Veelgestelde vragen over elektrische laadpalen

Welke soort laadpalen en stekkers zijn er?

Er zijn palen voor standaard, versneld en supersnel laden. En afhankelijk van het type paal, het type van je wagen, het type stroomnet of het land waar je je bevindt, zijn er verschillende soorten stekkers en stopcontacten

Zijn publieke laadpalen vrij te gebruiken?

Bij een publieke laadpaal heb je een laadpas of een specifieke app nodig om je elektrische wagen op te laden. Gelukkig laten steeds meer snelle laadpalen toe om te betalen met je bankkaart.

Is het elektriciteitsnet van Fluvius overal in Vlaanderen geschikt voor het opladen van mijn elektrische wagen?

Ons land kent historisch gezien twee types gelijkwaardige elektriciteitsnetten: 400 volt-netten en 230 volt-netten. Fluvius installeert al jaren enkel nog 3x400V+N-netten.
De meeste oplaadpalen zijn EU-standaard op 3N400V met nulgeleider. Op deze elektriciteitsnetten is er dus geen enkel probleem.
Op sommige plaatsen in Vlaanderen komt het 3x230V-net nog voor. Op deze elektriciteitsnetten kunnen opladers van bepaalde types elektrische wagens zoals de Renault Zoë en de Smart EQ minder goed werken of zelfs uitvallen.

Wil je weten welk net er in jouw straat ligt? Neem dan contact op met Fluvius via 078 35 35 34.

Kan ik betalen met een bankkaart?

Meestal kan je aan gewone publieke laadpaal nog niet met een bankkaart betalen en heb je een app of een laadpas nodig. Vanaf april 2024 kan je alvast aan nieuwe snelle laadpalen met je bankkaart betalen. En tegen 2027 zal je ook bij bestaande laadpalen je bankkaart kunnen gebruiken.

Is publiek laden duurder dan thuis laden?

Vaak wel. De laadinfrastructuur, het onderhoud en de inrichting van het (parkeer)terrein brengen (investerings)kosten met zich mee die doorgaans in het laadtarief worden verrekend.

Hoe bereken je het omvormervermogen van je installatie?

Voor een monofasige elektriciteitsaansluiting mag de som van de productie-installaties (anders dan opslagsystemen) en de som van de vermogens van de opslagsystemen niet groter zijn dan 5kVA. Grotere vermogens moeten meerfasig aangesloten worden. Heb je een driefasige elektriciteitsaansluiting, dan mag de som van al jouw productie- en opslaginstallaties maximaal 25 kVA zijn.

Enkele voorbeelden verduidelijken hoe je dit kan berekenen:

Voorbeeld 1A

Je hebt een monofasige aansluiting en volgende installaties:

• 4 kVA zonnepanelen (vermogen van de omvormer)
  • een bidirectionele laadpaal van 5 kVA

Totaalvermogen productie-installaties: 4 kVA
Totaalvermogen opslagsystemen: 5 kVA
Zowel je zonnepanelen als je laadpaal moet je aanmelden via Mijn Fluvius.

Voorbeeld 1B

Je hebt een monofasige aansluiting en volgende installaties:

• 4 kVA zonnepanelen (vermogen van de omvormer)
  • een bidirectionele laadpaal van 8 kVA

Totaalvermogen productie-installaties: 4 kVA
Totaalvermogen opslagsystemen: 8 kVA
Omdat je omvormers een totaal vermogen boven 5 kVA hebben, moet je via Mijn Fluvius een aanvraag starten om je aansluiting driefasig te maken.
Eens je aansluiting verzwaard werd, kan je de zonnepanelen en laadpaal laten installeren. Deze installaties kunnen ook aangemeld worden in Mijn Fluvius.

Voorbeeld 2

Je hebt een driefasige aansluiting en volgende installaties:

• 10 kVA zonnepanelen (vermogen van de omvormer)
  • thuisbatterij van 5 kVA
  • een bidirectionele laadpaal van 5 kVA

Het totaalvermogen van de omvormers is 20 kVA, deze installatie kan aangemeld worden via Mijn Fluvius.

Voorbeeld 3

Je hebt een driefasige aansluiting en volgende installaties:

• 10 kVA zonnepanelen (vermogen van de omvormer)
  • thuisbatterij van 10 kVA (gedeelde omvormer met zonnepanelen)
  • een bidirectionele laadpaal van 5 kVA

Het totaalvermogen van de omvormers is 15 kVA, deze installatie kan aangemeld worden via Mijn Fluvius.

Voorbeeld 4

Je hebt een driefasige aansluiting en volgende installaties:

• 10 kVA zonnepanelen (vermogen van de omvormer)
  • thuisbatterij van 5 kVA
  • een bidirectionele laadpaal van 11 kVA

Het totaalvermogen van de omvormers is 26 kVA, voor deze installatie moet een netstudie gebeuren.

Welke laadpalen moeten worden aangemeld en wie doet dit?

Het zijn enkel de privé laadpalen die aangemeld moeten worden op Mijn Fluvius. Je kan dit zelf doen of vragen aan je installateur om dit voor jou te doen. Opgelet: de installateur heeft geen meldingsplicht, jij als gebruiker wel.

Ik krijg een laadpaal van mijn werkgever. Wie moet dit aanmelden?

Ook als de laadpaal door de werkgever wordt aangeboden, is het jouw taak om deze in Mijn Fluvius aan te melden. Dat komt omdat het EAN-nummer van de laadpaal verbonden is met de locatie waar hij geïnstalleerd wordt.

Hoe dit verder geregeld wordt bij eventueel ontslag of een verhuis, is de verantwoordelijkheid van de werknemer en werkgever.