Circulaire economie: Fluvius geeft kledij een tweede leven

Man in nieuwe trui met kop koffie

In een circulaire economie staat hergebruik centraal. Dat is nodig, want veel grondstoffen raken vandaag stilaan uitgeput. Sinds 2017 begeleidt Vlaanderen Circulair de overgang naar een circulaire economie in Vlaanderen. Fluvius diende in 2019 een projectaanvraag in om kledij duurzaam te verwerken en zo een tweede leven te geven. Ontdek hoe ons project bijdraagt aan de circulaire economie.

Wat is een circulaire economie?

In een klassieke, lineaire economie verwerkt een producent een bepaalde hoeveelheid grondstoffen tot een product. Zodra je dat koopt, begint de waarde te dalen, tot het uiteindelijk afval wordt. Dat heeft zelfs een negatieve waarde: je moet betalen om ervan af te raken. Dat lineaire model botst stilaan tegen zijn limieten. Veel grondstoffen raken uitgeput en de afvalberg groeit tegelijk aan.

Daarom moeten we het dringend over een andere boeg gooien. De circulaire economie vertrekt van het idee dat de restproducten van vandaag de grondstoffen bevatten voor de producten van morgen. Dat kan door oude of kapotte producten te herstellen, upgraden of ontmantelen en in een nieuw jasje te steken. Zo verkleinen we de afvalberg en dus onze impact op de planeet.

Vlaanderen Circulair

Om de circulaire economie in Vlaanderen te ondersteunen, startte de Vlaamse regering in 2017 de organisatie Vlaanderen Circulair op. Die verbindt overheden, bedrijven, ondernemers, burgers en de non-profitsector en begeleidt hen om samen de switch te maken naar het circulaire economische model.

Samen met de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM lanceerde Vlaanderen Circulair tussen 2017 en 2019 drie oproepen om innovatieve circulaire projecten te ondersteunen. Meer dan 180 projecten ontvingen subsidies, samen goed voor ruim 16 miljoen euro.

Het circulaire project van Fluvius

In 2019 dienden ook wij een projectaanvraag in bij Vlaanderen Circulair om de werkkledij van ex-Eandis, ex-Infrax en ex-Integan een tweede leven te geven. Fluvius is ontstaan uit de fusie van Eandis en Infrax, en later werd ook Integan onderdeel van Fluvius. Door die fusies kon hun werkkledij niet meer gebruikt worden.

collega tussen oude truien

Vanuit Fluvius zetten we een project op om al die kledij duurzaam te verwerken. Daarvoor werkten we zoveel mogelijk samen metlokale spelers om onze eigen economie een duw in de rug te geven én tegelijk onze ecologische voetafdruk klein te houden.

  • Onderzoeksinstelling Centexbel trad op als expert. Ze begeleidden onze zoektocht naar de juiste partners en onderzochten de beste omstandigheden om ons project te realiseren.
  • Design Atelier van den Boorn – Pōur ontwikkelde het duurzame ontwerp van de kledij.
  • European Spinning Group (ESG) spon de garens.
  • De Geestvverzorgde het breiwerk en de confectie.

Vandaag is een deel van de kledij verwerkt tot een reeks nieuwe, circulaire kledingstukken voor onze medewerkers: hoodies, mutsen en sjaals. Die kledij verkopen we aan onze medewerkers in het kader van onze eindejaarsactie. De opbrengst daarvan schenken we aan de Voedselbanken.

Fluvius medewerker met circulaire kledij

Maar daar stopt het niet bij: de eerste kaap is gerond, maar we willen ook voor de rest van de kledij een circulaire oplossing zoeken.

 

Wil je ook meebouwen aan de circulaire economie?

Surf naar de website van Vlaanderen Circulair en ontdek wat jij vandaag kan doen.

Gerelateerde artikels