Ik geniet van de vrijheid om mijn werk in te delen zoals ik dat wil

Joeri Geens van Fluvius toezichter bovengrondse netten en openbare verlichting

Toezichter bovengrondse netten en openbare verlichting.

Joeri Geens werkt al meer dan twintig jaar bij Fluvius en bouwt mee aan het elektriciteits- en verlichtingsnet van vandaag en morgen. In regio Hageland-Dijle is hij werfcoördinator, maar sinds een jaar neemt hij ook een groot deel van het takenpakket op zich van toezichter bovengrondse netten en openbare verlichting.

Met plezier en toewijding, maar Joeri kan wel versterking gebruiken. Word jij Joeri’s nieuwe collega?

Ook meebouwen aan het elektriciteits- en verlichtingsnet in jouw regio?

Dit is je kans! We zoeken momenteel een toezichter openbare netten en openbare verlichting voor de regio Hageland-Dijle.

Check de vacature

Een ‘toezichter bovengrondse netten en openbare verlichting’ (BG/OV) werpt een kritische blik op twee verschillende Fluvius-domeinen: elektrische netten en openbare verlichting. Als onmisbare schakel leid je daarin de infrastructuurwerken van onze aannemersploegen in goede banen. Een job die veel verantwoordelijkheid vraagt, maar waarvoor je ook veel vrijheid terugkrijgt. 

We vroegen aan Joeri wat er allemaal bij komt kijken, én waarom deze functie zo bijzonder is. 

Wat houdt je job in?

Joeri: “Als toezichter BG/OV organiseer ik de infrastructuurwerken in mijn regio aan de bovengrondse elektriciteitsnetten en de openbare verlichting. Daarvoor bewaak ik de kwaliteit, veiligheid en opvolging van de dossiers die onze aannemers uitvoeren. 

Bij bovengrondse netten gaat dat bijvoorbeeld over nieuwe elektriciteitsmasten plaatsen. Bij openbare verlichting stuur ik voornamelijk verleddingsdossiers aan. En is ergens in mijn regio een verlichtingspaal defect? Dan zorg ik ervoor dat de lamp snel weer brandt.”
 

Verledding? Wil je dat even toelichten?

Joeri: “Je hebt vast al opgemerkt dat er in het straatbeeld steeds minder verlichtingspalen het typische ‘oude’ oranje licht afgeven. Dat komt omdat we stelselmatig overschakelen naar openbare ledverlichting, wit licht dus. Die ledlampen verbruiken minder dan klassieke verlichting, gaan langer mee én bieden heel wat mogelijkheden om openbare verlichting flexibeler te regelen.”

Fluvius maakt nu al gebruik van een honderdtal verschillende brandprogramma’s waarmee lokale besturen kiezen waar, wanneer en hoe fel verlichtingstoestellen branden. Sinds 2020 gaan we nog een stapje verder: we rusten de verlichtingspalen uit met een interactieve communicatiemodule. Die stuurt bijvoorbeeld automatisch een melding bij een defect, waardoor we het onderhoud veel efficiënter kunnen inplannen.”

De modules maken het in de toekomst bovendien mogelijk om vanop afstand bepaalde lampen (feller of zachter) te laten branden of net te doven. Denk aan situaties waarin fellere verlichting het veiligheidsgevoel op straat verhoogt, of waarin gedimde lampen nabij een natuurgebied het bioritme van de dieren beschermt. Op die manier kunnen we energie besparen en ons OV-netwerk slimmer, gerichter en duurzamer inzetten. Als toezichter zit je op de eerste rij voor al die vernieuwingen, en dat is best boeiend.”
 

“In de winter draag ik een extra dikke trui en in de zomer zoek ik regelmatig verkoeling met een ijsje. De aannemers zien me dan graag komen, want ik neem voor hen ook altijd eentje mee!”

Inderdaad interessant! Wat is jouw rol daarin precies?

Joeri: “Over het algemeen krijg ik van de projectbeheerder een dossier met de werkopdrachten in onze regio. Daarin staan onder andere de lastenboeken, de technische en financiële ontwerpen en de vooropgestelde timing. Ik controleer de dossiers, registreer de gegevens en bestel het materiaal. Daarna bezorg ik de dossiers aan de aannemers en stellen we samen een haalbare planning op voor de uitvoering.

