Een eeuwenoude elektriciteitscabine in beaux-artsstijl

elektriciteitscabine in beaux-artsstijl

Parkdomein Den Brandt in Wilrijk

Met de Sala Thai en de Tour Elentrik werd tijdens onze Zomerroute al duidelijk dat niet elke elektriciteitscabine een anoniem gebouw hoeft te zijn. Ook in Wilrijk, in het prachtige park Den Brandt, heeft de nutsvoorziening net dat tikkeltje meer. De cabine in beaux-artsstijl past perfect in de omgeving. Sinds Fluvius en Stad Antwerpen de cabine in 2016 restaureerden, is het weer de blikvanger van weleer.

In de Fluvius Zomerroute trekken we de hele zomer Vlaanderen door, op zoek naar opmerkelijke plaatsen die gelinkt zijn aan ons rijke verleden. Een extra reden om uit je kot te komen!

Logo van de Fluvius Zomerroute

Nachtegalenpark

De elektriciteitscabine bevindt zich in het park Den Brandt, waar ze meer dan 100 jaar geleden gebouwd werd. In 1910 kocht de Stad Antwerpen het domein, goed voor zo’n 48 hectare. Vandaag is het beter bekend als het Nachtegalenpark, wat eigenlijk een verzamelnaam is van drie parken: het kasteldomein Den Brandt, Vogelenzang en Middelheim.

elektriciteitscabine in het groen

Vooroorlogse cabine

De stad wou in Den Brandt een woonwijk optrekken, om het gevoel van een ‘bewoond park’ te creëren. De elektriciteitscabine werd vlak voor de Eerste Wereldoorlog gebouwd. De toen populaire beaux-artsstijl vormde de inspiratie voor de architectuur, inclusief symmetrische opbouw, zuilen en afgeronde deuropeningen. Het monumentale karakter van de cabine moest de buurt extra cachet geven. Bij het uitbreken van de oorlog stonden slechts zes huizen in Den Brandt, waarvan er vandaag nog twee bestaan.

Modernisme en cottage

In de jaren 20 werd de woningbouw verdergezet, met huizen in modernistische en cottagestijl. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag de bouw vervolgens weer stil. Pas in de jaren 50 zou de buurt écht vorm krijgen. Wie vandaag door de mooie, boomrijke woonwijk wandelt, ziet dus vooral woningen uit die periode.

Restauratie

Doorheen de jaren verloor de cabine veel van zijn uitstraling. Daarom besloten Fluvius – toen nog Eandis – en de Stad Antwerpen in 2016 om de cabine te restaureren. Na de vernieuwing van de technische binnenruimte werd de buitenkant onder handen genomen. Zoveel mogelijk van de originele materialen zijn bewaard of gelijkwaardig vervangen. De witte natuursteen, bepleistering en blauwe hardstenen plinten kregen een grondige reiniging. Het buitenschrijnwerk, de kroonlijst en het hekwerk werden van een nieuwe verflaag voorzien in de originele kleuren. En rond de cabine kwam een nieuwe tuin.

Close-up elektriciteitscabine

Sprookjesachtig park

Het feeërieke domein is vandaag een trekpleister voor wandelaars, joggers en toeristen. Kasteel Den Brandt is dan weer een populaire locatie voor trouwfeesten en vele verliefde koppels laten zich fotograferen bij het standbeeld met de dansende nimfen. Het kasteel heeft twee prachtige tuinen, vooraan in Franse stijl en achteraan in Engelse stijl. Ook muziekliefhebbers komen aan hun trekken, want elk jaar vindt Jazz Middelheim plaats op het domein.

Wie de indrukwekkende elektriciteitscabine wil bezoeken, kan dat meteen koppelen aan een wandelroute die de charme en historische waarde van het park volledig tot zijn recht laat komen.

Locatie

Park Den Brandt – op het kruispunt van de Cederlaan en de Laarstraat - Wilrijk

Nog meer bezienswaardigheden ontdekken? Volg een zomer lang onze reeks Fluvius Zomerroute.

  • elektriciteitscabine frontaal
    Parkdomein Den Brandt 4
  • elektriciteitscabine zijaanzicht
    Parkdomein Den Brandt 5
  • elektriciteitscabine in het groen
    Parkdomein Den Brandt 6

Gerelateerde artikels