Stappenplan voor het aanmelden van je unidirectionele laadpaal

Om de veiligheid en kwaliteit van ons elektriciteitsnetwerk te kunnen garanderen, is het belangrijk dat je je privé laadpaal aanmeldt. Hoe je dat precies kan doen, ontdek je in dit stappenplan.

Voor je begint

Registreer je op Mijn Fluvius

Bereken het vermogen van je installatie

 • Als jouw installatie meer vermogen heeft dan 25 kVA moet je die aanmelden via ‘Werkaanvragen’. Hoe je precies kan berekenen wat het vermogen van jouw installatie is, lees je in onze veelgestelde vragen.

Verzamel de benodigde informatie

Je hebt onderstaande documenten en gegevens nodig om je laadpaal te kunnen aanmelden:

 • De EAN-code van je bestaande elektriciteitsaansluiting (de EAN-code bestaat uit 18 cijfers, beginnend met 54 en vind je terug op de factuur van je energieleverancier. Meer over de EAN-code.)
 • Een kopie (scan) van het volledig ingevulde, duidelijk leesbare en positieve keuringsattest, opgesteld door een erkende keuringsinstantie. Dit verslag bevat volgende gegevens:
  • keuringsdatum van je installatie
  • verklaring dat de installatie voldoet aan het Algemeen Reglement op de elektrische installaties (AREI) en in dienst genomen mag worden
  • aantal omvormers en maximaal AC-vermogen per omvormer (kVA)
  • gegevens van de installateur (btw-nummer, naam, e-mailadres, telefoonnummer)
 • Een kopie (scan) van het eendraadschema van de installatie. 

Stappenplan

Stap 1

Log in op Mijn Fluvius en selecteer de tegel ‘Groene stroom’.

Stap 1: Log in op Mijn Fluvius en selecteer de tegel ‘Groene stroom’

Stap 2

Als je eerder al installaties hebt aangemeld, zoals bv. zonnepanelen of een thuisbatterij, zie je hier het volledige overzicht. Om je laadpaal aan te melden, klik je op ‘Nieuwe installatie melden’.

Stap 2: Om je laadpaal aan te melden, klik je op ‘Nieuwe installatie melden’.

Stap 3

Je krijgt een overzicht van de benodigde documenten (zie ook hierboven). Als je alle informatie bij de hand hebt, klik je op ‘Ga Verder’.

Stap 3: Je krijgt een overzicht van de benodigde documenten. Als je alle informatie bij de hand hebt, klik je op ‘Ga Verder’.

Stap 4

Je kan nu je e-mailadres ingeven of aanpassen. Je zal alle communicatie over je installatie op dit e-mailadres ontvangen. Als je geen e-mailadres invult, ontvang je die informatie per brief.

Stap 4: Je kan nu je e-mailadres ingeven of aanpassen.

Stap 5

Geef je EAN-code in of kies uit de bestaande codes en klik op ‘Ga Verder’. 

Stap 5: Geef je EAN-code in of kies uit de bestaande codes.

Ter info

Heb je reeds eerder installaties op het geselecteerde EAN-code aangegeven? Dan kan je in het overzicht kiezen om een nieuwe installatie te melden of de bestaande te koppelen.

In het overzicht kan je kiezen om een nieuwe installatie te melden of de bestaande te koppelen.

Stap 6

Selecteer ‘Enkel laadpaal’ rechts bovenaan en klik vervolgens op de tegel ‘Privé unidirectionele laadpaal’ en dan op ‘Ga verder’. 

Stap 6: Selecteer ‘Enkel laadpaal’ en klik vervolgens op de tegel ‘Privé unidirectionele laadpaal’.

Stap 7

Geef de indienstnamedatum, keuringsdatum en het keuringsattestnummer in. Selecteer vervolgens de keuringsinstantie en duid het vinkje aan. Na het invullen van alle informatie, klik je op ‘Ga verder’.

Stap 7: Geef de indienstnamedatum, keuringsdatum en het keuringsattestnummer in.

Stap 8

Op het volgende scherm geef je het serienummer, merk en model van je laadpaal in evenals het maximale vermogen en het aantal laadpunten. Als alle informatie is ingegeven, klik je op ‘Ga verder’.

Stap 8: Geef het serienummer, merk en model van je laadpaal in evenals het maximale vermogen en het aantal laadpunten.

Stap 9

Hier geef je aan wie de laadpaal geïnstalleerd heeft. Als dat gebeurd is door een installateur, vul je vervolgens het ondernemingsnummer van de installateur in. Klik op ‘Ga verder’.

Stap 9: Geef aan wie de laadpaal geïnstalleerd heeft.

Stap 10

Op dit scherm kan je het keuringsattest en het eendraadschema van je installatie opladen. Lukt dit niet? Dan ontvang je een mail of brief met meer informatie hoe je verder kan gaan.

Stap 10: Op dit scherm laad je het keuringsattest en het eendraadschema van je installatie op.

Stap 11

Als de bijlagen opgeladen zijn, onderteken je de voorwaarden door de verschillende vinkjes aan te vinken en vervolgens op de knop ‘Bevestigen en verzenden’ te klikken.

Stap 11: Onderteken de voorwaarden door de verschillende vinkjes aan te vinken.

Stap 12

Hier krijg je meer informatie over jouw aanmelding. Je kan nu ofwel teruggaan naar het overzichtsscherm of meteen een nieuwe melding starten.

Stap 12: Je kan nu ofwel teruggaan naar het overzichtsscherm of meteen een nieuwe melding starten.

Ter info

Je ontvangt ook via e-mail een bevestiging van de aanmelding. Heb je geen e-mailadres ingegeven, dan ontvang je enkele dagen later een brief met de bevestiging.

Stap 13

De nieuwe laadpaal kan je nu zien in het nieuwe overzichtsscherm.

Stap 13: de nieuwe laadpaal is nu zichtbaar in het nieuwe overzichtsscherm.

Stap 14

Wanneer je aanmelding verwerkt is, verschijnt de knop 'Details' in het overzichtsscherm. Klik je op deze knop, dan kan je alle informatie over je laadpaal raadplegen.

Stap 14: In het overzichtsscherm kan je alle informatie over je laadpaal raadplegen.

Stap 15

Je krijgt nu een overzicht van de algemene en technische details van je laadpaal. Indien gewenst, kan je ook andere gebruikers toevoegen of extra bijlagen opladen.

Stap 15: je krijgt nu een overzicht van de algemene en technische details van je laadpaal.