Energiebesparende technieken installeren? Zo pakte onze expert zijn BENOvatie aan

Vader en zoon bekijken zonnepanelen

Onze Fluvius-expert Patrick Steurbaut heeft er zelf een uitgebreid BENOvatieproject opzitten. Met een uitgekiend plan en de nodige kennis van zaken klaarde hij de klus in slechts vier maanden. Hoe hij zijn duurzame renovatie aanpakte en welke energiebesparende technieken hij koos, deelt hij graag.

Practice what you preach

Je haalt het meeste voordeel uit je BENOvatieproject als je op voorhand een duidelijk plan van aanpak opstelt. Dit advies geeft Patrick steevast aan beginnende renoveerders, maar hij volgde het ook zelf op. “Voordat ik aan de slag ging, heb ik in detail opgelijst welke werken ik zou uitvoeren”, begint Patrick.

“Daarvoor baseerde ik me op het BENOvatie-stappenplan. Van buitenschil tot technieken: ik selecteerde de best geschikte materialen en apparaten, werkte met de aannemers een haalbare planning uit en onderzocht voor welke premies ik in aanmerking kwam. Zo had ik ook meteen een duidelijk zicht op de kosten. Dankzij die grondige voorbereiding duurde mijn BENOvatie amper vier maanden.

De energiebesparende technieken van onze expert

Onder de technieken in je woning vallen alle installaties voor verwarming, sanitair warm water, ventilatie en elektriciteit. Duurzame keuzes helpen je om energie en dus kosten te besparen. “Maar je houdt het best ook rekening met de structuur van je woning en de staat van je bestaande technieken”, vertelt Patrick. “Zeker als je tijdens je BENOvatie uitgebreide structurele werken wilt vermijden.”

“Als je je bouwschil al voldoende hebt geïsoleerd, is de investeringskost voor je technieken bovendien lager. Je kan dan immers installaties kiezen die minder vermogen vragen – en dus goedkoper zijn. Het dak en de muren in mijn woning waren bijvoorbeeld al heel goed geïsoleerd, maar de vloer en ramen nog niet. Daarom heb ik die koudebronnen eerst aangepakt met vloerisolatie via het plafond van de kruipkelder en nieuwe ramen met hoogrendementsglas. Daarna kwamen de technieken aan de beurt.”

1. Combinatie van warmtepompen

“Op het gelijkvloers en een deel van de bovenverdieping ging ik voor een hybride warmtepomp om het water te verwarmen voor het sanitair en de verwarming. Zo kon ik zowel de werken als de installatie- en energiekosten beperken. Het hybride systeem haalt met een lucht-waterwarmtepomp warmte uit de buitenlucht, terwijl de condensatieketel bijspringt als het te koud is.

En de rest van de bovenverdieping dan? “Bij renovatieprojecten is het niet altijd makkelijk om nieuwe installaties te plaatsen. Zo lukte het in mijn woning niet om met de leidingen van de hybride warmtepomp alle kamers van de bovenverdieping te bereiken. Daarom plaatste ik daar een lucht-luchtwarmtepomp.”

Forse besparing op je energiefactuur

Een warmtepomp kost behoorlijk wat geld, maar het doet het E-peil van je woning fors dalen en daarmee ook je energiefactuur. Zo verdient het toestel zichzelf iedere maand een stukje terug.

Bovendien komt een warmtepomp vaak niet alleen. Patrick koppelde er ook zijn zonnepanelen aan. Zo wekt hij de stroom die de warmtepomp nodig heeft gedeeltelijk zelf op en bespaart hij opnieuw op zijn energiefactuur. En om het rendement van de hybride warmtepomp te verhogen, koos hij voor lagetemperatuurradiatoren en een ‘zoneregeling’ om de temperatuur in elke ruimte apart te regelen.

“Zo combineer ik verschillende duurzame technieken om het meeste uit mijn investering te halen. En dankzij de premie voor warmtepompen kreeg ik ook nog eens een mooi duwtje in de rug.”

Lees meer over het verschil tussen deze types warmtepompen.

2. Zonnepanelen

“Ik koos er dus bewust voor om ook mijn eigen groene stroom op te wekken. Om er optimaal gebruik van te maken, heb ik mijn warmtepomp gekoppeld aan de zonnepanelen. Daarvoor hebben ik zelf de kabels getrokken, omdat mijn systemen daar niet automatisch op voorzien waren. Je moet de mogelijkheden wel kennen, natuurlijk. Vraag daarom zeker raad aan je installateur.”

“Daarnaast stem ik mijn energieverbruik in huis slim af op de uren zon per dag – bijvoorbeeld door bewust de wasmachine of vaatwasmachine te laten draaien als ik zie dat de zon schijnt. Zo hoef ik minder stroom van het net te halen, en bespaar ik opnieuw op mijn energiefactuur.

Zelfconsumptie, de sleutel tot een lage energiefactuur

Zonnepanelen zijn nog steeds een interessante investering. Zeker als je volop inzet op zelfconsumptie: dan verbruik je de zonne-energie zoveel mogelijk op het moment dat hij wordt opgewekt. Hoe minder elektriciteit je van het net haalt, hoe minder je moet betalen.

“Met het bedrag dat ik ermee bespaar op mijn energiefactuur, betaalt mijn investering zich binnen acht à tien jaar vanzelf terug. De premie is ook mooi meegenomen: zo kan je tot 1500 euro terugkrijgen voor je zonnepaneleninstallatie.”

3. Een vraaggestuurd ventilatiesysteem

“Mijn ventilatiesysteem wordt automatisch aangestuurd. Het grootste deel van de tijd werkt het op een laag vermogen. Pas als de sensoren oppikken dat het nodig is, dan zal het systeem harder draaien om de luchtkwaliteit zo snel mogelijk op peil te krijgen. Zo controleren de sensoren in de droge ruimtes het CO₂-gehalte in de lucht, in de badkamer detecteren ze vochtigheid en in het toilet aanwezigheid.”

Er zijn geen specifieke premies voor ventilatiesystemen, maar sinds 1 januari 2021 kan je bij Fluvius de EPC-labelpremie aanvragen. Die krijg je als je je woning grondig energetisch renoveert, BENOveert dus! Ook een ventilatiesysteem kan bijdragen aan een beter EPC-label van je woning, en komt in aanmerking voor deze premie. Ontdek hier alle details.

Energie besparen is ook een mindset

“Naast energiebesparende technieken koos ik ook voor huishoudtoestellen met een gunstig energielabel. En bijkomend houd ik het energieverbruik zelf nog nauwgezet in het oog. De digitale meter is daar een handig instrument voor. Zo ondervond ik via Mijn Fluvius dat de ecostand van mijn wasmachine en vaatwasmachine minder water verbruiken dan een klassiek kort programma, maar wel iets meer elektriciteit.”

“Ik maak er een sport van om het verbruik van zowat alle toestellen in mijn woning op te volgen. Die inzichten worden steeds belangrijker: enerzijds om mijn ecologische voetafdruk te verkleinen, anderzijds om de energiefactuur te verlagen.”

Meer advies van een BENOvatie-expert?

Schrijf je in voor een gratis infosessie in je buurt. Je leert er alles over energiebesparende technieken om je BENOvatie goed aan te pakken. Onze onafhankelijke experts geven je een antwoord op al je vragen. Check onze kalender met alle infomomenten. Bovendien kan je ook beroep doen op een BENOvatiecoach. Hij of zij begeleidt je bij het BENOveren van je huis en Fluvius betaalt tot 600 euro terug. Zo krijg je de beste ondersteuning bij de duurzame renovatie van je droomhuis!