als energieontvanger).
  • De deelnemers stellen een beheerder aan die optreedt als vertegenwoordiger tussen Fluvius en de energiedeelgroep. Dit geldt voor elk type van energiedeelgroep.
  • De energiedeelgroep is het geheel van deelnemers die onderling energie delen of verkopen.
Infographic over de verschillende rollen bij energiedelen