

Om te begrijpen wat het capaciteitstarief is, moet je weten dat onze elektriciteitsfactuur uit 3 tariefcomponenten bestaat:
Dus: hoe meer je je verbruik spreidt om pieken af te vlakken of te vermijden, hoe lager de nettarieven op je factuur. Dit kan enkel met een digitale meter: wie een klassieke meter heeft, kan alleen inspelen op minder verbruiken. Wel betaalt iedereen sowieso een forfaitair minimumtarief op basis van een minimumpiek van 2,5 kW.
Omdat we met zijn allen veel meer elektriciteit verbruiken. Dit heeft twee oorzaken:
De energietransitie: de mondiale overschakeling van fossiele brandstoffen, zoals stookolie of diesel, naar hernieuwbare energie, zoals bijvoorbeeld energie opgewekt uit zonnepanelen of windturbines.
Om deze extra belasting van onze netten op te vangen, investeren we als netbeheerder de komende jaren 4 miljard euro extra in onze netten, bovenop de 7 miljard euro voor de reguliere investeringen. Maar een haalbaar en betaalbaar netbeheer is niet alleen gebaseerd op gericht investeren, maar ook op slim en gespreid netgebruik. Pieken zijn immers het meest belastend voor onze netten. Als alle netgebruikers hun verbruik spreiden, zijn nóg meer investeringen in een zwaarder net niet nodig.
Het capaciteitstarief helpt, samen met een beter inzicht in je verbruik via je digitale meter, om je verbruik te spreiden, piekverbruik te vermijden en zo de nettarieven te drukken.
BELANGRIJK
Hoewel injectie van stroom ook een belasting vormt voor het net, wordt het capaciteitstarief niet toegepast op injectiepieken van je zonnepanelen.
Iedereen betaalt het capaciteitstarief, niet alleen wie een digitale meter heeft.
Bij gezinnen en kleine bedrijven met een klassieke, analoge meter wordt het op een andere manier aangerekend, omdat de klassieke meter geen pieken kan meten. Voor grote bedrijven is het capaciteitstarief al langer van toepassing.
Alleen voor beschermde afnemers met sociaal tarief geldt het capaciteitstarief niet: zij blijven het vaste, sociale (all-in) €/kWh tarief betalen.
Vanaf 1 januari 2023 wordt een deel van de nettarieven niet meer berekend op basis van ‘hoeveel’, maar wel op basis van ‘hoeveel tegelijk’. Die berekening gebeurt aan de hand van enkele nieuwe tariefelementen, zoals de kwartierpiek en de (gemiddelde) maandpiek. Het capaciteitstarief berekent een deel van de nettarieven voortaan op basis van het gemiddelde van de hoogste maandelijkse kwartierpieken, gemeten door de digitale meter.
TIP
De digitale meter en onze gratis online tool mijn.fluvius.be helpen om je verbruik(spieken) in kaart te brengen, je factuur te begrijpen en inzicht te krijgen in het effect van bijgestuurd gedrag.
Is het capaciteitstarief een extra kostenpost?
Wie is er verantwoordelijk voor het capaciteitstarief?
Maakt het een verschil of je een 1- of 3-fasige aansluiting hebt?
Is er een minimumtarief?
Is er een maximumtarief?
Verdwijnt het dag/nacht-tarief?
Betalen klanten met uitsluitend nachttarief ook capaciteitstarief?
MEER WETEN?