Wat kan jij doen voor het grondwaterpeil? 5 tips voor slim beheer van regenwater

Zonovergoten bufferbekken in Torhout

Verrassend genoeg is Vlaanderen een van de droogste regio’s van West-Europa. Niet dat er bij ons niet genoeg water uit de hemel valt, maar onze bodem krijgt gewoon de kans niet om die neerslag te absorberen. Oorzaak: we hebben onze grond te veel verhard. Elke dag worden in Vlaanderen maar liefst 6 hectaren grond verhard met beton of andere ondoorlaatbaar materiaal. 
Dat door de klimaatverandering de regenbuien intenser zijn dan vroeger (veel water in korte tijd), maakt de zaak er niet beter op. Gevolg is dat te veel hemelwater wegvloeit langs riolen, beken en rivieren.

Blue Deal

Met de nieuwe Blue Deal wil Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir daar iets aan doen. Elke Vlaamse gemeente moet tegen eind 2023 een zogenaamd ‘hemelwater- en droogteplan’ kunnen voorleggen. Lokale besturen die daar geen werk van maken, hebben na 2024 geen recht meer op subsidies voor hun waterbeheer.

Wat doet Fluvius?

Steden en gemeenten staan er voor de opmaak van zo’n hemelwater- en droogteplan niet alleen voor: vanuit Fluvius helpen we hen daarbij. Van de 86 Vlaamse gemeenten waarvoor we ook instaan voor het rioolbeheer, ondersteunen we er al 53 bij de realisatie van zo’n plan. Omdat de grondwaterproblematiek voor elke regio anders is, ziet elk hemelwaterplan er anders uit.

Wat kan je zelf doen? 5 tips

Maar als particulier kan je ook zelf een bijdrage leveren aan de stijging van het grondwaterpeil. Onderstaande tips kunnen al een groot verschil maken.

1. Gebruik regenwater waar het kan

Regenwater is niet geschikt om te drinken, maar kan verder dienen voor zowat alles. Denk aan een buitenkraan in de tuin, spoeling voor het toilet, om schoon te maken en voor de wasmachine.

2. Plaats een regenwaterton

Een regenton is de makkelijkste manier om hemelwater op te vangen en in de tuin te benutten. Regenwater is zacht, wat goed is voor de planten, en zo bespaar je op drinkwater. Je kan de afvoer van het dak van je (tuin)huis naar deze regenton leiden.

3. Vermijd verharding in je tuin

Zonder beton of een stevige laag gestabiliseerd zand kan regen- en ander hemelwater geleidelijk in de bodem sijpelen. Wil je toch een terras? Denk dan aan een houten pallet of vlonder met een waterdoorlatende doek eronder. Waterdoorlatende verharding, zoals grind of bepaalde klinkers, kan ook.

4. Graaf een infiltratiekom of -gracht

Je kan zelf een infiltratiekom of -gracht in je tuin graven. Dit is een kleine vijver of sloot die het water tijdelijk vasthoudt, transporteert en laat infiltreren in de bodem. Als je regenwaterton tijdens een hevige regenbui helemaal volloopt, kan een overloop van de ton naar de infiltratiekom of -gracht soelaas bieden.

5. Leg een groendak aan

Het regenwater wordt opgeslagen in de grondlaag op het groendak, waarna de dakplanten het water opnemen. Zo vertraagt een groendak de afvoer van regenwater, wat het risico op wateroverlast verkleint.

Meer weten over hemel- en droogteplannen?

Lees ons artikel in De Tijd

Bekijk onze repo op Kanaal Z

Interesse in meer tips over waterbeheer in eigen tuin? Lees meer op blauwgroenvlaanderen.be

Gerelateerde artikels