Zonnepanelen: verplichtingen

Zodra je zonnepanelen  geïnstalleerd zijn, zijn er nog een paar stappen die je moet nemen om optimaal te kunnen genieten van je installatie. Deze verplichtingen gelden voor alle zonnepaneleninstallaties. Installeer je voor meer dan 25 kVA aan zonnepanelen? Dan moet je ook verplicht een netstudie aanvragen.

De verplichte keuring van je zonnepanelen

Voordat je de eerste zonnestralen mag opvangen, moet je nieuwe installatie worden gekeurd. Zonder deze keuring mag je je installatie niet in gebruik nemen. Hiervoor schakel je een erkende keurder in. Hij zal beoordelen of het veilig is om de panelen te activeren. Als alles in orde is, ontvang je een  conform AREI-keuringsverslag. AREI staat voor Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties. Met dit verslag op zak ben je klaar voor de volgende stap: de verplichte aanmelding bij Fluvius.

De verplichte aanmelding van je zonnepanelen

Net zoals laadpalen en thuisbatterijen moet je ook je zonnepanelen verplicht aanmelden bij Fluvius. Je zonnepanelen  met een vermogen kleiner dan 25 kVA moet je ten laatste drie maanden na de keuringsdatum aanmelden bij Fluvius. Op die manier weten wij niet alleen waar en wanneer energie van zonnepanelen in het elektriciteitsnet wordt geïnjecteerd, de aanmelding zorgt er ook voor dat jij kan genieten van de terugleververgoeding. Doe je dit niet binnen de drie maanden, dan rekenen we een extra administratieve kost aan voor het verwerken van je melding. Bovendien volstaat de aanmelding bij Fluvius en hoef je je zonnepanelen bij geen enkele andere instantie (bv. gemeente of provincie) aan te melden.

Heb je nog geen digitale meter? Dan maken wij een afspraak om er een te komen installeren en plaatsen die maximum 90 dagen na de aanmelding van je nieuwe zonnepanelen, de bijkomende installatie of bij uitbreiding van de bestaande installatie.

Installeer je als particulier zonnepanelen met een omvormervermogen groter dan 10 kVA en wil je genieten van een injectievergoeding? Dan moet je je registreren als zelfstandige. Naast administratieve verplichtingen moet je zo onder andere ook belastingen betalen op de inkomsten uit de injectie. Voor verdere vragen hierover neem je best contact op met de FOD Financiën.

Voor zonnepaneleninstallaties groter dan 25 kVA moet je op voorhand een netstudie aanvragen.

Ook een verhuis, uitbreiding, vervanging of verwijdering van je zonnepaneleninstallatie moet gemeld worden in Mijn Fluvius. Je leest er alles over op onze pagina over wijzigingen aan je zonnepaneleninstallatie.

Je zonnepanelen aanmelden kan je snel en eenvoudig doen via Mijn Fluvius.

Wat als ik mijn zonnepanelen niet of laattijdig aanmeld?

Net omdat het voor de veiligheid en kwaliteit van het elektriciteitsnetwerk belangrijk is te weten waar er zonnepanelen zijn, rekenen we aan de netgebruiker (dus diegene met een lopend energiecontract op dat EAN-code) een administratieve kost aan voor laattijdige aanmeldingen. Als je nog geen digitale meter hebt, komt daar bovendien nog een extra factuur van Fluvius voor het achterstallige prosumententarief bij. Dat ligt ook in lijn met het wettelijke kader, meer bepaald het Aansluitingsreglement en het Energiedecreet.

Wat kost het als je je zonnepanelen niet of te laat aanmeldt?

Het exacte bedrag geldt voor alle installaties < 10 kVA, met een analoge of digitale meter en varieert naargelang het jaar waarop de aanmelding had moeten gebeuren. Hieronder vind je de basisbedragen exclusief btw met indexering:

  • 2020:  €78,30 (basisjaar)
  • 2021:  €78,94
  • 2022:  €81,09
  • 2023:  €89,15
  • 2024:  €92,79

Opgelet: als we echter fraude op grote schaal opmerken, hanteren we hogere bedragen. Dat wordt voor elk geval apart berekend.

Aanpassingen aan bestaande zonnepaneleninstallaties

Heb je al een zonnepaneleninstallatie en wil je ze bijvoorbeeld verhuizen, uitbreiden, vervangen…? Ook dan moet je aan een aantal verplichtingen tegemoet komen.

Wat met off grid zonnepanelen?

Off grid zonnepanelen moet je niet aanmelden bij Fluvius. Maar, off grid gaan met je zonnepanelen is geen goed idee vanwege ons Belgische klimaat. In de winter heb je weinig zonlicht en zijn de dagen kort. Het is tijdens deze periode moeilijk om je batterij voldoende op te laden om je volledige verbruik te dekken. Bovendien kan je op de meest zonnige perioden met een volle batterij ook de injectie niet verkopen.

Bovendien zorgen off grid zonnepanelen voor extra kosten. Je moet sowieso extra zonnepanelen (bij)plaatsen, waardoor het prijskaartje van je installatie oploopt  en je niet het maximale rendement haalt uit je investering. Verder zal je ook nood hebben aan een grotere – en dus duurdere – thuisbatterij. Tot slot zijn de meeste woningen niet voorzien op offgrid zonnepanelen. Dat betekent dat er aan je elektriciteitskast aanpassingen moeten gebeuren en vaak ook dat er aan je installatie extra supplementen moeten worden toegevoegd.