Duaal leren bij Fluvius Academy: meer dan al doende leren

Duaal leren studenten op hun eerste dag bij Fluvius

Ook bij Fluvius is het terug naar school geblazen, want we verwelkomen 18 jongeren met technisch talent voor een traject duaal leren. Waarom zet Fluvius in op samenwerking met het onderwijs en wat zijn de voordelen voor de deelnemende leerlingen? We vroegen het aan Katrien Waegebaert van de Fluvius Academy.

De mismatch tussen ons onderwijs en de noden van de arbeidsmarkt is in ons land al jaren een gekend probleem. Daardoor vinden bedrijven soms moeilijk technisch geschoold personeel. De Vlaamse overheid zet nu sterk in op duaal leren, waarbij jongeren algemene vorming en beroepsgerichte competenties verwerven. Op school én op de werkvloer.

Duaal leren bij Fluvius

Ook bij Fluvius, dat distributienetten bouwt en beheert in Vlaanderen, vinden we niet altijd genoeg technici met het juiste profiel. De oplossing? Techniek terug aantrekkelijker maken door het TQ (techniekquotiënt) in Vlaanderen een boost te geven én zelf techniekers op te leiden!

“Sinds het schooljaar 2020-2021 bieden we duaal leren aan”, vertelt Katrien Waegebaert, Trainer bij de Fluvius Academy. “Voor de functie technieker aansluitingen bestond er in het secundair geen specifieke opleiding. Dus besloten we zelf in actie te schieten. Vorig jaar volgden er 8 leerlingen de opleiding, dit jaar zitten we met 18 leerlingen al met meer dan een verdubbeling.”

TQ Boost

Techniekers – en zeker onze Fluvius-techniekers – zijn straf in vanalles. We zetten sterk in op vakkennis over techniek, materialen en de verschillende netten.

In onze huidige samenleving hebben we steeds meer technische kennis en vaardigheden nodig. Een goed ontwikkeld TQ (techniekquotiënt) is daarbij cruciaal: het vermogen om je aan te passen aan technologische veranderingen en voordeel te halen uit technologie in je werk en leven. Het komt altijd van pas, of je nu een kleine reparatie doet in huis, een doe-het-zelver bent of professioneel met techniek bezig bent.

De missie van Fluvius? We willen onze expertise graag delen om Vlaanderen te helpen groeien in techniek, technisch talent stimuleren en het TQ een boost geven. Zo kunnen wij en onze partners nu en in de toekomst mensen met de geschikte skills vinden om aan onze netten te werken.

In de praktijk

Leerlingen met een BSO diploma 6e jaar elektriciteit of elektrische installaties kunnen bij Fluvius een 7e jaar installateur nutsvoorzieningen volgen via duaal leren.

2 dagen per week gaan de deelnemers naar school. Op de 3 andere dagen volgen ze les in de Fluvius Academy of passen ze de aangeleerde skills onder begeleiding van een mentor meteen toe op de werkvloer, bij Fluvius zelf of bij een van de aannemers waar we mee samenwerken

Foto nieuwe duaal leren studenten in de klas met Directeur Wim Den Roover

Meer dan techniek

Fluvius zoekt natuurlijk vooral kandidaten die goesting hebben om met hun handen te werken en hun technisch talent te ontwikkelen, maar het blijft niet bij technisch vakmanschap alleen.

"We leren de leerlingen ook hoe ze correct en vriendelijk met klanten omgaan, met veel aandacht voor veiligheid en nauwkeurigheid”, zegt Katrien Waegebaert. “Zeer belangrijk is dat ze leergierig zijn en dat ze echt interesse hebben in de opleiding en het beroep.”

Door aan al die aspecten te werken, krijgt het TQ van onze studenten écht een boost. Onze vakmannen delen graag hun expertise, want het geeft energie om jonge mensen te ontmoeten die met veel goesting bij Fluvius aan de slag willen.

En de voordelen voor de leerlingen zelf? “De opleiding is enorm praktijkgericht. Bovendien krijgen de deelnemers les in kleine groepen van maximum 8 personen, met 2 lesgevers per groep. Ook onze grote en goed uitgeruste werkateliers vinden ze tof, want op school hebben ze niet altijd toegang tot zoveel materiaal. En zodra ze samen met hun mentor de baan opgaan, leren ze ook veel andere Fluvius-techniekers kennen en worden ze echt deel van het grote Fluvius-team. De bedoeling is uiteindelijk dat ze na het behalen van hun diploma direct doorstroomen naar een job bij Fluvius of bij een van onze aannemers”, besluit Katrien Waegebaert.

Tip: Bekijk de getuigenissen van ex-leerlingen Dean en Kristin.

Katrien Waegebaert

Gerelateerde artikels