Zodra de aannemers en techniekers zijn gestart met de werken, ga ik regelmatig langs om te controleren of alles goed verloopt. Zijn de kabels juist verbonden? Zitten we nog op schema? Volgen we correct het uitvoeringsdossier? En worden de veiligheidsvoorschriften nageleefd? Ik ben mee verantwoordelijk voor de veiligheid op de werf. Helm en valharnas dragen, de juiste signalisatie uitzetten – ‘mijn’ aannemers weten maar al te goed dat ik daarop hamer.”
 

Wat vind je het leukst aan je job?

Joeri: “Ik kan veel in de buitenlucht werken. Zalig vind ik dat. In de winter draag ik een extra dikke trui en in de zomer zoek ik regelmatig verkoeling met een ijsje. De aannemers zien me dan graag komen, want ik neem voor hen ook altijd eentje mee!

Daarnaast leer ik veel verschillende mensen kennen. Tijdens controles en plannings- en uitvoeringsmeetings zijn dat vooral aannemers en technici. Na een tijdje bouw je een band op en loopt de samenwerking echt gesmeerd. Bij de lokale besturen in onze regio is mijn naam ook al goed gekend – vele dossiers komen namelijk via hen bij ons binnen. Ook met eindklanten kom ik vaak in contact. Het doet altijd goed als iemand je oprecht bedankt voor informatie of geboden hulp.”
 

“Ik leer veel mensen kennen: van aannemers en technici, over medewerkers van gemeentebesturen tot Fluvius-eindklanten.”

Welke voorkennis heb je nodig om deze job uit te oefenen?

Joeri: “Vlot overweg kunnen met de elektrische plannen van de projectbeheerders is een must. Je moet ze kunnen lezen, begrijpen en linken aan de benodigde materialen, zoals kabels en lamptypes, om je aannemers te briefen. Anders gezegd: een basiskennis van elektriciteit is onmisbaar. De kneepjes van het vak leer je dan tijdens je Fluvius-opleiding.

Gaandeweg brengen je collega’s je steeds nieuwe dingen bij. Je werkt immers samen met collega’s van verschillende diensten die je graag verder helpen als je vragen hebt.”
 

Hoe ziet zo’n opleiding eruit?

Joeri: “Ga je morgen aan de slag bij Fluvius, dan word je eerst een aantal dagen ondergedompeld in alle informatie die relevant is voor je job. Je maakt bijvoorbeeld kennis met de werking van onze stroomnetten, laagspanning, openbare verlichting en de veiligheidsvoorschriften. Nadien kun je nog BA4- en BA5-veiligheidsattesten behalen.

Daarnaast word je wegwijs gemaakt in de digitale programma’s die je als toezichter gebruikt. Je leert bijvoorbeeld hoe je belangrijke gegevens terugvindt van elke elektriciteitsmast, hoe je de data van projectplannen verwerkt, hoe je materiaal bestelt en orders inboekt. Eenmaal je dat allemaal onder de knie hebt, handel je ook je administratieve taken makkelijker af.”
 

“Tijdens een uitgebreide opleiding leer je de kneepjes van het vak. En je kunt altijd bij collega’s van verschillende diensten terecht als je vragen hebt.”

Heb je nog bepaalde andere competenties nodig?

Joeri: “Jij ziet erop toe dat alle verschillende aannemers de infrastructuurwerken juist, veilig en volgens budget en planning opleveren. Dat vraagt toch een zekere structuur, verantwoordelijkheidszin en stressbestendigheid. Belangrijk is dat je goed met elkaar leert samenwerken. Zo kun je projecten efficiënt inplannen en eventuele problemen samen oplossen.

Het helpt ook als je een klantgerichte ingesteldheid hebt en stevig in je schoenen staat. Soms behandel je namelijk klachten, bijvoorbeeld als een nieuwe verlichtingspaal voor hinder zorgt. Of je moet een aanvraag weigeren, bijvoorbeeld als een elektriciteitsmast niet zomaar verplaatst kan worden op een bouwperceel.”
 

Voor de twijfelaars: waarom moet je zéker solliciteren?

Joeri: “Je krijgt veel verantwoordelijkheid, maar tegelijk ook veel vrijheid om je werk te organiseren zoals jij dat wilt. Verwerk je ’s ochtends eerst je administratie en rijd je nadien met je dienstwagen van werf naar werf? Dat bepaal je zelf. Aangename collega’s, mooie loonvoorwaarden en een flexibele verlofregeling zijn extra pluspunten!” 

Ook meebouwen aan het elektriciteits- en verlichtingsnet in jouw regio?

Dit is je kans! We zoeken momenteel een toezichter openbare netten en openbare verlichting voor de regio Hageland-Dijle.

Check de vacature
 

Gerelateerde artikels