Nu ik geen zelfstandige meer ben, ervaar ik op alle vlakken mentale rust

Technicus Steven van Fluvius

Een aantrekkelijk en stabiel loon, vaste werkuren, een duidelijk takenpakket, doorgroeimogelijkheden en deel uitmaken van een warme ploeg. Sander en Steven ruilden hun job als zelfstandige om voor die van technieker aansluitingen bij Fluvius, en (her)ontdekten daarbij de voordelen van werken in loondienst.

Steven (47) werkte zijn hele leven als zelfstandige. Samen met zijn broer leidde hij een bedrijf dat sportvliegtuigen maakt. Na 25 jaar begon zijn rol als leidinggevende door te wegen, en koos hij voor een job als technieker aansluitingen bij Fluvius.

Sander (31) werkte als ICT-coördinator voor Stad Gent. Vanuit zijn passie voor techniek, schoolde hij zich om tot elektrotechnisch installateur. Na een periode als zelfstandige, koos hij voor een job als technieker aansluitingen bij Fluvius.

Tijd om te switchen

Steven: “Mijn job als zelfstandige deed ik met hart en ziel. Maar de lange dagen, het voortdurend beschikbaar blijven, het gevoel dat je nooit klaar bent… Het begon hoe langer hoe meer door te wegen. Daarom ging ik op zoek naar een job waar ik zekerheid heb, gerespecteerd word en kan doorgroeien.”

Sander: “Ik begon als zelfstandig installateur vanuit een passie voor techniek, maar merkte al snel dat de praktische en administratieve taken evenveel tijd in beslag namen als de technische uitvoering. Bij klanten langsgaan, offertes maken, facturatie, … En dat terwijl ik gewoon voltijds met mijn handen wilde bezig zijn.”
 

De keuze voor Fluvius

Steven: “Voor ik bij Fluvius begon, solliciteerde ik bij een aantal kleinere bedrijven in de privésector. Maar het gevoel dat het daar nooit voldoende zou zijn, hield me tegen. Begrijp me niet verkeerd: ik wil keihard werken en me 100% inzetten, maar een leven naast het werk is ook belangrijk. Een vriend die bij Fluvius werkt, bracht mij in contact met mijn huidige teamleider. Ik dacht eerst dat ik niet voldoende kennis zou hebben. Op school volgde ik de opleiding elektro-mechanica, maar dat was intussen al een hele tijd geleden. Toch bewees de technische proef het tegendeel: mijn basiskennis elektriciteit volstond om aan de specifieke bedrijfsopleiding te starten.”

Sander: “Ik ging bewust op zoek naar een job in de elektriciteitssector en kwam via een online advertentie bij Fluvius terecht. Vanaf dan ging het heel snel. Het sollicitatieproces en de technische proef verliepen vlot, waardoor ik quasi meteen van start kon gaan met de bedrijfsopleiding.”

Sander: “Zodra je de keuze maakt om voor iemand te gaan werken, moet je kunnen loslaten dat je niet langer de leiding hebt. De manier waarop je wordt aangestuurd, maakt daarbij het verschil. Bij Fluvius gaat iedereen heel respectvol met elkaar om.”

De voordelen van werken in loondienst (her)ontdekt

Sander: “Sinds ik bij Fluvius werk, heb ik vaste werkdagen en -uren. En als ik ziek ben, hoef ik mij nergens zorgen over te maken. Terwijl ik mij als zelfstandige altijd verplicht voelde om toch te gaan werken. Omdat mijn orderboek volstond, en omdat ik anders geen inkomen had. Een stabiel loon, ook als je vakantie neemt of ziek bent, en een flexibele verlofregeling brengen ongelofelijk veel rust.”

Steven: “Dat klopt, mede daardoor heb ik nu een pak minder stress. Bovendien krijg je bij Fluvius naast een mooi loon en interessante werkuren nog heel wat extra voordelen. Meer dan 40 vakantiedagen, verzekeringen voor het gezin, korting op je energiefactuur, maaltijdcheques en premies,… En er worden regelmatig activiteiten voor medewerkers georganiseerd, zoals een gezinsdag bijvoorbeeld. Fluvius biedt dus echt een knap pakket aan, ook jobinhoudelijk. Als Fluvius technieker is elke dag anders, en toch krijg je elke dag een duidelijke planning. Ben ik vroeger klaar, dan neem ik er nog een opdracht bij. Is het 16 uur, dan werk ik mijn taak af en zit mijn werkdag erop.”

Sander van Fluvius bij zijn dienstvoertuig

Deel uitmaken van een warme ploeg

Sander: “Nu ik geen leidinggevende meer ben, ervaar ik op alle vlakken mentale rust. Mijn teamverantwoordelijke en mijn collega’s staan altijd achter mij. En omgekeerd. Meer dan nieuwe collega’s kreeg ik er eigenlijk vooral kameraden bij.”

Steven: “Toen ik startte, polste mijn teamleider hoe ik mij erbij voelde om door een jongere leidinggevende te worden aangestuurd. Maar voor mij was dat nooit probleem. Zodra je de keuze maakt om voor iemand te gaan werken, moet je kunnen loslaten dat je niet langer de baas bent. De manier waarop je wordt aangestuurd, maakt daarbij het verschil. Bij Fluvius gaat iedereen heel respectvol met elkaar om. Los van leeftijd en ervaring. Dat is superfijn, en sterkt mij in de overtuiging dat ik met mijn carrièreswitch de juiste keuze heb gemaakt.”

Ook de switch maken?

Sluit je aan bij onze ploeg

Gerelateerde artikels