GEZOCHT: leerling-technici die leren én werken via duaal leren

Een technicus doet aan duaal leren bij Fluvius

Wil je als net afgestudeerde technicus nog bijleren en toch al ervaring opdoen? Of zoek je als leerkracht techniek naar een manier om je laatstejaarsstudenten te laten kennismaken met de praktijk? Bij Fluvius kan je als leerling-technicus de job van installateur nutsvoorzieningen onder de knie krijgen terwijl je al meedraait op de werkvloer. Deze combinatie van leren en werken heet duaal leren.

Fluvius is op zoek naar technici

Fluvius bouwt en beheert in Vlaanderen de distributienetten die elektriciteit, aardgas en warmte naar je huis, tot op kantoor of tot in de sportclub brengen. Daarvoor heeft de netbeheerder veel technici nodig die de knepen van het vak kennen. Maar dat is niet makkelijk: aansluittechnicus voor nutsvoorzieningen is een knelpuntberoep. Bovendien biedt geen enkele onderwijsrichting alle technische skills aan die je nodig hebt voor deze job bij Fluvius.

Eigen opleidingscentrum

Daarom besloten we zelf in actie te schieten en te starten met een richting duaal leren voor installateur nutsvoorzieningen. In ons eigen opleidingscentrum – de Fluvius Academy – stomen we alle beginnende technici klaar om leidingen aan te leggen, te herstellen en te onderhouden, en om klanten erop aan te sluiten. Als leerling-technicus maak je je hier de job van aansluittechnicus eigen, in veilige omstandigheden. Bedoeling is dat je na het behalen van je diploma direct doorstroomt naar een job bij Fluvius.

Fluvius werkt al langer samen met het onderwijs. Twee jaar geleden startten we ook al met een duale opleiding voor logistiek magazijnbediende.

Bij Fluvius kan je werken en leren tegelijk

Ben jij klaar met je opleiding elektriciteit?  Dan kan je bij Fluvius sinds kort een zevende (secundair-na-secundair of se-n-se) of zelfs achtste jaar volgen via duaal leren.

Twee dagen per week gaan de deelnemers naar school. Op de 3 andere dagen volgen ze les in de Fluvius Academy of passen ze de aangeleerde skills in de praktijk toe in een job bij Fluvius zelf of (vanaf volgend schooljaar) bij een van de aannemingsbedrijven waarmee we samenwerken. Daarbij krijg je hulp van ervaren technici. Bij een achtste jaar ligt de verhouding op één dag opleiding en vier dagen praktijk.

Niet alleen klassikaal les

Alles verloopt geleidelijk: eerst krijg je een basisopleiding, die je in de praktijk omzet. Daarna leer je in een vervolgopleiding telkens nieuwe zaken bij, zowel theoretisch als praktisch. De opleiding bestaat uit een evenwichtige mix van klassikale lessen, demo’s, e-learnings, videofragmenten, opleidingen met virtual reality (VR) enzovoort.

Welk diploma?

Aan het einde van dit traject beschik je over de nodige competenties. Ook heb je de basisopleiding Aansluitingen Kabeltelevisie gevolgd. Met dit diploma mag je bij Fluvius:

  • nieuwe klanten aansluiten op onze bestaande elektriciteitsnetten,
  • de ‘oude’ energiemeter wegnemen en vervangen door de nieuwe digitale meter,
  • storingen op het elektriciteitsnet of gasnet opsporen en helpen oplossen,
  • onze laagspanningscabines onderhouden en storingen oplossen.

Doe zoals Dean en Kristin: kies voor duaal leren!

“Voltijds op de schoolbanken zitten was niets voor mij. Ik werk liever met mijn handen. Nu ik mijn zevende jaar bij Fluvius volg, sta ik ’s morgens weer met plezier op. Je krijgt er taken toevertrouwd waarmee je klanten echt helpt. Dat motiveert enorm.
Het leuke aan duaal leren is dat je niet stilzit. Dat is goed voor mij: ik heb dat nodig, zeker gezien ik ADHD heb.” (Dean)

Dean aan het werk als leerling-technicus bij Fluvius
Dean vertelt over zijn ervaring als leerling-technicus bij Fluvius

“Ik kom uit de opleiding sanitair, dus kennis van elektriciteit is voor mij een extra troef. Mijn droom is eigenlijk om voetballer te worden, maar werken bij Fluvius is ook perfect!” (Kristin)

Duaal leren kan overal in Vlaanderen

De regiokantoren van Fluvius zijn verspreid over heel Vlaanderen. Je kan dus vlak bij je huis leren en werken. Vanaf volgend schooljaar (2021-’22) kan je ook aan de slag bij de aannemingsbedrijven die voor Fluvius werken.

Geïnteresseerd in duaal leren? Zowel leerlingen als leerkrachten kunnen een aanvraag indienen via duaalleren [at] fluvius [dot] be (e-mail). Vermeld daarbij zeker je studierichting.
Nog vragen? Stuur ons dan een duaalleren [at] fluvius [dot] be (berichtje).

Gerelateerde artikels