Zonnepanelen: wie doet wat?

Als je zonnepanelen wil installeren, is het goed om te weten wat jij moet of kan doen en waar de installateur, keurder of Fluvius precies voor instaan.

Wat moet ik doen?

Zodra de zonnepanelen geïnstalleerd zijn en je de AREI-keuring in handen hebt, wacht jou als netgebruiker nog één belangrijke verplichting: je zonnepanelen aanmelden in Mijn Fluvius. Zo kan je niet alleen je verbruik opvolgen, je krijgt ook een gratis digitale elektriciteitsmeter van ons al je er nog geen hebt. We installeren bij jou een digitale meter binnen de 90 dagen na aanmelding van de nieuwe zonnepanelen, de bijkomende installatie of bij uitbreiding van de bestaande installatie. Met de digitale meter kan je energiedelen of een terugleververgoeding met je energieleverancier overeenkomen.

Die verplichte melding kan je ook laten doen door je installateur, maar spreek dit onderling goed af. Uiteindelijk blijf jij als klant verantwoordelijk voor de melding van je installatie. Je zonnepanelen niet melden in Mijn Fluvius zorgt immers voor een administratieve boete op jouw kosten …

Deze verplichting geldt voor installaties tot en met 25 kVA. Voor grotere installaties gebeurt de aanmelding automatisch via de netstudie.

Je zonnepanelen aanmelden kan je snel en eenvoudig doen via Mijn Fluvius.

Onderstaande gegevens heb je nodig om je groenestroominstallatie correct te melden:

  • De EAN-code van je bestaande elektriciteitsaansluiting (18 cijfers, beginnend met 54 en terug te vinden op de factuur van je energieleverancier).
  • Een kopie (scan) van het volledig ingevulde, duidelijk leesbare en positieve AREI-keuringsattest, opgesteld door een erkende keuringsinstantie.
  • Een kopie (scan) van het eendraadschema van de installatie (die kan je installateur je bezorgen).
     

Wat moet de installateur doen?

Naast jouw verplichte aanmelding in Mijn Fluvius, moet de installateur ook al zijn geplaatste installaties aan Fluvius bezorgen. Zo kunnen wij controleren of de melding helemaal correct is. Werk je met een erkende installateur, dan heb je extra zekerheid dat de installateur dit inderdaad doet. Je installateur kan bovendien als service jouw zonnepanelen aanmelden. Maak hierover altijd goede afspraken, want jij als klant bent steeds verantwoordelijk voor de aanmelding van je installatie.

De verplichte aanmelding in Mijn Fluvius door de klant is niet hetzelfde als de meldingsplicht van de installateur omdat je als klant bijkomend een AREI-keuring, eendraadschema en homologatiedocumenten moet aanleveren.

Wat doet Fluvius?

Als jij je zonnepanelen aanmeldt in Mijn Fluvius, weten wij waar, wanneer en hoeveel energie in het netwerk wordt geïnjecteerd. Op die manier zorgen we voor een veilig en optimaal elektriciteitsnetwerk en vermijden we bv. problemen met omvormers.

Daarnaast zorgen we via onze website en blog voor de nodige informatie voor de (toekomstige) eigenaars van zonnepanelen. Wat we niet doen, is individueel advies geven over jouw installatie. Daarvoor kan je best terecht bij één van de erkende installateurs.